Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό

Πρωτόγνωρες εικόνες για τα ελληνικά δεδομένα στο Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα. Κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας έχουν κυριολεκτικά «μαυρίσει» την ακτογραμμή σε Πειραϊκή, Φρεαττύδα, Ελληνικό και Γλυφάδα, ενώ ανυπολόγιστη είναι η οικολογική και κατ’ επέκταση οικονομική καταστροφή στις πληγείσες περιοχές. Οι εικόνες των άλλοτε «γαλάζιων» παραλιών, που πλέον είναι «επικίνδυνη ζώνη» ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό ρύπανσης, που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε θάλασσα της ελληνικής επικράτειας. Η ρύπανση εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα έως και τη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Σαλαμίνα και τη Γλυφάδα. Όπως είπε, σήμερα ξεκινάει η απάντληση του φορτίου των καυσίμων από το σκάφος, ενώ έχει ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση του.

Το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και σχεδόν σε όλη την παραλιακή ζώνη δεν οφείλεται στο «Αγ. Ζώνη II» , υποστήριξε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ο Θεόδωρος Κουντούρης, ιδιοκτήτης της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Ο κ. Κουντούρης μετέθεσε την ευθυνη στο Blue Star Patmos, το οποίο είχε προσαράξει ανοιχτά της Ίου, και την Παρασκευή ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Περάματος για επισκευές. “Αν είχε φύγει το καύσιμο από το «Αγία Ζώνη II», θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Έντονη ανησυχία για την έκταση της οικολογικής καταστροφής όσο και την πλημμελή αντίδραση των αρχών εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών με στόχο να ενταθούν οι εργασίας απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής που έχει μολυνθεί ξεκίνησε η Greenpeace. Ο υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της οικολογικής οργάνωσης, Τάκης Γρηγορίου αναρωτιέται πως αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Από την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα και τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ακτιβιστές της Greenpeace ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα “Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας” στην παραλία Λιμνιώνα στα Σελήνια της Σαλαμίνας, την Τετάρτη

Την πεποίθηση ότι αύριο η εικόνα της παραλίας της Γλυφάδας θα είναι αυτή που ήταν, εξέφρασε -μέσω του Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος ωστόσο απηύθυνε έκκληση στους λουόμενους να μην κάνουν μπάνιο. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι “από την πολιτεία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για προληπτικά μέτρα”.

 

Οι προσπάθειες απορρύπανσης στα Σελήνια και την Κυνόσουρα, αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ωστόσο πρόκειται για ένα φαινόμενο πολύ δύσκολο στην άμεση αντιμετώπισή του. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά στη χώρα μας του ευρωπαϊκού πλοίου ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel, που είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Βασίλης Μαμαλούκας Φραγκούλης, διευθυντής της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε., που συμμετέχει στις εργασίες απορρύπανσης.  Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει πλήρης απορρύπανση, ωστόσο όπως είπε, θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που η χρήση των ακτών θα είναι περιορισμένη.

Πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία της ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως την μαρίνα Ζέας στο κέντρο του Πειραιά.

Με σημαντική καθυστέρηση, από τα ξημερώματα της Κυριακής, που βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» η ηγεσία του ΥΕΝ πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία για να εκτιμηθεί η κατάσταση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης.

Με πλωτό περιπολικό σκάφος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης.

«’Εχουμε μία εικόνα βελτίωσης σημαντική. Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα» τόνισε αμέσως μετά ο κ. Κουρουμπλής. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει πετύχει είναι η στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου.
«Το υπουργείο έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε μία τέτοια μεγάλη επιχείρηση που δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση, πάντα υπάρχουν προβλήματα.

Στις 13:00 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα μεταβούν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Newsroom Αθήνα 9.84

Δημοφιλή Αρθρα