ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα

Νόμο του ελληνικού κράτους αποτελεί το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα που σύμφωνα με την αντιπολίτευση συνιστά το 4 μνημόνιο. Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές, θετική ψήφο έδωσαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ αρνητική 128 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Oι απόντες βουλευτές ήταν 19 εκ των οποίων οι 17 από τη Χρυσή Αυγή, ενώ από τη ΝΔ απουσίαζε ο Νίκος Δένδιας και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που έστειλαν ωστόσο επιστολή για θετική ψήφο.

Από τα λεγόμενα αντίμετρα τα μόνα που έτυχαν της θετικής ψήφου των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν οι διατάξεις για την κατάργηση μέρους του αφορολογήτου των βουλευτών και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24 στο 13%.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε παρόν στο άρθρο 56 που αφορά απολύσεις καθηγητών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους.

Όπως εξηγεί η ίδια με ανακοίνωση της δεν θα πλήξει την κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης αποτελεί δική της εσωτερική ανάγκη «να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ».

Σε γραπτή δήλωση της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει:

«Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα.

Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.

«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.

Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών

Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξέπεμψε από το περιστύλιο της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.