ΕΛΛΑΔΑ

Άιντε: Ιστορική η σημερινή ημέρα για το Κυπριακό – Υπάρχει ακόμη δουλειά για τη συνολική λύση

Το απόγευμα η νέα συνάντηση των δύο ηγετών Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε ειδική αίθουσα μαζί με χαρτογράφους. Οι ηγέτες θα παρουσιάσουν τα κριτήρια, τα οποία θα αποτυπωθούν σε χάρτες. Ο κ. Άιντε χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, καθώς όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «ποτέ ξανά δεν είχαμε ανταλλαγή χαρτών από τις ίδιες τις κυπριακές αντιπροσωπείες. Οι χάρτες είναι βασισμένοι στις συζητήσεις των ηγετών των κοινοτήτων».

Επίσης, διέψευσε το περιεχόμενο των Χαρτών, που διέρρευσε νωρίτερα τονίζοντας «οι χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, «δεν έγινε ανταλλαγή χαρτών μέχρι σήμερα και κανένας δεν είδε χάρτες».

Όπως είπε, «μην αναμένετε ότι θα επιστρέψουμε από την Γενεύη με μία συνολική λύση για το Κυπριακό. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει» και πρόσθεσε «οι ιστορικοί θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό». «Δεν χρειάζεται να φύγουμε από τη Γενεύη με ημερομηνία δημοψηφίσματος για να θεωρηθεί επιτυχής η διάσκεψη. Πρέπει να γίνει προετοιμασία πρώτα και μετά δημοψηφίσματα. Δεν υπάρχει σκέψη για νέα διάσκεψη. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αξιοποιηθεί» ανέφερε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Άιντε επεσήμανε ότι, η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις πλευρές για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων «είχε μία ποιότητα που δεν ξανασυνάντησα» και πρόσθεσε: Ήταν βασικό να εξασφαλίσουμε ότι θα επανενωθεί μία χώρα με πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ».

Σχετικά με την πολυμερή διάσκεψη επανέλαβε ότι, αυτή συγκαλείται από τα Ηνωμένα Έθνη και πως υπάρχει πιθανότητα οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων να μεταβούν στη Γενεύη.