Κοινή ανακοίνωση του Κοσμήτορα και πέντε Προέδρων

του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με το Δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ελλάδα ήταν και είναι μέρος της Ευρώπης. Οι τύχες του Ελληνικού λαού είναι συνυφασμένες με τις τύχες των λαών της Ευρώπης. Η προκοπή του τόπου μας είναι αδιάρρηκτα δεμένη με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας, που είναι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης και απαραίτητα συστατικά για ένα καλύτερο αύριο, σημειώνουμε ότι η διεξαγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας στην Ελλάδα εκτινάχτηκε στα ύψη μέσωτων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έδωσαν τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να μεγαλουργήσουν συνεργαζόμενοι με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Η ενίσχυση της Ελληνικής εξωστρέφειας και αριστείας, η διάδοση του Ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμούσε κάθε μήκος και πλάτος της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου πέρασε μέσα και από την κινητικότητα φοιτητών και δασκάλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που υποστηρίχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η πορεία προς τα εμπρός κινδυνεύει την ερχόμενη Κυριακή από τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που το αποτέλεσμά του μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας έξω από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και έξω από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το μέλλον της Ηπείρου μας και των λαών μας. Η απομόνωση της χώρας μας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την πολιτική της θωράκιση είναι ορατή. Οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Καλούμε τους συμπολίτες να ψηφίσουν την Κυριακή ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή συνέχεια της χώρας μας, ΝΑΙ στο μέλλον του τόπου μας μαζί με τους λαούς της Ευρώπης. Το σήμα του Πανεπιστημίου μας απεικονίζει και αναγράφει ΕΥΡΩΠΗ. Τη σχέση μας με την Ευρώπη δεν θα αφήσουμε να την διαταράξει κανείς.

Μιχάλης Ταρουδάκης, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Ξενοφών Ζώτος, Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής