ΚΡΗΤΗ

Σήμερα η Κρητική γη θα «υποδεχθεί» τον ήρωα υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ

21 04 08 23Τη Δευτέρα του Πάσχα ο Ιωάννης Τζανιδάκης συμμετείχε στο γλέντι που στήθηκε στην Αρχαία Ελεύθερνα. Τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία…

Η κρητική γη θα «υποδεχθεί» σήμερα τον ήρωα υποστράτηγο, Ιωάννη Τζανιδάκη, τον ρεθεμνιώτη ανώτατο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, που έχασε την Τετάρτη τη ζωή του μαζί με τρεις ακόμη αξιωματικούς στο στρατιωτικό δυστύχημα του Σαραντάπορου.

Η κηδεία του κρητικού στρατιωτικού θα τελεσθεί σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στη γενέτειρά του την Αρχαία Ελεύθερνα. Η σορός του αναμένεται να μεταφερθεί με C130 στην Κρήτη.

Η οικογένειά του συντετριμμένη, η σύζυγος του Καίτη και οι δύο γιοι τους, δεν μπορεί να πιστέψει την αναπάντεχη απώλειά τους.

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος). Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009. Το Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς έχοντας το βαθμό του Υποστράτηγου.

ΤΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ...

«Η ασφάλεια του προσωπικού και ο μηδενισμός των κάθε μορφής και φύσεως ατυχημάτων θα πρέπει να αποτελέσει στόχο πρώτης προτεραιότητος. Είμαστε λίγοι. Ας μη γινόμαστε, χωρίς λόγο, λιγότεροι!»

Λόγια τού Κρητικού υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη. Πρόκειται για απόσπασμα από ομιλία του ως Ταξίαρχου κατά την ανάληψη καθηκόντων του, πριν από τρία χρόνια, στη Διοίκηση της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, τελετή που είχε και στιγμές συγκίνησης και που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2014.

Το σημαντικότερο απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της ομιλίας τού τότε Ταξίαρχου Ιωάννη Τζανιδάκη κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του στη Διοίκηση της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, έχει ως εξής:
«Ως πρώτιστο καθήκον, αισθάνομαι την ιερή υποχρέωση να υποκλιθώ με σεβασμό στις πολεμικές μας σημαίες και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς νεκρούς μας καθώς επίσης και στους πεσόντες, σε ειρηνική περίοδο, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της ταξιαρχίας, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη μεγάλη αυτή τιμή! Έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που επωμίστηκα έναντι της Πατρίδος αλλά και απέναντί σας και σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντά μου.
Θεωρώ καθήκον μου να ευχαριστήσω όλους τούς προκατόχους μου για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσαν, και ειδικά τον απερχόμενο Ταξίαρχο, Γρυλλάκη Νικόλαο, που εργάστηκε επί 20 μήνες αγόγγυστα, με μόχθο και κόπο, για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που τον διαδέχομαι.
Δηλώνω ότι θα τηρήσω με ευλάβεια τους στρατιωτικούς κανονισμούς και νόμους και θα απαιτήσω το ίδιο από όλους! Υπόσχομαι να διοικήσω ανθρωποκεντρικά, με το παράδειγμα, με αξιοκρατία, με δικαιοσύνη, μεγαλοψυχία και ανθρωπιά.

Πρόθεσή μου είναι η διατήρηση υψηλής ετοιμότητας της Ταξιαρχίας (Λιτοχώρου) που θα εγγυάται την εκτέλεση της αποστολής και θα βασίζεται σε υψηλής επαγγελματικής στάθμης προσωπικό με άριστα συντηρημένα μέσα.
Η ασφάλεια του προσωπικού και ο μηδενισμός των κάθε μορφής και φύσεως ατυχημάτων θα πρέπει να αποτελέσει στόχο πρώτης προτεραιότητος. Είμαστε λίγοι. Ας μη γινόμαστε, χωρίς λόγο, λιγότεροι!

Από όλους τούς Διοικητές Μονάδων, Υπομονάδων και Τμημάτων απαιτώ χρηστή, αξιοκρατική και ανθρώπινη διοίκηση που διαμορφώνει ελεύθερα άτομα, προσωπικότητες με στρατιωτική νοοτροπία, χρήσιμα μέλη ομάδων, επαγγελματίες με συνείδηση πειθαρχίας, και εξασφαλίζει την εκτέλεση αποστολής ενός εκάστου με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Το έργο της Ταξιαρχίας απαιτεί, από όλους ανεξαιρέτως, άοκνες, συντονισμένες προσπάθειες, ζήλο και ενδιαφέρον, φαντασία, πρωτοβουλία, ανοικτό μυαλό, συναίσθηση της ευθύνης, αντίληψη της πραγματικότητας και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ όλου τού στρατιωτικού προσωπικού αλλά και με τις Αρχές και τους κατοίκους τής τοπικής κοινωνίας (τού Λιτοχώρου) η οποία μας φιλοξενεί για περισσότερα από 40 χρόνια.

Σας δηλώνω ότι όλοι, ανεξαρτήτως βαθμού, θα με βρείτε δίπλα σας ως συνεργάτη, συνάδελφο και αρωγό τόσο στις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις, όσο και στα ατομικά και στα οικογενειακά σας προβλήματα. Όμως, θα είμαι απέναντί σας σε οποιαδήποτε αδιαφορία, ηθελημένη παράλειψη, σε οποιαδήποτε συμπεριφορά αντίθετη με την έννοια του πιστού και φιλότιμου στρατιώτη.
Σας καλώ όλους να σταθούμε κοντά στον Θεό ο οποίος είναι πηγή σοφίας, αγάπης και δύναμης, και να συνεχίσουμε το έργο μας με πνευματικότητα, ζήλο και ενθουσιασμό. Εύχομαι σ’ εσάς και στις οικογένειές σας να έχετε υγεία, δύναμη και πρόοδο».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Η απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ευχόμενος παράλληλα ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού που τραυματίστηκε κατά την πτώση του ελικοπτέρου.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Είναι βαθιά η θλίψη μου για την απώλεια τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Ρεθεμνιώτη Υποστράτηγου και Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Ιωάννη Τζανιδάκη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης σημείωσε:
«Ο αδόκητος θάνατος του Ρεθεμνιώτη Υποστρατήγου Τζανιδάκη Ιωάννη, μας συγκλόνισε όλους. Υπήρξε ένα εξαίρετο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος τίμησε την πατρίδα μας. Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Τη βαθιά οδύνη του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός: «Η αναπάντεχη απώλεια των τεσσάρων στελεχών του Ελληνικού Στρατού στο τραγικό δυστύχημα του στρατιωτικού ελικοπτέρου σε ώρα υπηρεσίας, μας γεμίζει θλίψη και οδύνη.
Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες τους και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Ρεθυμνιώτη Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη».

Η ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΝΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή: «Το Ρέθυμνο θρηνεί για την απώλεια ενός ανώτατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού και αγαπητού συντοπίτη μας, του Υποστράτηγου, Ιωάννη Τζανιδάκη, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, μαζί με τρεις συναδέλφους του στο τραγικό δυστύχημα, που συγκλόνισε χτες το πανελλήνιο. Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πλέον ικανούς και διακεκριμένους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, πρόσφατα μάλιστα είχε τοποθετηθεί στη νευραλγική θέση του Υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς και παράλληλα ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, ο οποίος μάλιστα διατηρούσε στενούς τους δεσμούς του με τον τόπο καταγωγής του, το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα την Ελεύθερνα, η οποία και θα τον υποδεχτεί ως τελευταία κατοικία του.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, καθώς και στους συγγενείς των υπολοίπων τριών στρατιωτικών, που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης: «H τραγική είδηση του αδόκητου χαμού του συντοπίτη Υποστράτηγου Τζανιδάκη Γιάννη, συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και προκάλεσε σε όλους μας βαθιά θλίψη.
Οι ρεθυμνιώτες θα θυμούνται πάντοτε με αισθήματα σεβασμού και αγάπης τον εκλιπόντα, ο οποίος τιμήθηκε προσφάτως με την πανάξια προαγωγή του σε υψηλή θέση στη στρατιωτική ιεραρχία, ως αναγνώριση των ικανοτήτων του και των εξαίρετων υπηρεσιών που προσέφερε στην πατρίδα μας, τις οποίες υπερασπίστηκε μέχρι τέλους.
Συμμεριζόμαστε το πένθος των οικείων του και τους καταθέτουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ψήφισμα εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ρεθύμνου: «Το ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Ρεθύμνου συνήλθε εκτάκτως στα γραφεία του συνδέσμου χθες Πέμπτη 20/04/2017 και ώρα 18.00
με μοναδικό θέμα της συνεδρίασης την απώλεια εν ώρα υπηρεσίας του εκλεκτού συντοπίτη μας Υποστράτηγου Ιωάννου Απ. Τζανιδάκη.
Μετά απο διαλογική συζήτηση για το τραγικό συμβάν και την απώλεια του συναδέρφου μας εκ μονίμων, το ΔΣ αποφάσισε τα κάτωθι:
1. Να αποστείλει στέφανο στην κηδεία του.
2. Να παραστεί το ΔΣ στην κηδεία του.
3. Να κρεμάσει τις σημαίες στο κτίριο του ΣΕΑΝ μεσίστιες.
4. Να διαβαστεί το παρόν στην εξόδιο ακολουθία.
5. Να δημοσιευτεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
6. Να εκφράσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα πιο θερμά συλληπητήριά του.
Αιωνία του η μνήμη.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Στέλιος Χ. Κιαγιαδάκης».

Μήνυμα και από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού: «Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου και οι απόστρατοι αξιωματικοί του παραρτήματος Ρεθύμνου της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια εν ώρα καθήκοντος των παρακάτω εν ενεργεία συναδέλφων κατά την πτώση ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού σήμερα στο Σαραντάπορο Κοζάνης.
- Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη,
- Συνταγματάρχου (ΤΘ) Θωμά Αδάμου,
- Ταγματάρχου (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και
- Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.
Ευχόμαστε στις οικογένειες των συναδέλφων θερμά συλλυπητήρια και ο Πανάγαθος Θεός να τους δώσει κουράγιο υπομονή και παρηγοριά».
Ψήφισμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελεύθερνας: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεύθερνας, μετά την αιφνίδια αναγγελία θανάτου του εκλεκτού τέκνου της Ελεύθερνας, Υποστρατήγου Ιωάννη Αποστόλου Τζανιδάκη, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε:
Να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του εκλιπόντος.
Να παρασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία.
Να προβεί σε δωρεά χρηματικού ποσού 100,00€ στον Σύλλογο «Αγάπη» αντί στεφάνου στη μνήμη του.
Να δημοσιευθεί η παρούσα απόφαση στον τοπικό τύπο.
Ο Πρόεδρος
Τζανιδάκης Εμμανουήλ
Η Γραμματέας
Τζανιδάκη Μαρία».

ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΒΛΑΤΑΚΗ

Το στερνό αντίο στο εκλεκτό μέλος του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής Υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη εκφράζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής Γιώργος Βλατάκης.
«Ἐσχάτης ὥρας πρὸ τῶν πυλῶν
τοῦ Θεοῦ ἡ βουλὴ προκαλεῖ ἐκ νέου μου τὸν νοὺν,
ὅστις λογικῆς πάσης ἐκτός -ἥ ἐντός- ἀνθίστησι,
ἐπαναστατεῖ, ἐκτὸς εαὐτοῦ ἐξέρχεται καὶ ἀμφισβητεῖ,
τὴν πραγματικότητα ἀρνεῖται,
ἵνα πόνῳ διαφύγῃ καὶ ψευδήν εἰρήνην συναντήσῃ.
Εμβρόντητος και κατώδυνος η ψυχή μας από τον αιφνίδιο και αδόκητο θάνατο του υποστρατήγου συμπατριώτη μας Ιωάννη Τζανιδάκη. Παλικάρι, λεβέντης, γνήσιος Ρεθεμνιώτης.
Εκλεκτό μέλος του συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ, από δεκαετίας ενεργό μέλος μας, συμμετείχε με πολύ ζέση και αγάπη σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Ειδικά στις τελευταίες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα για τα 150 έτη από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, πρωτοστατούσε. Αισθανόταν υπερήφανος για τη δραστηριότητα που επιδεικνύαμε και είχε ένθερμο ζήλο να συμμετέχει. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσήλθε από τους πρώτους και μάλιστα ένστολος, ενώ με χαρά μου ανακοίνωσε ότι στη Μητρόπολη Αθηνών θα ήταν ακόλουθος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Τελευταία φορά συμμετείχε τον Ιανουάριο του 2017 στην κοπή της πίτας του συλλόγου μας, στη Μεγάλη Βρετάνια, όπου συνοδευόταν από την εξαίρετη σύζυγό του. Πάντα μας επαινούσε με τα καλύτερα λόγια. Τον Μάρτιο είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία, ευχόμενος για την προαγωγή του. Ήταν τόσο κοντά μας, που φαίνεται απίστευτο ότι δεν θα μας ξανάρθει.
Θεία βουλή καὶ ἡμῶν ἡ μετάστασις,
τοῦ ὀντολογικοῦ καὶ φυσικωτάτου καὶ ἄῤῥήκτου δεσμοῦ
ἡ κράσις,
ὁ χωρισμός, ἡ ἀπουσία,
ἡμῶν δὲ ὁ κοπετός, ὁ θρῆνος, ἡ ὀδύνη
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», συνήλθε εκτάκτως την 19ην Απριλίου 2017, επί τω θλιβερώ αγγέλματι του θανάτου του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη εκλεκτού και αγαπητού μέλους ημών και απεφάσισε ομόφωνα:
-να αποστείλει συλλυπητήρια επιστολή στον Ρεθύμνιο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευαγ. Αποστολάκη καθώς και στη σύζυγο και τα τέκνα του εκλιπόντος
-να αποστείλει στον κρητικό τύπο ψήφισμα
-αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό στο σωματείο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»
Ἡ πρώην νοσταλγία εἰς παρουσίαν μετατρέπεται
τὸ ἄλγος εἰς βεβαιωθεῖσα ἐλπίδα,
ἡ ἀπουσία εἰς νίκην,
ὁ θάνατος εἰς Χριστοῦ τὸ πρόσωπον,
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΔΕΛΦΕ ΙΩΑΝΝΗ!».

πηγη http://www.goodnet.gr