Βούληση για συμφωνία έως τέλος Μαΐου – Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία ως το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το τρίπτυχο των αποφάσεων έτσι όπως προέκυψαν από το χθεσινό κύκλο συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Αναλυτικά και μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Και ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι διαφαίνεται από όλες τις πλευρές η βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ως το τέλος Μαΐου.

Επιπλέον επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη με σφιχτό μάλιστα, χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies), την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.

Aξιολόγηση, μεταρρυθμίσεις, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βράδυ της Παρασκευής, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

H συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα «mignatiou.com», συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνέντευξη Τύπου της G20 ρωτήθηκε για το πλεόνασμα και δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ο οποίος σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «διαβεβαίωσε ξανά στον κ. Τσακαλώτο την υποστήριξη της Γαλλίας» και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς».

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής για την είδηση ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ. «Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας», ανέφερε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

«Αυτό μπορεί να συμβάλει να υπάρξει η βούληση για τα βήματα που αναμένουμε προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση διαρκής και ολοκληρωμένη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοφιλή Αρθρα