ΚΡΗΤΗ

Aπαγωγή Λεμπιδάκη: Οι 32 επικοινωνίες, οι αποδείξεις ζωής και τα λάθη των δραστών

Στο παρόν Κεφάλαιο παρατίθενται οι επικοινωνίες που πραγματοποίησαν οι δράστες προς την οικογένεια κατά το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση της αρπαγής,
στο πλαίσιο εξαναγκασμού της οικογένειας στην παράδοση χρηματικού ποσού ως λύτρα για την απελευθέρωση του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ και προφανώς την αποτροπή διακινδύνευσης είτε της ζωής είτε της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντος από σκόπιμες ενέργειες των δραστών.

Από την οικογένεια του απαχθέντος προτάθηκε ως ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δράστες, σε συνεννόηση με τον στενό κύκλο της οικογενείας και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της ομάδας διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αδερφός του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ του Ιωάννη και της Κατίνα Άννας, γεν. 31/03/1965 στο Ηράκλειο.

Από Υπηρεσία μας κρίθηκε αναγκαία η ειδική ανακριτική πράξη της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων που κατέχουν πρόσωπα που υπεδείχθησαν ή αποτέλεσαν αποδέκτη επικοινωνίας από τους δράστες, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η καταγραφή των επικοινωνιών με γνώμονα τη συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ταυτότητας του δράστη και την βεβαίωση του αδικήματος.

Κατόπιν τούτου, στην Υπηρεσία μας υπεδείχθησαν πιθανές τηλεφωνικές συνδέσεις στις οποίες είχε πρόσβαση το συγκεκριμένο πρόσωπο (ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ) και οι οποίες εδύνατο να αποτελέσουν μέσο επικοινωνίας με τους δράστες, ενώ στην πορεία της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι οι δράστες απευθύνθηκαν τόσο σε τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν έτερα μέλη του στενού πυρήνα της οικογενείας όσο και σε τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν επαγγελματικοί συνεργάτες του απαχθέντος, όπως ο Κ.Ε, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας και σύμβουλος επί θεμάτων μάρκετινγκ.

Προς τούτο, κατόπιν σχετικών αιτημάτων της Υπηρεσίας μας, τέθηκαν στο σύστημα επισυνδέσεων της ΔΙ.Δ.ΑΠ. και σε εκτέλεση των σχετικών Βουλευμάτων, οι αριθμοί τηλεφωνικής σύνδεσης που είτε υπέδειξε η οικογένεια του απαχθέντος ως αριθμούς για τη διεξαγωγή της επικοινωνίας με τους δράστες είτε επιδιώχθηκε από τους δράστες να αποτελέσουν αποδέκτες επικοινωνίας, για όλο το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, ήτοι από 30/03/2017. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα, ως προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις και τις συσκευές κινητού τηλεφώνου που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν οι δράστες, ενώ σε έκαστη επικοινωνία γίνονταν ενέργειες προκειμένου (i) να εξακριβωθεί το σημείο αγοράς/διάθεσης είτε της κάρτας sim είτε της συσκευής κινητού τηλεφώνου, (ii) να εξακριβωθεί αν έχει γίνει χρήση κάρτας ανανέωσης χρόνου ομιλίας και σε θετική περίπτωση το σημείο πώλησης/διάθεσης της κάρτας, (iii) καθώς και για να εξακριβωθεί κάθε άλλο στοιχείο που δύνατο να οδηγήσει στην ανακάλυψη των δραστών.

Ως διαπιστώθηκε, οι δράστες επεδίωκαν να χρησιμοποιούν κατά βάση κατά τις επικοινωνίες με την οικογένεια, συσκευές τηλεφώνου και κάρτες SIM που ήταν «καθαρές», ήτοι στοιχεία κινητής τηλεφωνίας μέσω των οποίων να μην είναι δυνατή σε πρώτο βαθμό η αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους. Ειδικότερα, ως προς τις κάρτες SIM, ήτοι τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν, διαπιστώθηκε ότι στο σύνολό τους είχαν ενεργοποιηθεί υπό στοιχεία συνδρομητών αλλοδαπών προσώπων, μη σχετιζομένων προφανώς με τους ίδιους («πακιστανικά» νούμερα), προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός και η αποκάλυψή τους.

Κατά το διάστημα που διήρκεσε η αρπαγή, καταγράφηκαν οι ακόλουθες επικοινωνίες των δραστών με την οικογένεια του απαχθέντος:

( 1η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 02/04/2017 και ώρα 18:13, οι δράστες χρησιμοποίησαν την σύνδεση 69... και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με την οικογένεια του απαχθέντος και έπειτα από σχετική αναζήτηση διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω μήνυμα εμπεριέχονταν (α) ο Α.Φ.Μ. του απαχθέντος, (β) ο αριθμός διαβατηρίου του απαχθέντος, (γ) η ημερομηνία γέννησης της συζύγου του απαχθέντος, Κ.Α και (δ) ο αριθμός τηλεφωνικής σύνδεσης που κατέχει και χρησιμοποιεί ο πατέρας του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης. Ως εκ τούτου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δραστών και παράλληλα ένδειξη ζωής και πιστοποίηση ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ τυγχάνει υπό την κράτηση αυτών. Σημειωτέον ότι ορίσθηκε από τους δράστες ο κωδικός «ΑΒ» προκειμένου η οικογένεια να γνωρίζει ποια μηνύματα προέρχονται από αυτούς.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69...εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Ινδίας (ΕΠΩΝ) Μ.Σ κατοίκου Αθήνας κατόχου του υπ΄αριθμ Διαβατηρίου, (ii) διακινήθηκε ως πακέτο σύνδεσης F2G, από την δικαιοπάροχο εταιρεία WIND, την 02/06/2016, με τη διακίνηση να πραγματοποιείται μέσω του εμπορικού συνεργάτη (εταιρικό πρόσωπο) με επωνυμία «Κέντρο κινητής τηλεφωνίας ΑΕ», το οποίο εδρεύει στην περιοχή Καλλιθέα Αττικής, (iii) ενεργοποιήθηκε στην τερματική συσκευή με αριθμό IΜΕΙ ..., μάρκας NOKIA 105 (RM 1134), ενώ (iv) κατά την ενεργοποίηση και επικοινωνία με την οικογένεια ενεργοποίησε τις κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «LAGONISI 2», «LAGONISI 6», «M. OLIMPOS3» και «KALIVIA THORIKOU2», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας της Ν/Α Αττικής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πάροχο εταιρία WIND, την 02/04/2017 και ώρα 17:49, ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης 69...πραγματοποίησε ανανέωση χρόνου ομιλίας αξίας (10) ευρώ, χρησιμοποιώντας την κάρτα ανανέωσης με αριθμό 200092951296. Από σχετική αλληλογραφία τόσο με την πάροχο εταιρία WIND όσο και με την εταιρία διακίνησης «ΑΡΓΟΣ ΝΕΤ», προέκυψε ότι η επίμαχη κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας εκδόθηκε (σε μορφή ηλεκτρονικής απόδειξης) την 02/04/2017 και ώρα 16:00 σε περίπτερο, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στην Λεωφόρο Καραμανλή στην περιοχή Βούλας Αττικής, με στοιχεία ιδιοκτήτη Μ.Α

(2η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 03/04/2017 και ώρα 14:35, οι δράστες χρησιμοποίησαν ομοίως την σύνδεση 69..., ήτοι την τ/φ σύνδεση που χρησιμοποίησαν κατά την πρώτη επικοινωνία, και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Με το συγκεκριμένο μήνυμα οι δράστες γνώρισαν στην οικογένεια του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ την αρχική τους απαίτηση σε λύτρα για την απελευθέρωση αυτού, ήτοι το χρηματικό ποσό των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ, ενώ έθεσαν ως όρους τα λύτρα να αποτελούνται από χαρτονομίσματα μεγάλης ονομαστικής αξίας, τα οποία να είναι «καθαρά», ήτοι να μην είναι προσημειωμένα. Τέλος, οι δράστες κατέστησαν σαφές ότι ήταν πλήρως οργανωμένοι, γεγονός που πιστοποιείται από την αναφορά τους στην άνεση χρόνου που είχαν για την συγκέντρωση του συγκεκριμένου ποσού, το οποίο εκ των πραγμάτων και βάσει λογικής, εφόσον ήταν διαθέσιμο θα απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα να συγκεντρωθεί. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται το εύρος της οργάνωσης και της προετοιμασίας των δραστών για την υλοποίηση και την υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου, με την προοπτική την αρπαγής και της παράνομης κράτησης ενός προσώπου σε συγκεκριμένο χώρο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) ενεργοποιήθηκε στην τερματική συσκευή με αριθμό IΜΕΙ ..., μάρκας NOKIA 105 (RM 1134), ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την πρώτη επικοινωνία, (ii) κατά την επικοινωνία με την οικογένεια ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «M. OLIMPOS3», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας Ν/Α Αττικής.

Γίνεται μνεία ότι, την 12:19 ώρα της 03/04/2017, η τηλεφωνική σύνδεση 69... ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «MOSHATO71», κατά την λήψη ειδοποίησης από το κέντρο μηνυμάτων.

(3η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 09/04/2017 και ώρα 21:56, ένας εκ των δραστών, μέσω της τηλεφωνικής σύνδεσης 69..., πραγματοποίησε κλήση ομιλίας διάρκειας -117- δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ. Κατά την επικοινωνία, ο δράστης, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά φωνής του, αφού επιβεβαίωσε την «ταυτότητά του» κάνοντας χρήστη του συνθηματικού κωδικού «ΑΒ», ρώτησε τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ αν είναι έτοιμοι να παραλάβουν τον άνθρωπό τους για να περάσουν μαζί την εορτή του Πάσχα, με τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ να επιχειρεί να εξηγήσει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι και ότι το χρηματικό ποσό που απαιτείται από τους δράστες είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί. Επιπροσθέτως, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ είναι ζωντανός και σε καλή κατάσταση, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ ζήτησε να λάβει απάντηση σε συγκεκριμένο ερώτημα, την οποία θα γνώριζε μόνο ο απαχθείς, με τον δράστη να τον διαβεβαιώνει ότι ο απαχθείς είναι καλά, αναφέροντας ότι θα υπάρξει νεότερη επικοινωνία σε μελλοντικό μη προσδιορισθέντα χρόνο και τερματίζοντας την κλήση.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6948351404 εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Πακιστάν , ( ενεργοποιήθηκε και ονομαστικοποιήθηκε την 08/11/2016, ενώ διακινήθηκε την 13/10/2016 μέσω του καταστήματος με επωνυμία «...» με έδρα στην οδό Μενάνδρου , (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... και (iv) ενεργοποιήθηκε κεραία εταιρίας VODAFONE με κωδική ονομασία «5628 VRISINAS RETHIMNOU» του Νομού Ρεθύμνου.

(4η επικοινωνία διαπραγμάτευσης - εναπόθεση επιστολής σε σημείο)

Την 11/04/2017 και ώρα 13:03, οι δράστες χρησιμοποίησαν την σύνδεση 69... και πραγματοποίησαν την αποστολή μηνύματος γραπτού κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επικοινωνίας, οι δράστες, κάνοντας ομοίως χρήση του κωδικού «ΑΒ», γνώρισαν στην οικογένεια ότι σε συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής Οδού (Β.Ο.Α.Κ.) υπήρχε μήνυμα του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα έρχεται σε απάντηση της απόδειξης ζωής που είχε ζητηθεί από την οικογένεια κατά την τρίτη επικοινωνία, η οποία αφορούσε απάντηση σε ερώτηση που έκανε η οικογένεια και αφορούσε ζήτημα που γνώριζε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ.

Κατόπιν τούτου, αστυνομικοί της Υ.Α. Ηρακλείου μετέβησαν στο 103ο χλμ του Β.Ο.Α.Κ., το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Σισσών Ρεθύμνου, όπου σε σημείο που εντοπίσθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δώσει οι δράστες, ήτοι στην βάση πινακίδας χιλιομετρικής απόστασης με ένδειξη «103» που βρίσκεται στο ρεύμα προς Ηράκλειο πλησίον Σισσών, εντοπίσθηκε επιστολή. Αφού περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ), διαπιστώθηκε εν τέλει ότι η χειρόγραφη επιστολή εμπεριείχε ιδιόχειρο κείμενο του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με το οποίο έδινε απάντηση (απόδειξη ζωής) επί ερωτήματος που είχε θέσει σε προηγούμενη επικοινωνία η οικογένεια. Επισημαίνεται ότι επί της επιστολής είχε τοποθετηθεί σκόπιμα από τους δράστες βιολογικό υλικό του απαχθέντος, καθώς και υπογραφές αυτού, με σχετικές ενδείξεις, προκειμένου να μην τίθεται αμφιβολία ότι προέρχεται από τον απαχθέντα.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69.. εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) (ii) ονομαστικοποιήθηκε την 09/09/2016 και ώρα 14:03, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... και (iv) ενεργοποίησε κεραία της εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «BALI – Χ ΜΠΑΛΙ ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ», η οποία τοποθετείται στο Νομό Ρεθύμνου.

(5η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 12/04/2017 και μεταξύ των ωρών 16:23-16:49, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ζητώντας να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκέντρωση χρημάτων από την οικογένεια, με την οικογένεια να καθιστά σαφές ότι το ποσό που απαιτείται είναι μεγάλο και δεν υπάρχει σχετική δυνατότητα συγκέντρωσής του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας VODAFONE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την 3η επικοινωνία ότι: (i) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ..., ήτοι την ίδια συσκευή τηλεφώνου που είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την 3η επικοινωνία και (ii) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE με κωδική ονομασία «VASSILIKO 2992», «VASSILIKO 2294», «VASSILIKO 2991» και «VASSILIKO 2998», ήτοι περιοχή πέριξ Φόδελε και Αγίας Πελαγίας Ηρακλείου.

(6η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 14/04/2017 και μεταξύ των ωρών 12:40-12:58, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με τo περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων κειμένου, η οικογένεια του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ γνώρισε στους δράστες ότι είχε συγκεντρώσει μέχρι αυτό το σημείο το χρηματικό ποσό των έξι εκατομμυρίων εκατόν σαράντα χιλιάδων (6.140.000) ευρώ, το οποίο προτίθετο να παραδώσει σε αυτούς ως λύτρα για την απελευθέρωση του απαχθέντος. Παρ’ όλα αυτά, καθίσταται σαφές ότι οι δράστες παραμένουν σταθεροί στις απαιτήσεις τους και δεν μειώνουν προς το παρόν το ύψος των απαιτούμενων λύτρων, γεγονός που επιβεβαιώνει το επίπεδο οργάνωσής τους, το οποίο τους παρείχε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πολύμηνη κράτηση του απαχθέντος και σε μεγιστοποίηση με αυτόν τον τρόπο του προσδοκώμενου παράνομου οικονομικού οφέλους.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69...εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Ρουμανίας (ii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ..., ενώ (iii) κατά την πραγματοποίηση των επικοινωνιών, ενεργοποιήθηκαν κεραίες εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «ARKADI HOTEL B», «CHANIA_B W», «PERIVOLIA_HAN C», «CHANIA 6 C», «KTIMA_MANOU C», «CHANIA _A V» και «MALAXA-X W», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν περιοχές του Νομού Χανίων.

(7η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 19/04/2017 και από την ώρα 23:08, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων κειμένου, προκύπτει ότι οι δράστες μείωσαν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό στα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ, ενώ ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Με τη σειρά της η οικογένεια του απαχθέντος ζητάει από τους δράστες νεότερη απόδειξη ζωής, καλώντας τους να απαντήσουν επί ερωτήματος που προφανώς και γνώριζε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, με τους δράστες να απαντούν ότι τα όποια πειστήρια, ήτοι οι αποδείξεις ζωής, θα έρθουν μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (ii) ενεργοποιήθηκε την 19/04/2017, ενώ προκύπτει ως ημερομηνία ενεργοποίησης και καταχώρησης στοιχείων και η 12/10/2016, κατά την πραγματοποίηση των επικοινωνιών (iii) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...ενώ (iv) ενεργοποιήθηκαν κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «SKALETA2», «SKALETA5», «RETHIMNO1», «GEROPOTAMOS (V)1», «PANORMOS RETHIMNOU3», «PANORMOS RETHIMNOU1», «CRETA MARINE RETHIMNO (V)1», «RETHIMNO4» και «BALI2».

(8η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 20/04/2017 και περί ώρα 19:36, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν αρχικά γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ σύμφωνα με το οποίο τον ενημέρωναν ότι θα ακολουθούσε τηλεφωνική επικοινωνία και του έδιναν οδηγίες για τον τρόπο που θα πραγματοποιείτο η επικοινωνία, ενώ ακολούθως, την 19:51 ώρα της ιδίας, πραγματοποιήθηκε εξερχόμενη κλήση ομιλίας διάρκειας -119- δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ. Το περιεχόμενο της κλήσης ομιλίας, αφορούσε την κατά περίπτωση αρνητική ή καταφατική απόκριση του δράστη σε δηλώσεις και ερωτήσεις του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ, σχετικά με ζητήματα υγείας του απαχθέντος ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ και καθορισμού επόμενης επικοινωνίας τους. Η απόκριση του δράστη πραγματοποιήθηκε με τον προσδιορισμένο στο προηγηθέν γραπτό μήνυμα (SMS) τρόπο, ήτοι τεχνητό σφύριγμα, χωρίς φυσική ομιλία.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας (επ) , (ii) εγγράφηκε στο δίκτυο της WIND την 20/04/2017, ενώ ημερομηνία ενεργοποίησης αυτής είναι η 09/09/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «GLIFADA GOLF2», «VATHI1» και «PIREO HILL 31», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

Γίνεται μνεία ότι, κατόπιν αλληλογραφίας με την πάροχο εταιρία WIND, προέκυψε ότι την 20/04/2017, πραγματοποιήθηκε ανανέωση του χρόνου ομιλίας στην εν λόγω τηλεφωνική σύνδεση με χρήση της υπ’ αριθμ. 200092946430 κάρτας, η οποία διακινήθηκε από το κατάστημα με τίτλο «Κέντρο Κινητής Τηλεφωνίας ΑΕΕ», με έδρα την Καλλιθέα Αττικής.

(9η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από την 23:19 ώρα της 21/04/2017 έως και την 00:01 ώρα της 22/04/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επικοινωνίας, οι δράστες απευθυνόμενο στην αστυνομία και συγκεκριμένα στους διαπραγματευτές, εκτοξεύουν απειλές και ορίζουν την Πέμπτη 27/04 ως καταληκτική ημερομηνία για την συγκέντρωση και παράδοση των λύτρων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6994965893 εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Βουλγαρίας , (ii) ενεργοποιήθηκε την 13/06/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...., ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI1», «PANORMOS RETHIMNOU2», «CRETA MARINE RETHIMNO (V)1», «SISES (V)2» και «VASILIKO1».

(10η επικοινωνία διαπραγμάτευσης - εναπόθεση φακέλου σε σημείο)

Την 26/04/2017 και μεταξύ ωρών 20:30 και 20:32, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο Κ.Ε. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των συγκεκριμένων μηνυμάτων γραπτού κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες: απευθύνονται πλέον στον Κ.Ε., ο οποίος συνδέεται με τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ με σχέση κουμπάρου και αποτελεί πρόσωπο τόσο του στενού οικογενειακού κύκλου όσο και συνεργάτη στην εταιρία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ», ενώ προφανώς επιδιώκοντας να παρακάμψουν την αστυνομία και να αποστείλουν μήνυμα προς την οικογένεια χωρίς να γίνει αντιληπτό, ενημερώνουν τον Κ.Ε ότι έχουν εναποθέσει σε σημείο της Εθνικής Οδού (24ο χλμ. Β.Ο.Α.Κ. – από Βρύσες προς Χανιά) επιστολή και βίντεο του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια του πατέρα του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Ιωάννη, χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία, και πληροφορούν τον Κ.Ε. ότι η υγεία του απαχθέντος δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ήτοι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την ζωή του.

Η οικογένεια και η Υπηρεσία μας ενημερώθηκαν άμεσα για το περιεχόμενο των μηνυμάτων από τον Κ.Ε, ενώ αστυνομικοί αυτής, μετά μέλους της οικογένειας, μετέβησαν στο σημείο που υποδείχθηκε από τους δράστες, ήτοι πλησίον του κέντρου συνεστιάσεων Α.... και επί του Β.Ο.Α.Κ. στο 24ο χλμ της Ε.Ο. Χανίων – Ρεθύμνου (περιοχή Βρυσών), όπου ανηύραν τα αναφερόμενα αντικείμενα, ήτοι ιδιόχειρη επιστολή και μονάδα αποθήκευσης ψηφιακού υλικού (usb), τα οποία περισυλλέχθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ). Από την επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού, αντίγραφο του οποίου έχει εξαχθεί και εμπεριέχεται στην παρούσα δικογραφία, παρουσιάζεται ο απαχθείς ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ να απευθύνεται στην οικογένειά του, χωρίς να υπάρχει στο πλάνο έτερο πρόσωπο, ενώ τόσο η επιστολή όσο και το βίντεο αφορούν σε μήνυμα του απαχθέντος προς την οικογένειά του για την επίσπευση των ενεργειών.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης , (ii) ενεργοποιήθηκε την 11-12-2015 και ώρα 09:52, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «SAMONAS_X V», «SKLOPA_RRS B», «SOUDA_NORTH U», «SOUDA_NORTH B», «SOUDA_TK B», «MALAXA-X U», «MALAXA-X W» και «MALAXA-X D».

(11η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:50 της 02/05/2017 έως ώρα 01:07 της 03/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός, πόνοι στην κοιλιά) και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην οικογένεια όσο και στην αστυνομία για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτηθέν χρηματικό ποσό των λύτρων, το οποίο σε προηγούμενη επικοινωνία είχε ορισθεί στα εβδομήντα εκατομμύρια (70.000.000) ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι έχει συγκεντρώσει ποσό οκτώ εκατομμυρίων διακοσίων πενήντα χιλιάδων (8.250.000) ευρώ, καθώς και ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά της οικογένειας, θεωρώντας ασήμαντο το ποσό που είχε συγκεντρωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή.

Εκ των ανωτέρω επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι οι δράστες έχουν καταρτίσει και υλοποιούν ένα πλήρως οργανωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο εμπεριέχει τη δυνατότητα εκ μέρους τους για κράτηση του απαχθέντος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαναγκάζοντας με τον τρόπο αυτό την οικογένεια να προβεί στην συγκέντρωση και την παράδοση του μεγαλύτερου δυνατού ποσού ως λύτρων, ενώ άνευ αμφιβολίας έχουν εκ των προτέρων εκτιμήσει και προκαθορίσει το παράνομο οικονομικό όφελος που επιδιώκουν από την έκνομη συμπεριφορά τους, απορρίπτοντας το ποσό που τους προσέφερε η οικογένεια του απαχθέντος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καίτοι το συγκεκριμένο ποσό (8.250.000 ευρώ) θεωρείται βάσει της κοινής λογικής ως αρκετά σημαντικό και διόλου ευκαταφρόνητο.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ) , (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016 και ημερομηνία εγγραφής στο δίκτυο WIND η 02/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποιήησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «LIKOTINAREA (V)1», «KAREDENA RETHIMNO2», «PANORMOS RETHIMNO3», «BALI2» και «MTX IRAKLIO3 2G».

(12η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:53 της 03/05/2017 έως ώρα 00:14 της 04/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός), ενώ επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην οικογένεια όσο και στην αστυνομία για το γεγονός ότι δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτηθέν χρηματικό ποσό των λύτρων, με το ποσό των -8.250.000- ευρώ που είχε διατεθεί από την οικογένεια κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα να κρίνεται ανεπαρκές από τους δράστες. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης, (ii) ημερομηνία καταχώρησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ..., ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την ενδέκατη επικοινωνία, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO WEST (V)7 2G», «RETHYMNO CITY 1(V)1 2G», «KALITHEA RETHIMNO2 2G», «RITHYMNA», «KAREDENA RETHIMNOU2», «SKALETA5 2G», «GEROPOTAMOS (V)» και «M ARKADIOU2 2G».

(13η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 23:29 έως ώρα 23:50 της 05/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας (πυρετός), ενώ απειλούν εμμέσως την οικογένεια ότι από την όποια καθυστέρηση συγκέντρωσης του χρηματικού ποσού (λύτρα) που απαιτούν, αυξάνεται ο κίνδυνος για την ζωή και την υγεία του απαχθέντος. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την άμεση εξεύρεση περισσοτέρων χρημάτων, ενώ καθιστά σαφές ότι κάνει ότι μπορεί για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δραστών.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (επ), (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 03/05/2017 και ημερομηνία εγγραφής η 05/05/2017, (iii) ενεργοποιήθηκε κατά την επικοινωνία σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...), ήτοι την συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στην ενδέκατη και τη δωδέκατη επικοινωνία, (iv) ενώ ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHYMNO CITY 1(V)3 2G», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής αυτού.

(14η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 02:04 έως ώρα 02:42 της 12/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69 και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι η οικογένεια ενημερώνει τους δράστες ότι κατόρθωσε να συγκεντρώσει επιπλέον χρηματικό ποσό ύψους διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (270.000) ευρώ, με το συγκεντρωθέν πλέον χρηματικό ποσό που η οικογένεια διαθέτει στους δράστες ως λύτρα για την απελευθέρωση του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ να ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες είκοσι χιλιάδες (8.520.000) ευρώ. Επιπλέον, η οικογένεια εξηγεί στους δράστες ότι βρίσκεται σε σημαντική δυσχέρεια και αδυνατεί να συγκεντρώσει το επιπλέον χρηματικό ποσό, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά, να επισημαίνουν στην οικογένεια ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση (προφανώς ψυχολογική και υγείας) και να απαιτούν από την οικογένεια να προβεί σε νεότερες ενέργειες συγκέντρωσης χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (ii) ημερομηνία καταχώρησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016 και ημερομηνία εγγραφής η 12/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ..., ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «EPISKOPI 1 2G», «LIKOTINAREA (V)1 2G», «KOURNA2 2G» και «KOURNA3 3G».

(15η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:35 έως ώρα 00:47 της 17/05/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) αντίστοιχα προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης (πατέρας του απαχθέντος), και ο Τ.Χ. (υπάλληλος της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ»). Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτει ότι οι δράστες προβαίνουν στην αποστολή παράλληλα μηνυμάτων σε τρία πρόσωπα, ήτοι τον αδερφό ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Εμμανουήλ, το πατέρα ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Ιωάννη και τον υπάλληλο της εταιρίας Τ.Χ., προφανώς για να παρακάμψουν την όποια πιθανότητα να κατευθύνονται –όπως προφανώς εμφαίνεται να θεωρούν- οι απαντήσεις της οικογένειας από την αστυνομία και να ανοίξουν διαπραγμάτευση χωρίς να λαμβάνει γνώση η αστυνομία. Παράλληλα, ενημερώνουν την οικογένεια ότι το «παιχνίδι», ήτοι η διαπραγμάτευση, τελείωσε, καθώς αμφότερες οι πλευρές «έπαιξαν και έχασαν», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή, με τα μηνύματα να λαμβάνουν χαρακτήρα δηλωτικό τετελεσμένων γεγονότων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Μπαγκλαντές, (ii) ημερομηνία καταχώρησης, ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 17/05/2016, (iii) ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ...(0), ήτοι την τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και κατά την δέκατη τέταρτη επικοινωνία, ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «M. ARKADIOU2», ήτοι κεραία που εξυπηρετεί περιοχή του Ν. Ρεθύμνου.

(16η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:48 έως ώρα 02:52 της 21/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των γραπτών μηνυμάτων κειμένου προκύπτουν τα εξής: Μετά την 17/05/2017 και την επικοινωνία που είχαν με την οικογένεια, οι δράστες διέκοψαν την διαπραγμάτευση, αφήνοντας τότε να εννοηθεί ότι ο απαχθείς δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή και ότι η διαπραγμάτευση τερματιζόταν εκείνη τη χρονική στιγμή. Κατά το χρονικό διάστημα από 17/05/2017 έως και 21/06/2017, οπότε οι δράστες επανεμφανίζονται και αρχίζουν εκ νέου τη διαπραγμάτευση, μεσολάβησε αριθμός δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.Ε. στα οποία δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων και επιστολή της οικογένειας του απαχθέντος, η οποία γνωστοποιούσε τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης εκ μέρους των δραστών, γεγονός που ενίσχυε βάσει της κοινής λογικής ότι ο απαχθείς δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή. Με αφορμή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, οι δράστες επανήλθαν στη διαπραγμάτευση, ζητώντας πλέον να μάθουν σε τι ακριβώς ενέργειες ήταν διατεθειμένη η οικογένεια να προβεί προκειμένου να απελευθερωθεί ο απαχθείς, δηλαδή τι ακριβώς ποσό είχε συγκεντρώσει για να τους παραδώσει για την απελευθέρωση. Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η οικογένεια ζητάει από τους δράστες να αποστείλουν απόδειξη ζωής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, ήτοι να αποστείλουν απάντηση επί συγκεκριμένου ερωτήματος που ο ίδιος θα γνώριζε, με τους δράστες να επιμένουν να μάθουν το ποσό που η οικογένεια είχε συγκεντρώσει. Τέλος, οι δράστες διακόπτουν την επικοινωνία, αρνούμενοι να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση αν η οικογένεια δεν τους γνωρίσει το ποσό που είχε συγκεντρώσει και παραπέμποντας τα μέλη της οικογένειας να απευθυνθούν εκ νέου στα Μ.Μ.Ε. όταν θα είναι έτοιμα για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση.

Εκ των ανωτέρω, καταδεικνύεται εκ νέου το οργανωμένου και πλήρως συντονισμένο σχέδιο των δραστών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να διακόψουν την όποια διαπραγμάτευση με την οικογένεια για χρονικό διάστημα τριάντα πέντε (35) ημερών, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτική πίεση στα μέλη αυτής και αδιαφορώντας πλήρως για την όποια επίπτωση θα είχε στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του απαχθέντος η παράταση της κράτησής του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή ii) ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 10/04/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO HUB 2 2G» και «RETHIMNO UNIVERSITY1 2G», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν νότια της πόλης του Ρεθύμνου.

(17η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:46 έως ώρα 01:38 της 28/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, με το οποίο ζητούσαν να μάθουν αν η οικογένεια ήταν έτοιμη, ήτοι αν είχε συγκεντρώσει τα απαιτηθέν χρηματικό ποσό.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «IRAKLIO TSALIKAKI NEW VF2 2G», «MTX IRAKLIO3 2G» και «CANDIA MARIS3 2G», ήτοι κεραίες που εξυπηρετούν περιοχές πέριξ της πόλης του Ηρακλείου.

(18η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 23:08 της 28/06/2017 έως ώρα 00:41 της 29/06/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες επιμένουν να λάβουν γνώση για το ποσό που η οικογένεια έχει συγκεντρώσει, με την οικογένεια να αποκρίνεται ότι έχει συγκεντρώσει οκτώ εκατομμύρια οκτακόσιες δέκα χιλιάδες (8.810.000) ευρώ, και να ζητάει απόδειξη ζωής του απαχθέντος καθόσον έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από την τελευταία απόδειξη ζωής, με τους δράστες να απορρίπτουν την προσφορά της οικογένειας, να απαιτούν για την απελευθέρωση πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ, και να ολοκληρώνουν την επικοινωνία εξυβρίζοντας την οικογένεια για την στάση της.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (iii) ενεργοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «HANIA RETHIMNO NATIONAL RD NEW (V)1 2G», «HANIA PAZINOS1 2G», «DARATSO HANION NEW (V)3 2G», «PLATANIAS HANION 23 2G», «MALAXA3 2G» και «PLATANIAS2 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του νομού Χανίων.

(19η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 00:40 της 28/06/2017 έως ώρα 02:09 της 01/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69...και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες ενημερώνουν την οικογένεια ότι μόνο σε περίπτωση συμφωνίας θα αποστείλουν νέα απόδειξη ζωής σε μορφή βίντεο, στην οποία θα εμφαίνεται η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο απαχθείς, αναφέρουν ότι ο απαχθείς βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστεί σοβαρή ψυχική-σωματική βλάβη από την παράταση της κράτησης, ενώ προειδοποιούν την οικογένεια ότι αν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις εκ νέου στα τέλη Αυγούστου, ήτοι μετά από δύο (2) μήνες πάλι. Στην παράκληση της οικογένειας για απόδειξη ζωής, (ε) οι δράστες αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να αποστείλουν στην οικογένεια κάποιο μέλος του απαχθέντος (δάκτυλο χεριού), με την οικογένεια να απαντά ότι κάνει ενέργειες για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων, πλην όμως υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση τέτοιου μεγέθους ποσού. Κατόπιν, οι δράστες δίνουν απάντηση εκ μέρους του απαχθέντος σε ερώτημα που είχε θέσει η οικογένεια σε προηγούμενη επικοινωνία, η οποία δύναται να εκληφθεί ως απόδειξη ζωής, ενώ απειλούν την οικογένεια ότι αν δεν συγκεντρώσει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ (50.000.000) που επιθυμούν, ότι έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την κράτηση για άλλους τρεις (3) μήνες, με αρνητικές συνέπειες και προφανή διακινδύνευση για την ζωή του απαχθέντος.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης και εγγραφής της σύνδεσης είναι η 17/05/2016, (iii) κατά την πραγματοποίηση της επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «RETHIMNO WEST (V)2 2G», «RETHYMNO CITY 1(V)1 2G», «RETHIMNO7 2G» και «RETHYMNO CITY 1(V)3 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν την πόλη του Ρεθύμνου.

(20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 23:02 της 06/07/2017 έως ώρα 01:17 της 07/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ και η μητέρα του απαχθέντος, ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες περιμένουν την απάντηση της οικογένειας για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, ενώ αναφέρουν ότι ο απαχθείς καταλαμβάνεται από κρίσεις πανικού, με την οικογένεια να προσφέρει οκτώ εκατομμύρια εννιακόσιες εβδομήντα χιλιάδες (8.970.000) ευρώ, με τους δράστες να απορρίπτουν και αυτήν την προσφορά της οικογένειας. Ακολούθως, οι δράστες απευθύνονται στην μητέρα του απαχθέντος προειδοποιώντας την ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης και ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ την ενημερώνουν ότι θα περιέλθει στα χέρια της σύντομα επιστολή από τον υιό της.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «BALI1 2G», «BALI2 2G», «PANORMOS RETHIMNOU1 2G» και «SISES (V)2 2G».

(21η επικοινωνία διαπραγμάτευσης - εναπόθεση επιστολής σε σημείο)

Την 01:11 ώρα της 08/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς την τηλεφωνική σύνδεση που κατείχε η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος. Στο εν λόγω μήνυμα οι δράστες ενημέρωσαν την οικογένεια ότι στο σημείο όπου βρίσκεται η πινακίδα με την ένδειξη χιλιομέτρου «104» του Β.Ο.Α.Κ. (Ηράκλειο-Χανιά), υπήρχε ιδιόχειρη επιστολή του απαχθέντος.

Η Υπηρεσία μας ενημερώθηκε άμεσα για το περιεχόμενο του μηνύματος, ενώ αστυνομικοί αυτής, μετά μέλους της οικογένειας, μετέβησαν στο σημείο που υποδείχθηκε από τους δράστες, ήτοι επί του Β.Ο.Α.Κ. στο 104ο χλμ της Ε.Ο. Χανίων – Ηρακλείου (περιοχή Σισών), όπου ανηύραν το επίμαχο αντικείμενο - επιστολή, το οποίο περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ). Από την επισκόπηση του περιεχομένου της επιστολής, αντίγραφο της οποίας έχει εξαχθεί και εμπεριέχεται στην παρούσα δικογραφία, προκύπτει ότι ο απαχθείς καλεί την οικογένειά του να επισπεύσει τις ενέργειες για την συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού χρηματικού ποσού, ενώ δηλώνει ότι βρίσκεται στα όριά του. Επισημαίνεται ότι η επιστολή ήταν χειρόγραφη και ο γραφικός χαρακτήρας ήταν όντως του απαχθέντος, πλην όμως η επιστολή που αφέθηκε στο σημείο από τους δράστες ήταν φωτοαντιγραφικό αντίγραφο της πραγματικής, με τη συγκεκριμένη μέθοδο να εκτιμάται ότι επιλέχθηκε προκειμένου οι απαγωγείς, αφενός να μην διαθέσουν το πρωτότυπο έγγραφο και να εκθέσουν τυχόν ίχνη που είχαν εναποτεθεί στο πειστήριο, αφετέρου για να αποφύγουν σε μία τέτοια περίπτωση, την διαδικασία επανέκδοσης και νέας μεταφοράς του πειστηρίου, από τον τόπο κράτησης του απαχθέντος .

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου Σενεγάλης, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 25/05/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «SISES (V)2 2G» και «VASILIKO 2 2G».

(22η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:41 έως ώρα 23:01 της 11/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο Κ.Ε., κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, και ο Σ.Ε, συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες ενημέρωναν την οικογένεια ότι κατά το προηγούμενο διάστημα ο απαχθείς προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας με πλαστικό μαχαίρι, επιχειρώντας να κόψει τις φλέβες του με αυτό, ενώ προειδοποιούσαν την οικογένεια ότι αν δεν συγκεντρώσει το απαιτηθέν ποσό εντός τριημέρου, ο απαχθείς θα «επιστρέψει» νεκρός στο σπίτι του.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 12/04/2017 και η ημερομηνία εγγραφής η 11/07/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «GEWRGIOUPOLI (V)1 2G», «HANIA RETHIMNO NATIONAL RD NEW (V)2 2G», «MALAXA2 2G», «ALIKAMPOS1 2G», «ALIKAMPOS2 2G», «ALIKAMPOS3 2G», «ALIKAMPOS4 2G» και «LIKOTINAREA (V)1 2G».

(23η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 21:28 έως ώρα 22:28 της 15/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η Κ.Α., σύζυγος του απαχθέντος, η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο Κ.Ε, κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, ο Σ.Ε., συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης χρημάτων και την ικανοποίησή τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο απαχθείς, διαφορετικά προειδοποιούν την οικογένεια ότι ο απαχθείς θα «επιστρέψει» σπίτι του νεκρός, με την οικογένεια να ενημερώνει τους δράστες ότι έχει συγκεντρώσει συνολικά εννέα εκατομμύρια ογδόντα πέντε χιλιάδες (9.085.000) ευρώ και ζητώντας να δοθεί νέα απόδειξη ζωής από τον ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 07/02/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ..., ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «FALIRO OLYMPIC COASTAL ZONE4 2G», «FALIRO OLYMPIC COASTAL ZONE5 2G», «INTERAMERICAN SIGROU3 2G», «TZITZIFIES2 2G», «THISSEOS KALITHEA5 2G», «OMONOIA6 2G», «OMONOIA4 2G», «OMONOIA1 2G», «AG MELETIOU2 2G» και «AG PANTELEIMON ACHARNON4 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

(24η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 22:39 της 18/07/2017 έως ώρα 00:01 της 19/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η Κ.Α, σύζυγος του απαχθέντος, η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος, ο Κ.Ε., κουμπάρος και συνεργάτης του απαχθέντος, ο Σ.Ε., συνεργάτης της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» και προσωπικός φίλος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν την άμεση συγκέντρωση χρηματικού ποσού πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση απειλούν ότι θα διαρρεύσουν βίντεο και χειρόγραφα στα Μ.Μ.Ε., με την οικογένεια να τονίζει την αντικειμενική δυσχέρεια για την συγκέντρωση περισσοτέρων χρημάτων.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή , (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 30/08/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ..., ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «MOSHATO 32 2G», «KALLITHEA 13 2G», «RENTIS 42 2G», «N PHILADELPHIA 15 2G», «MARINA FLISVOU MICRO2 2G» και «PIREO HILL 34 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

(25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Από ώρα 16:33 έως ώρα 19:53 της 19/07/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτά μηνύματα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, η Κ.Α σύζυγος του απαχθέντος, και η ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Άννα, μητέρα του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των μηνυμάτων, οι δράστες απαιτούν από την οικογένεια την συγκέντρωση ποσού πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ για την απελευθέρωση του απαχθέντος, ενημερώνουν δε ότι ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι κινδυνεύει, ενώ απαιτούν από την οικογένεια να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμοι μέσω των Μ.Μ.Ε..

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας WIND ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή ((ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 01/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας WIND με την κωδική ονομασία «WEST AIRPORT3 2G» και «GLIFADA 41 2G», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχή του Νομού Αττικής.

(26η επικοινωνία διαπραγμάτευσης - Αποστολή επιστολής μέσω ΕΛ.ΤΑ.)

Την 25/8/2017 και ώρα μεσημβρινή, παρελήφθη στην έδρα της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας, ένας επιστολικός φάκελος χρώματος κίτρινου, διαστάσεων 35*25, ο οποίος είχε αποσταλεί από τους δράστες και απευθυνόταν στην οικογένεια του απαχθέντος. Η διαλογή και διαχείριση του φακέλου πραγματοποιήθηκε την 24/8/2017, στο κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων το οποίο εδρεύει στην συμβολή των οδών Ρούσσου Χούρδου και Ζωγράφου, στην περιοχή Πλατείας Δασκαλογιάννη του Ηρακλείου, ενώ η άφεση του φακέλου προσδιορίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό κυτίο του ανωτέρω καταστήματος ΕΛΤΑ, κατά το χρονικό διάστημα από την 14:00 ώρα της 23/8/2017 έως την 14:00 ώρα της 24/8/2017.

Ο φάκελος περιείχε χειρόγραφη σημείωση του απαχθέντος προς τον Β.Α., προσωπικό φίλο του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με το οποίο του ζητούσε να παραδώσει τον φάκελο στην οικογένεια, χωρίς να ενημερωθεί η αστυνομία. Συγχρόνως,, περιείχε δύο (2) ιδιόχειρες επιστολές του απαχθέντος προς την οικογένειά του και ένα (1) usb, στο οποίο παρουσιαζόταν ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ, με το σύνολο των στοιχείων να αναφέρονται στην κατάσταση της υγείας του και την παρουσίαση συγκεκριμένου γεγονότος (τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη) προκειμένου να πειστεί η οικογένεια ότι το βίντεο έχει ληφθεί πρόσφατα.

Επισημαίνεται ότι κατά την παράδοση του φακέλου, των επιστολών και του usb, προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

(27η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Αποστολή φακέλου μέσω ΚΤΕΛ)

Την 29/08/2017 και ώρα 12:41, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και κάλεσαν το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας όπου άνδρας, συνομιλώντας με τον Β.Α., τον ενημέρωσε ότι καλούσε για την απαγωγή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ και ότι είχε αποσταλεί μέσω ΚΤΕΛ φάκελος στο όνομα «Μ.Φ» (θεία του απαχθέντος), τον οποίο έπρεπε να παραλάβει από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου και να τον παραδώσει στα χέρια της οικογένειας. Η διάρκεια της κλήσης ήταν εκατόν σαράντα πέντε (145) δευτερόλεπτα.

Ο φάκελος εμπεριείχε (i) εντυπωμένο μήνυμα προς την παραλήπτρια Φ.Μ., με το οποίο οι δράστες την καλούσαν να παραδώσει το φάκελο στα χέρια της οικογένειας χωρίς να ενημερωθούν τρίτα πρόσωπα και η αστυνομία, και (ii) ψηφιακό μέσο αποθήκευσης με αποθηκευμένα δύο (2) ψηφιακά αρχεία κειμένου (επιστολές) και ένα (1) αρχείο βιντεοληπτικού υλικού. Οι επιστολές προέρχονταν από τους δράστες και απευθύνονταν προς την οικογένεια, την οποία καλούσαν να συγκεντρώσει άμεσα το ποσό των τριάντα (30) εκατομμυρίων ευρώ, ορίζοντας τα χρήματα να είναι σε χαρτονομίσματα των πενήντα (50) και (100) ευρώ και να κατανεμηθούν ισομερώς σε δέκα (10) σφραγισμένα σακίδια χρώματος μαύρου, τα οποία εφόσον η οικογένεια συμφωνούσε, θα παραδίδονταν με συγκεκριμένη διαδικασία η οποία θα λάμβανε χώρα από την 00:30 ώρα της 02/09/2017 (Κυριακή), με καθορισμένο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό όρισαν στην οικογένεια προθεσμία αποδοχής την 30/08/2017 (Τετάρτη) από ώρα 16:00 έως ώρα 19:00, υπέδειξαν δε ως τρόπο κατάφασης επί της προτάσεως τους, την τοποθέτηση διακριτού οχήματος της οικογένειας, σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί του Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή Φόδελε Ηρακλείου.

Ο τρόπος με τον οποίο η οικογένεια θα έδειχνε ότι συμφωνούσε στην πρόταση των δραστών όσο και η διαδικασία παράδοσης των λύτρων, ορίζονταν στο βιντεοληπτικό υλικό, όπου παρουσιαζόταν ο απαχθείς να διαβάζει σελίδες χαρτιού με τις αναλυτικές οδηγίες προς την οικογένεια.

Γίνεται μνεία ότι κατά την παράδοση του φακέλου, των επιστολών και του usb, προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69...εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή υπηκόου , με αριθμό εγγράφου Ν9738509, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 24/05/2017, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...), ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας VODAFONE με την κωδική ονομασία «RETHIMNO».

Επισημαίνεται ότι, εν τέλει η οικογένεια δεν δύνατο να ικανοποιήσει την συγκεκριμένη χρηματική απαίτηση των δραστών και δεν προέβη την 30/08/2017 στην τοποθέτηση οχήματος στο σημείο όπου είχε υποδειχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, ως εκ τούτου δεν προχώρησε η διαδικασία παράδοσης των λύτρων την 02/09/2017 ως είχαν απαιτήσει οι δράστες.

(28η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – εναπόθεση φακέλου σε σημείο)

Την 08/09/2017 και ώρα 19:01, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και κάλεσαν τον ΚΥΚΡΙΛΗ Εμμανουήλ, κουμπάρο και συνεργάτη του απαχθέντος, όπου άνδρας τον ενημέρωσε ότι στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ στο Καταλαγάρι Ηρακλείου, κάτω από τον κάδο που βρισκόταν στον προθάλαμο της τουαλέτας, υπήρχε φάκελος τον οποίο θα έπρεπε να παραδώσει στην Λ.Α., σύζυγο του απαχθέντος. Η διάρκεια της κλήσης ήταν εκατόν εννέα (109) δευτερόλεπτα.

Άμεσα αστυνομικοί της υπηρεσίας μας μετέβησαν στο υποδειχθέν σημείο, όπου ακολουθώντας πλήρως την περιγραφή εντόπισαν κάτω από τον κάδο, έναν (1) φάκελο που απευθυνόταν στην οικογένεια του απαχθέντος. Ο φάκελος περισυλλέχθηκε με την προβλεπόμενη διαδικασία προς αποφυγή οιασδήποτε επιμόλυνσης, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εργαστηριακή εξέταση του αντικειμένου προς εντοπισμό εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ). Από την εξέταση κατόπιν του περιεχομένου του φακέλου, διαπιστώθηκε ότι εμπεριείχε τρεις (3) συνολικά επιστολές, εκ των οποίων οι δύο (2) ήταν χειρόγραφες, ανήκαν στον απαχθέντα και απευθύνονταν στα μέλη της οικογενείας του, ενώ η τρίτη ήταν εκτυπωμένο κείμενο (word) με το οποίο οι δράστες απευθύνονταν προς την οικογένεια.

Από την επισκόπηση του περιεχόμενου των δύο (2) ιδιόχειρων επιστολών του απαχθέντος, διαπιστώθηκε ότι ο απαχθείς ικετεύει την οικογένεια να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συγκέντρωση μεγαλύτερου χρηματικού ποσού, καθόσον οι δράστες δεν μειώνουν την απαίτησή τους για τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, ενώ ο απαχθείς δηλώνει ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και ότι κινδυνεύει να τρελαθεί από το γεγονός που βιώνει. Επισημαίνεται ότι ο απαχθείς επισημαίνει στην οικογένεια ότι οι δράστες είχαν εξοργιστεί εξαιτίας της διαρροής στα Μ.Μ.Ε. και της δημοσίευσης αναφορικά με την αποστολή του βιντεοληπτικού υλικού που είχε πραγματοποιηθεί σε προηγούμενη επικοινωνία, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα στον ίδιο.

Από την επισκόπηση του περιεχομένου της τρίτης επιστολής, ήτοι της επιστολής των δραστών προς την οικογένεια, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες καλούσαν την οικογένεια να αποδεχθεί τις απαιτήσεις τους και να συγκεντρώσει τα λύτρα, ενώ επέρριπταν ευθύνες στην οικογένεια για την αργοπορία ικανοποίησης τις απαίτησής τους, εκτοξεύοντας εν τέλει απειλή για την ζωή του απαχθέντος. Ακολούθως, έθεσαν ως τρόπο για να δείξει η οικογένεια στους ίδιους του δράστες ότι συναινεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, τη δημοσίευση εκ μέρους της οικογένειας στην εφημερίδα «Κρητικές αγγελίες», στο φύλλο δημοσίευσης που θα κυκλοφορούσε την Δευτέρα 11/09/2017, αγγελία με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Πωλείτε στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, μεγάλος επαγγελματικός- βιοτεχνικός χώρος 3000 τμ κτισμένος σε 10.000 τμ οικοπεδική έκταση. Κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Τιμή πώλησης ανάλογη με την μοναδικότητα του . Τηλέφωνα επικοινωνίας 69………………. 69…….………. 69…….……….». Οι δράστες δήλωσαν στην οικογένεια ότι αν δεν προβεί στην ανάρτηση της αγγελίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν επιθυμεί η οικογένεια να ικανοποιήσει την απαίτησή τους, αυτό θα σημάνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπονοώντας το θάνατο του απαχθέντος.

Επισημαίνεται ότι, η οικογένεια προέβη την 11/09/2017 στη δημοσίευση στο υποδειχθέν φύλλο της εφημερίδας «Κρητικές αγγελίες» σχετικής αγγελίας, στην οποία ωστόσο είχαν παραλλαχθεί οι αριθμητικές τιμές που αντιστοιχούσαν στο εμβαδόν του κτίσματος και της οικοπεδικής έκτασης που δήθεν πωλούνταν, καθόσον διαπιστώθηκε ότι το γινόμενο των συγκεκριμένων αριθμητικών τιμών αντιστοιχούσε σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000), γεγονός που θα υποδήλωνε στους δράστες ότι η οικογένεια είχε όντως συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό και θα τους το παρέδιδε. Αντ’ αυτού, η οικογένεια χρησιμοποίησε αριθμητικές τιμές, των οποίων το γινόμενο αντιστοιχούσε σε εννέα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες (9.300.000) ευρώ, ήτοι το ποσό που η οικογένεια είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Γίνεται μνεία ότι, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας VODAFONE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και κατά την εικοστή έβδομη (27η) επικοινωνία της 29/08/2017, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...), ήτοι την τερματική συσκευή που ομοίως είχε χρησιμοποιηθεί κατά την εικοστή έβδομη (27η) επικοινωνία, ενώ (iI) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE με την κωδική ονομασία «RODIA», «MTX HERAKLIO», «HERAKLIO GAZI», «GOURNES» και «GIOUHTAS HERAKLIOU», ήτοι κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Ηρακλείου.

(29η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 20:58 ώρα της 23/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης, πατέρας του απαχθέντος, και η ΚΑΛΟΚΥΡΗ Αικατερίνη, σύζυγος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες αντιλαμβανόμενοι την αλλαγή που είχε πραγματοποιηθεί στην δημοσιευμένη αγγελία και ότι αυτή παρέπεμπε στο ποσό των εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων (9.300.000) ευρώ, δηλώνουν στην οικογένεια ότι διαθέτουν μεγαλύτερη υπομονή από αυτή που έχουν τα μέλη της οικογενείας, ενώ όρισαν ότι αναλόγως της απάντησης της οικογενείας θα προέβαιναν σε επόμενη επικοινωνία, με την οικογένεια να προβάλλει την αντικειμενική δυσχέρεια στην ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησης των δραστών.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας COSMOTE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 22/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ», «ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΟΣ», «ΚΕΦΑΛΑΣ ΒΑΜΟΥ» και «ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ ΦΟΙΝΙΚΑ».

Επισημαίνεται ότι, ως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ο δράστης απενεργοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 69... προτού παραλάβει το απαντητικό μήνυμα της οικογένειας. Η παραλαβή του μηνύματος πραγματοποιήθηκε την επομένη (24/09/2017) και ώρα 19:58, όταν ο δράστης ενεργοποίησε εκ νέου την τηλεφωνική σύνδεση, ενεργοποιώντας κεραία εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΑΤΣΙΠΑΔΕΣ ΦΟΙΝΙΚΑ».

(30η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 22:21 ώρα της 25/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση ... και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν αντίστοιχα ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ο ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης, πατέρας του απαχθέντος, και η Κ.Α., σύζυγος του απαχθέντος. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες απαιτούν πλέον την συγκέντρωση χρηματικού ποσού δεκαοκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) ευρώ για την απελευθέρωση του απαχθέντος, με την οικογένεια να αποκρίνεται ότι υφίσταται αντικειμενική δυσχέρεια για την συγκέντρωση τέτοιου ποσού.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 6981669712 εταιρίας COSMOTE, η οποία χρησιμοποιήθηκε και κατά την 29η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...(0), ήτοι την συσκευή που είχε χρησιμοποιηθεί και για την 29η επικοινωνία, ενώ (ii) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΕΙΟ», «TALOS2 A» και «LEOF. MARTIRON A», ήτοι κεραίες που καλύπτουν την πόλη του Ηρακλείου.

Επισημαίνεται ότι, ως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ο δράστης απενεργοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 69...προτού παραλάβει το απαντητικό μήνυμα της οικογένειας. Η παραλαβή του μηνύματος πραγματοποιήθηκε την επομένη (26/09/2017) και ώρα 15:05, όταν ο δράστης ενεργοποίησε εκ νέου την τηλεφωνική σύνδεση, ενεργοποιώντας κεραία εταιρίας COSMOTE με την κωδική ονομασία «RETHIMNO_X4 K1».

(31η επικοινωνία διαπραγμάτευσης)

Την 10:49 ώρα της 28/09/2017, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και απέστειλαν γραπτό μήνυμα κειμένου (sms) προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις της οικογένειας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, οι δράστες απαιτούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την συγκέντρωση των λύτρων, σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν για ακόμα έξι (6) μήνες, γεγονός που θα σημάνει ότι ο απαχθείς δεν θα αντέξει την κράτηση και θα πεθάνει. Τονίζεται ότι οι δράστες καθ’ όλη τη διάρκειά της διαπραγμάτευσης αναφέρουν τη δυνατότητά τους να κρατήσουν τον απαχθέντα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... εταιρίας VODAFONE ότι: (i) είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή, (ii) η ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης είναι η 22/09/2016, (iii) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενώ (iv) ενεργοποίησε κεραίες εταιρίας VODAFONE περιοχές της πόλης των Αθηνών.

(32η επικοινωνία διαπραγμάτευσης – Εναπόθεση φακέλου σε σημείο)

Την 28/09/2017 και ώρα 17:20, οι δράστες χρησιμοποίησαν την τηλεφωνική σύνδεση 69... και κάλεσαν την Τ.Ε., θεία του απαχθέντος, όπου άνδρας την ενημέρωσε ότι καλούσε για την απαγωγή του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ και ότι είχε εναποτεθεί φάκελος στο όνομά της, σε γραμματοκιβώτιο ιατρείου , στην περιοχή της Κηφισιάς. Η διάρκεια της κλήσης ήταν πενήντα οκτώ (58) δευτερόλεπτα.

Άμεσα ενημερώθηκε η οικογένεια και η Υπηρεσία μας, ο δε φάκελος παρελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κρήτη, ενώ προηγουμένως ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή περαιτέρω επιμόλυνσης των πειστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η εργαστηριακή εξέταση αυτών προς ανίχνευση εκμεταλλεύσιμου υλικού (βιολογικού, αποτυπωμάτων κλπ).

Ο φάκελος εμπεριείχε δύο (2) ιδιόχειρες επιστολές του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, με την πρώτη να απευθύνεται στην αρχική παραλήπτρια του φακέλου, την οποία παρακαλούσε να αποστείλει μέσω ΦΑΞ στην οικογένειά του στην Κρήτη την δεύτερη επιστολή. Η δεύτερη επιστολή απευθυνόταν στα μέλη της οικογενείας, με τον απαχθέντα να μεταφέρει την δυσαρέσκεια των απαγωγέων για την μη συμφωνία στην καταβολή των δεκαοκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) ευρώ, καθώς και ότι οι απαγωγείς απείλησαν ότι θα τον μεταφέρουν σε έτερο κρησφύγετο, όπου οι φύλακες θα είναι πιο σκληροί απέναντί του. Τέλος, ο απαχθείς εκφράζει στην επιστολή την προσωπική του σωματική και ψυχική αδυναμία να υπομείνει για περαιτέρω καιρό την κράτηση.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε για την τηλεφωνική σύνδεση 69...εταιρίας COSMOTE, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί επίσης και κατά την 29η και 30η επικοινωνία, ότι: (i) κατά την επικοινωνία ενεργοποιήθηκε σε τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...), ήτοι την συσκευή που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την 29η και 30η επικοινωνία, ενώ (ii) ενεργοποίησε κεραία εταιρίας COSMOTE που καλύπτει περιοχή της πόλης των Αθηνών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γ1. Διερεύνηση προσώπου που πραγματοποίησε την 1η και 2η επικοινωνία

Σύμφωνα με την εταιρία WIND, πάροχο της τηλεφωνικής σύνδεσης 69... που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες της 02 και 03/04/2017, ο κάτοχος – χρήστης αυτής προέβη, την 02/04/2017 και ώρα 17:49, σε ανανέωση χρόνου ομιλίας αξίας (10) ευρώ, χρησιμοποιώντας την κάρτα ανανέωσης με αριθμό....

Από την προανακριτική αρχή ακολούθησε αλληλογραφία τόσο με την πάροχο εταιρία WIND όσο και με την εταιρία διακίνησης «ΑΝ», βάσει της οποίας προέκυψε ότι η επίμαχη κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας εκδόθηκε (σε μορφή ηλεκτρονικής απόδειξης) την 02/04/2017 και ώρα 16:00 σε περίπτερο, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στην Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Από αστυνομικούς της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας τόσο από το εν λόγω περίπτερο όσο και από λοιπά σημεία πέριξ αυτού, προκειμένου να διαπιστωθεί το πρόσωπο που προέβη στην αγορά της κάρτας.

Συγκεντρωθέν βιντεοληπτικό υλικό απεστάλη Δ.Ε.Ε. προκειμένου πραγματοποιηθούν εργαστηριακές εξετάσεις (εξαγωγή φωτογραφικού υλικού) ως προς το πρόσωπο που προέβη στην αγορά της συγκεκριμένης κάρτας.

Γ2. Εξακρίβωση σημείου αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου

Κατόπιν σχετικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ...ήτοι η συσκευή κινητού τηλεφώνου μάρκας MAXCOM στην οποία ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική σύνδεση 69... που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επικοινωνίες της 09/04/2017 (3η επικοινωνία) και της 12/04/2017 (5η επικοινωνία), διακινήθηκε σε κατάστημα λιανικής πώλησης, από την εταιρία εμπορίας (χονδρική) ειδών κινητής τηλεφωνίας «Ε.Μ.ΕΠΕ» με έδρα την θέση Κάτω Λάκκοι της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.

Σύμφωνα με σχετικό Τιμολόγιο Πώλησης – Δελτίο Αποστολής, προόκυψε ότι η ανωτέρω συσκευή παραδόθηκε ως μέρος παραγγελίας, στην εμπορική επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας η οποία εδρεύει στο Ρέθυμνο, ιδιοκτησίας Τ. Μ, η οποία συνδέεται με συζυγική σχέση με τον υπεύθυνο λειτουργίας του καταστήματος Β.Κ.

Γ3. Εξακρίβωση προσώπων που πραγματοποίησαν την 20η επικοινωνία (06-07/07)

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η 20η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια πραγματοποιήθηκε από τους κατηγορούμενους (3) ΠΕ., (4) Γ.Ε. και (5) Π.Σ.. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τα δεδομένα που περιήλθαν άμεσα σε γνώση της προανακριτικής αρχής και αφορούσαν την εικοστή επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια, ήτοι την επικοινωνία που έλαβε χώρα από ώρα 23:02 της 06/07/2017 έως ώρα 01:17 της 07/07/2017, διαπιστώθηκε ότι η κινητικότητα της τηλεφωνικής σύνδεσης 69... που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, είχε ως εξής: (i) περί ώρα 23:02 της 06/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «PANORMOS RETHIMNOU1 2G», (ii) από ώρα 23:13 έως ώρα 23:52 της 06/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI1 2G», (iii) από ώρα 00:17 έως ώρα 00:44 της 07/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «SISES (V)2 2G», (iv) περί ώρα 00:55 της 07/07/2017 ενεργοποιήθηκε η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI1 2G», (v) ενώ ακολούθως μέχρι και την ώρα 01:10, οπότε και διεκόπη η επικοινωνία, ενεργοποιήθηκε εκ νέου η κεραία εταιρίας WIND με κωδική ονομασία «BALI2 2G».

Βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών των κυψελών των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε συνδυασμό με τους χρόνους ενεργοποίησης της τηλεφωνικής σύνδεσης, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης – κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης 69... που πραγματοποίησε την εικοστή επικοινωνία, προέβη σε οδική μετακίνηση επί της Ε.Ο. Ρεθύμνου-Ηρακλείου (Β.Ο.Α.Κ.) και ειδικότερα στο τμήμα της οδικής διαδρομής που ορίζεται από την περιοχή του Πανόρμου έως την περιοχή των Σισών Ρεθύμνου και εν συνεχεία αντίστροφα προς την περιοχή του Ρεθύμνου μέσω Πανόρμου.

Σύμφωνα με ένορκες καταθέσεις αστυνομικών, προκύπτει ότι κατά το χρόνο που ελάμβαναν χώρα οι επικοινωνίες και αντίστοιχα προς την κίνηση που πραγματοποιούσε ο αποστολέας των μηνυμάτων, εντοπίστηκε επί του Β.Ο.Α.Κ. στο ύψος της Σκεπαστής Ρεθύμνου, να κινείται με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, το υπ’ αριθμ. ...Ι.Χ.Φ. αυτ/το μάρκας ΝISSAN PICK-UP, ιδιοκτησίας Π.Α. στο οποίο επέβαιναν τρία (3) άτομα. Ακολούθως, περί την 01:18 ώρα της 07/07/2017, περίπου στο 70ο χλμ. της Ε.Ο. Ηρακλείου-Ρεθύμνου (Β.Ο.Α.Κ.) – περιοχή Σκαλέτας Ρεθύμνου, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Β.Ο.Α.Κ., έχοντας ήδη ενημερωθεί και εντοπίσει το όχημα, προσέγγισαν αυτό προκειμένου να πραγματοποιηθεί αστυνομικός έλεγχος. Το όχημα, αφού αρχικώς εξήλθε της Ε.Ο. στη θέση «ΤΑΒΕΡΝΑ ΗΛΙΟΣ» στην Σκαλέτα Ρεθύμνου, κινήθηκε σε βοηθητική – παράπλευρη οδό, με τους αστυνομικούς να χάνουν προσωρινά την οπτική επαφή με το όχημα, πλην όμως εν τέλει εντοπίστηκε εκ νέου σε απόσταση εξακοσίων (600) μέτρων επί της ίδια βοηθητικής οδού και ακινητοποιήθηκε.

Όπως διακριβώθηκε κατά τον έλεγχο, οδηγός του οχήματος ήταν ο κατηγορούμενος (5) Π.Σ., ενώ επιβαίνοντες οι κατηγορούμενοι (3) Π.Ε. και (4) Γ.Ε.. Ακολούθως, οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν στο Α.Τ. Ρεθύμνου όπου μετά την επιβολή προστίμου για παράβαση τροχονομικής φύσεως (αλλαγή χρωματισμού οχήματος χωρίς ενημέρωση της αδείας κυκλοφορίας), αποχώρησαν περί ώρα 03:00 της ιδίας. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο διακριβώθηκε ότι ουδείς εκ των κατηγορουμένων έφερε στην κατοχή του τηλεφωνική συσκευή, καίτοι άπαντες ευρίσκονταν σε ικανή απόσταση από τους τόπους κατοικίας και δραστηριοποίησής τους.

Πρωινές ώρες της 07/07/2017 και αφού η Υπηρεσία μας είχε λάβει γνώση της προσαγωγής, αστυνομικοί προέβησαν σε αυτοψία στο τμήμα της βοηθητικής οδού επί της οποίας κινήθηκε το υπ’ αριθμ. ΡΕΜ-1586 Ι.Χ.Φ. όχημα κατά την έξοδό του από τον Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου, ήτοι από «ΤΑΒΕΡΝΑ ΗΛΙΟΣ» μέχρι και το σημείο τελικού ελέγχου. Κατά την αυτοψία και σε απόσταση εκατόν είκοσι (120) μέτρων περίπου από την συμβολή της βοηθητικής οδού, σε σημείο όπου υφίσταται περιφραγμένο οικόπεδο, βρέθηκαν στο χωμάτινο έρεισμα καθώς και επί του ορίου αυτού με την άσφαλτο, σε ακανόνιστες μεταξύ τους θέσεις, τμήματα συσκευής κινητού τηλεφώνου χρώματος μαύρου, την οποία συσκευή είχε θραύσει σε κομμάτια σκόπιμα ο κάτοχός της και είχε απορρίψει στο σημείο. Επισημαίνεται ότι παρά τις επισταμένες έρευνες στην περιοχή, δεν εντοπίστηκε το τμήμα της συσκευής κινητού τηλεφώνου όπου αναγράφεται ο αριθμός ΙΜΕΙ αυτής, ήτοι ο αριθμός που αποτελεί «ταυτότητα» του κινητού τηλεφώνου, ούτε και η κάρτα SIM που είχε ενεργοποιηθεί στην συγκεκριμένη συσκευή. Άπαντα τα αντικείμενα περισυλλέχθηκαν με την προβλεπόμενη διαδικασία και κατασχέθηκαν προκειμένου διερευνηθεί περαιτέρω η προέλευσής τους.

Σύμφωνα με την εργαστηριακή εξέταση του Τμήματος Εξερευνήσεων της Δ.Ε.Ε. όπου και απεστάλησαν τα πειστήρια (τμήματα συσκευής κινητού τηλεφώνου), προέκυψε ότι επί τμήματος της συσκευής εντοπίστηκε δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο ταυτίζεται με τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατηγορούμενου (4) Γ.Ε..

Γ4. Εξακρίβωση προσώπων που πραγματοποίησαν την 26η και 27η επικοινωνία

και την αποστολή φακέλων μέσω ΕΛΤΑ (25/08) και ΚΤΕΛ (28-29/08)

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η 26η και 27η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια πραγματοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο (6) Π.Χ., ο οποίος είχε εμπλοκή και στην αποστολή των δύο (2) φακέλων μέσω ΕΛΤΑ (25/08/2017) και μέσω ΚΤΕΛ Χανίων την 28-29/08/2017. Επιπλέον, προέκυψε ότι την παράδοση του φακέλου στο ΚΤΕΛ Χανίων την 28/08/2017, πραγματοποίησε η κόρη αυτού, κατηγορούμενη (8) Π.Β.. Ειδικότερα:

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποιήθηκε για την τηλεφωνική σύνδεση 69... και την τερματική συσκευή στην οποία ενεργοποιήθηκε με αριθμό ΙΜΕΙ ... τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες για την επικοινωνία της 29/08/2017 (27η επικοινωνία), προέκυψε ότι την 28/08/2017 και ώρα 21:06, ήτοι δεκαέξι (16) περίπου ώρες πριν την επικοινωνία των δραστών, στην τερματική συσκευή ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική σύνδεση 69... η οποία είναι ενεργοποιημένη υπό στοιχεία συνδρομητή «...» με έδρα το Ρέθυμνο οδός Ηγουμένου Γαβριήλ αρ. 103-105. Κατά την δήλωση ενεργοποίησης της τηλεφωνικής σύνδεσης 69... στην εταιρία WIND, καταχωρήθηκε ως τηλέφωνο επικοινωνίας η τηλεφωνική σύνδεση 69 υπό στοιχεία συνδρομητή του κατηγορούμενου (6) Π.Χ..

Επιπροσθέτως, κατά την ενεργοποίηση της τηλεφωνικής σύνδεσης 69 στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ..., ο κάτοχος-χρήστης αυτών πραγματοποίησε μία και μόνη δοκιμαστική εξερχόμενη κλήση διάρκειας δεκαεπτά (17) δευτερολέπτων προς την τηλεφωνική σύνδεση 69..., υπό στοιχεία συνδρομήτριας Κ.Α., η οποία τυγχάνει σύζυγος του κατηγορούμενου (6) Π.Χ.. Κατά την ανωτέρω επικοινωνία η σύνδεση 6932602666 ενεργοποίησε κεραία με ονομασία «GERANI RETHIMNOU1 2G».

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προανακριτικής αρχής, διατάχθηκε με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Ηρακλείου η άρση τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων 69... και 69..., οι οποίες τέθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων της ΔΙ.Δ.Α.Π.. Από το σύνολο των καταγραφέντων συνομιλιών των τηλεφωνικών συνδέσεων, προέκυψε ότι αποκλειστικός κάτοχος και χρήστης αμφότερων των τηλεφωνικών συνδέσεων τυγχάνει ο κατηγορούμενος (6) Π.Χ..

Επιπροσθέτως, από την προανακριτική αρχή απεστάλησαν στο Τμήμα Εξέτασης Ηχητικών Πειστηρίων της Δ.Ε.Ε.: (i) η καταγεγραμμένη συνομιλία της 27ης επικοινωνίας, ήτοι η επικοινωνία της 29/08/2017 και ώρα 12:41, διάρκειας εκατόν σαράντα πέντε (145) δευτερολέπτων, όταν ένας εκ των δραστών, κάνοντας χρήση της τηλεφωνικής σύνδεσης 69... κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της επιχείρησης εμπορίας ξυλείας «Α ...ΑΕΒΕ» και ενημέρωσε για την παραλαβή φακέλου από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου, και (ii) δείγμα φωνής του κατηγορούμενου (6) Π.Χ., οι οποίες προέκυψαν από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των τηλεφωνικών συνδέσεων 69... και 69. που κατέχει και χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3022/8/1028-γ΄ από 22/09/2017 έκθεση της Δ.Ε.Ε. προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος (6) Π.Χ.και το πρόσωπο που χρησιμοποίησε την τηλεφωνική σύνδεση 69... και ενημέρωσε για την αποστολή του φακέλου μέσω ΚΤΕΛ είναι πιθανότατα ένα και το αυτό.

Παράλληλα, κατόπιν σχετικού αιτήματός μας προς την Υ.Α. Χανίων και από την εξέταση του υπεύθυνου αποθήκης του ΚΤΕΛ Χανίων, διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος φάκελος παραδόθηκε την 28/08/2017 και ώρα 13:34, από νεαρή γυναίκα. Από την επισκόπηση του βιντεοληπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας τόσο της αποθήκης και λοιπών χώρων του ΚΤΕΛ Χανίων όσο και από S/M που βρίσκεται πλησίον του ΚΤΕΛ, διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο που παρέδωσε τον φάκελο είναι νεαρή γυναίκα, η οποία είχε ίσια μακριά μαλλιά, έφερε γυαλιά μυωπίας, ενώ φορούσε κοντό τζιν σορτσάκι, μπλούζα (t-shirt) χρώματος μπλε και παπούτσια ανοιχτού χρώματος, ενώ έφερε στον ώμο μαύρη τσάντα με λουρί. Η εν λόγω γυναίκα εισήλθε στο χώρο της αποθήκης του ΚΤΕΛ Χανίων κρατώντας στα χέρια της μια συσκευασία και αφού ανέμενε για μικρό χρονικό διάστημα, πλησίασε τον πάγκο όπου βρισκόταν ο υπεύθυνος και άδειασε τεχνηέντως στον πάγκο το περιεχόμενο της συσκευασίας που είχε στα χέρια της, ήτοι τον φάκελο που προοριζόταν για την οικογένεια του απαχθέντος, χωρίς να τον ακουμπήσει ή να έρθει σε επαφή μαζί του, προφανέστατα για να μην αφήσει αποτυπώματα ή βιολογικό υλικό επ’ αυτού. Ακολούθως, αφού πλήρωσε μετρητοίς για την αποστολή του φακέλου αποχώρησε.

Από την έρευνα της προανακριτικής αρχής προέκυψε ότι η νεαρή γυναίκα που μετέβη στο ΚΤΕΛ Χανίων και παρέδωσε τον φάκελο, εν γνώσει της ότι αποτελεί αντικείμενο που θα τύχει διερεύνησης από τις διωκτικές αρχές, γεγονός που επιβεβαιώνει ο τρόπος εναπόθεσης του φακέλου στον πάγκο της αποθήκης, είναι η κατηγορούμενη (8) Π.Β., ανήλικη κόρη του κατηγορούμενου (6) Π.Χ..

Από την περαιτέρω έρευνα ως προς τον κατηγορούμενο (6) Π.Χ., διαπιστώθηκε ότι, την 24/08/2017 μετέβη από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, όπου και παρέμεινε κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από ώρα 11:20 έως ώρα 13:33, με τους χρόνους μετακίνησης και παραμονής να προκύπτουν από τα δεδομένα που προήλθαν από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου της 69...τηλεφωνικής σύνδεσης που κατέχει και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο ίδιος. Το χρονικό διάστημα παραμονής στην πόλη του Ηρακλείου, ταυτίζεται με τμήμα του ευρύτερου διαστήματος (από ώρα 14:00 της 23/08/2017 έως ώρα 14:00 της 24/08/2017) κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κατάστημα ΕΛΤΑ Ηρακλείου, η άφεση του φακέλου που στάλθηκε την 25/08/2017, στην επιχείρηση εμπορίας ξυλείας του Β.Α., με αποδέκτη την οικογένεια του απαχθέντος (26η επικοινωνία διαπραγμάτευσης).

Γ5. Εξακρίβωση προσώπου που συνδέεται με την 31η επικοινωνία

και 32η επικοινωνία και την εναπόθεση φακέλου σε σημείο (28/09)

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η 31η και 32η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια πραγματοποιήθηκε από τον κατηγορούμενο (6) ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ Π.Χ., ο οποίος είχε εμπλοκή και στην εναπόθεση του φακέλου την 28/09/2017. Επιπλέον, προέκυψε ότι η συσκευή κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε για την 31η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια, ανήκει στον κατηγορούμενο (5) Π.Σ. Ειδικότερα:

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τις τηλεφωνικές συνδέσεις 69... και 69..., οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντίστοιχα για την 31η και 32η επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια, διαπιστώθηκε ότι αμφότεροι οι κάτοχοι-χρήστες αυτών ενεργοποίησαν κεραίες που καλύπτουν περιοχές της πόλης της Αθήνας. Επιπλέον, η εναπόθεση του φακέλου (32η επικοινωνία) πραγματοποιήθηκε στην Κηφισιά.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, βραδινές ώρες της 27/08/2017, ο κατηγορούμενος (6) Π.Χ. αναχώρησε από τα Χανιά προς Πειραιά με την τακτική ακτοπλοϊκή γραμμή, με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα με αριθμό κυκλοφορίας ...μάρκας BMW, όπου και παρέμεινε μέχρι την 21:00 ώρα της 28/08/2017, οπότε επέστρεψε με το αντίστροφο δρομολόγιο στην Κρήτη. Επισημαίνεται ότι, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κατηγορούμενος (6) Π.Χ. δεν έφερε μαζί του καμία τηλεφωνική σύνδεση από αυτές που κατείχε και χρησιμοποιούσε για τις καθημερινές του ανάγκες, τις οποίες είχε αφήσει στην Κρήτη.

Εξετασθείσα από την Υπηρεσία μας η ΤΡΙΚΟΥΛΗ Ευγενία του Μιχαήλ, ήτοι η θεία του απαχθέντος και το πρόσωπο με το οποίο συνομίλησε ο δράστης από την τηλεφωνική σύνδεση 69... για την παραλαβή του φακέλου, δήλωσε ότι η φωνή του συγκεκριμένου άνδρα είναι ίδια με την φωνή του ανδρός που πραγματοποίησε και την 27η επικοινωνία, την οποία άκουσε κατά την εξέτασή της. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα και με την έκθεση της Δ.Ε.Ε., το πρόσωπο της 27ης επικοινωνίας είναι πιθανότατα ένα και το αυτό με τον κατηγορούμενο (6) Π.Χ..

Επιπροσθέτως, από αναζήτηση στην βάση των δεδομένων, προέκυψε ότι η τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ... ήτοι η τερματική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε κατά την 31η επικοινωνία, είναι η συσκευή στην οποία ο κατηγορούμενος (5) Π.Σ. ενεργοποιούσε κατά την περίοδο από 28/03/2017 έως και 07/04/2017, την προσωπική του τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό 69...

Επισημαίνεται επιπλέον, ότι η τηλεφωνική σύνδεση 69... και η τερματική συσκευή ... που χρησιμοποιήθηκαν κατά την 32η επικοινωνία της 28/09/2017, είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την 29η και 30η επικοινωνία.

Γ6. Διερεύνηση εμπλοκής ετέρων προσώπων

Συνεπεία της προσαγωγής των κατηγορούμενων (3)Π.Ε., (4) Γ.Ε.και (5) Π.Σ.την 07/07/2017, από την προανακριτική αρχή κρίθηκε αναγκαία η κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την διακριτική επιτήρηση των συγκεκριμένων προσώπων, προκειμένου να αξιολογηθεί περαιτέρω ο βαθμός εμπλοκής αυτών, καθώς και έτερων προσώπων που είτε σχετίζονταν άμεσα με τους ίδιους είτε παρουσίαζαν ερευνητικό ενδιαφέρον. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου επί τηλεφωνικών συνδέσεων και συσκευών κινητής τηλεφωνίας που κατείχαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και έτερα πρόσωπα, των οποίων η εμπλοκή στην ερευνώμενη υπόθεση κρίθηκε αναγκαία να διερευνηθεί πλήρως.

Από την επιτήρηση των συγκεκριμένων προσώπων, διαπιστώθηκαν τα εξής:

(Α) την 24/07/2017 και περί ώρα 19:00, εντοπίστηκε στην οικία του Κ.Β. που βρίσκεται στην Ίμπρο Σφακίων Χανίων, ο κατηγορούμενος (3) Π.Ε. Την 21:00 ώρα της ιδίας, μετέβη στην ίδια οικία και ο Π.Ι αυτ/το. Κατόπιν, ο Κ.Β αποχώρησε από το σπίτι του με το υπ’ αρίθμ. ΧΝΤ-1993 Ι.Χ.Ε. αυτ/το και κατευθύνθηκε προς τον Βρασκά Σφακίων Χανίων, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, όπου διατηρεί δεύτερη οικία και όπου σταμάτησε με σβηστά φώτα του οχήματός του, ενώ στο ίδιο σημείο ήταν ήδη σταθμευμένο το υπ’ αρίθμ. ΧΝΚ-3191 Ι.Χ.Φ. αυτ/το που χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (4) Γ.Ε. Περί ώρα 23:30, αποχώρησαν με σβηστά φώτα ο Κ.Β., με κατεύθυνση την Ίμπρο, και ο κατηγορούμενος (4) Γ.Ε., κινούμενος προς Σκαλωτή. Ο Κ.Β.μετέβη στην οικία του, από την οποία αποχώρησε περί την 00:30 της 25/07/2017 ο κατηγορούμενος (3) Π.Εμε το υπ’ αρίθμ. ΡΕΚ-5202 Ι.Χ.Ε. αυτ/το, ενώ περί την 01:20 της ιδίας αποχώρησε και ο Π.Ι
.(Β) Βραδινές ώρες της 31/07/2017 και περί την 22.30 ώρα, σε παρακείμενο δρόμο της οικίας του Κ.Β. στο προαναφερόμενο σημείο στην περιοχή Βρασκά Σφακίων Χανίων, διαπιστώθηκε πλήθος σταθμευμένων οχημάτων, χωρίς να υπάρχει φώς σε οίκημα. Συγκεκριμένα, στο σημείο ήταν σταθμευμένα, το υπ’ αρίθμ. ΗΚΟ-2516 Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο Σ.Ε Ι.Χ.Φ. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο Α.Γ. . αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο Κ.Β. Ι.Χ.Φ. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (4) Γ.Ε. και το υπ’ αρίθμ. ΥΡΧ-2109 Ι.Χ.Ε. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο Π.Ι . Περί την 01.00 ώρα της 01/08/2017, αναχώρησαν από την οικία του Κ.Β διαδοχικά οι Σ.Ε κατηγορούμενος (4)Γ.Ε, Π.Ι , μαζί με άτομο που ομοίαζε με τον κατηγορούμενο (3) Π.Ε, και Κ.Β. Άπαντες αποχώρησαν με κλειστά τα φώτα των αυτοκινήτων τους και με χαμηλή ταχύτητα.

(Γ) Την 04/08/2017, περί την 22.30 ώρα, εντοπίστηκε έξωθι της οικίας ιδιοκτησίας Κ.Β στον Βρασκά Σφακίων Χανίων, το υπ’ αρίθμ. ΡΕΜ-6897 Ι.Χ.Φ. αυτ/το το οποίο χρησιμοποιεί ο Α.Γ. . Περί την 23.00 ώρα της ιδίας, εισήλθε στον σημείο με σβηστά φώτα, Ι.Χ.Φ. αυτ/το μάρκας TOYOTA, από το οποίο αποβιβάστηκαν τρία (3) άτομα, εκ των οποίων τα δύο (2) ήταν άγνωστα πρόσωπα και ο τρίτος ο Α.Γ. . Κατόπιν, αφίχθη στο σημείο έτερο Ι.Χ.Φ. όχημα, μάρκας ΤΟΥΟΤΑ, ομοίως με σβηστά τα φώτα, από το οποίο αποβιβάστηκε ο κατηγορούμενος (4) Γ.Ε, ο οποίος ομοίως εισήλθε στην οικία ιδιοκτησίας Κ.Β.. Την 23.30 ώρα της ιδίας, εξήλθαν της οικίας οι κατηγορούμενος (4) Γ.Ε. και Α.Γ., αμφότεροι επιβιβάστηκαν σε όχημα και ξεκίνησαν, οδηγώντας αρχικά με κλειστά τα φώτα, κατευθυνόμενοι προς Φραγκοκάστελο, όπου στο γήπεδο ποδοσφαίρου τους ανέμενε άγνωστο άτομο, το οποίο επιβιβάστηκε μαζί τους στο όχημα. Έπειτα από περίπου είκοσι (20) λεπτά, επέστρεψαν και οι τρείς (3) στο αρχικό σημείο και εισήλθαν στην οικία του Κ.Β από την οπίσθια πλευρά αυτής. Περί την 01.00 ώρα της 05/08/2017 , ο Α.Γ. μετά του ενός (1) αγνώστου άνδρα, εξήλθαν της οικίας, επιβιβάστηκαν στο όχημα του Α.Γ και αποχώρησαν με κατεύθυνση προς Ροδάκινο. Μετά από λίγα λεπτά, εξήλθαν της οικίας ο κατηγορούμενος (4) Γ.Ε.και οι έτεροι δύο (2) άγνωστοι άνδρες, με τον πρώτο να επιβιβάζεται στο όχημά του και τους δύο (2) αγνώστους άνδρες σε άγνωστο Ι.Χ.Φ. αυτ/το μάρκας TOYOTA, αποχωρώντας στη συνέχεια ομοίως με κατεύθυνση προς Ροδάκινο.

Γίνεται μνεία ότι, την 06/08/2017 πρωινές ώρες, από αστυνομικούς της Υ.Α. Χανίων, πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του Κ.Β.στην Ίμπρο, καθώς και στην επίμαχη κατοικία στον Βρασκά, με αρνητικό αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, εξετασθείς σχετικά ο απαχθείς ΛΕΜΠΙΔΑΚΗΣ Μιχαήλ την 02/10/2017, δήλωσε ότι την 06/08/2017 μετακινήθηκε εκτάκτως από το κρησφύγετο στο οποίο βρισκόταν μέχρι εκείνη την στιγμή, σε προσωρινό κρησφύγετο (μαντρί) όπου παρέμεινε για τέσσερις (4) ημέρες, μέχρι να μετακινηθεί στο τελευταίο κρησφύγετο, όπου και εντοπίστηκε την 02/10/2017. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι απαγωγείς τον ενημέρωσαν ότι η μετακίνηση οφειλόταν σε αστυνομική επιχείρηση που είχε λάβει χώρα για την απελευθέρωσή του.

Από την περαιτέρω διερεύνηση ως προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα, διαπιστώθηκε ότι:

(i) την 21/04/2017, απογευματινές ώρες, οι τηλεφωνικές συνδέσεις που κατείχαν και χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενος (3) Π.Ε. και Π.Ι , οι οποίοι έχουν συγγενική μεταξύ τους σχέση, ενεργοποίησαν κεραίες που καλύπτουν την περιοχή των Σφακίων, ενώ βραδινές ώρες φέρονται να επέστρεψαν στην περιοχή του Ρεθύμνου.

Γίνεται μνεία ότι, βραδινές ώρες της 21/04/2017, έλαβε χώρα η 9η επικοινωνία των απαγωγέων προς την οικογένεια, με τους απαγωγείς να κινούνται με κατεύθυνση από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο, μέσω Β.Ο.Α.Κ..

(ii) κατά την χρονική περίοδο από 14/07/2017 έως και 21/07/2017, η τηλεφωνική σύνδεση 6940600900 που κατέχει και χρησιμοποιεί ο Π.Ι, ενεργοποίησε κεραίες που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

Από τη διακριτική επιτήρηση αυτού, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι βραδινές ώρες της 17/08/2017, πραγματοποίησε συνάντηση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με διακριτικό τίτλο «Ciao Italia» επί της Λ Ανδρέα Συγγρού 113, με τους: (α)Μ.Σ.Ν , (β) άγνωστο άνδρα και (γ) Π.Μ.

Γίνεται μνεία ότι, κατά την ίδια χρονική περίοδο, εκδηλώθηκαν η 23η, η 24η και η 25η επικοινωνία διαπραγμάτευσης (15, 18 και 19/07/2017), με ενεργοποίηση κεραιών που καλύπτουν περιοχές του Νομού Αττικής.

Επισημαίνεται ότι από το συνολικό προανακριτικό υλικό που αξιολογήθηκε μέχρι και σήμερον από την Υπηρεσία μας, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση για τα έτερα –πέραν των κατηγορουμένων- άτομα που μνημονεύονται παραπάνω, σε βάρος των οποίων προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ως προς την εμπλοκή τους στην υπόθεση απαγωγής του ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ Μιχαήλ, οι οποίες κατέστη αδύνατο να εξεταστούν στο σύνολό της στον συγκεκριμένο χρόνο περαίωσης της προανακριτικής διαδικασίας.

Γ7. Εξακρίβωση προσώπων που συνδέονται με το κρησφύγετο

και την φύλαξη του απαχθέντος

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου της τηλεφωνικής σύνδεσης 69... που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες κατά την 27η και 28η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, καθώς και της τερματικής συσκευής με αριθμό ΙΜΕΙ ... στην τερματική συσκευή, πέραν της τηλεφωνικής σύνδεσης 69... που κατέχει και χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (6)Π.Χ, είχαν ενεργοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο και οι τηλεφωνικές συνδέσεις 69... και 69..., οι οποίες συνδέονται με τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε..

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι, ο κατηγορούμενος (1)Ε.Ε κατείχε την επίμαχη συσκευή κινητού τηλεφώνου με αριθμό ΙΜΕΙ ...τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα από 15/04/2017 έως και 13/06/2017, χρησιμοποιώντας την σαν συσκευή ενεργοποίησης των δύο (2) τηλεφωνικών συνδέσεων που κατείχε. Στην τερματική συσκευή με αριθμό ΙΜΕΙ ... ενεργοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 15/04/2017 έως και 21/05/2017 η τηλεφωνική σύνδεση 6976973750, υπό στοιχεία συνδρομητή Δ.Α η οποία είναι πεθερά του κατηγορούμενου (1)Κ.Ε, ενώ κατά το χρονικό διάστημα από 27/05/2017 έως και 13/06/2017 ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική σύνδεση 69... υπό στοιχεία συνδρομητή του κατηγορούμενου (1) Κ.Ε.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προανακριτικής αρχής και την έκδοση σχετικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Ηρακλείου, ετέθη στο σύστημα επισυνδέσεων της ΔΙ.Δ.Α.Π. μεταξύ άλλων και η τηλεφωνική σύνδεση 69.... που προέκυψε ότι κατέχει και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο κατηγορούμενος (1) Κ.Ε.. Από την ακρόαση των συνομιλιών προέκυψαν τα εξής:

(Α) Την 25/09/2017 και ώρα 18:15, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. ενημερώνει τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε σχετικά με δύο (2) πρόσωπα, τα οποία είχαν προσεγγίσει νωρίτερα τον χώρο στον οποίο βρισκόταν ο πρώτος.

(Β) Την 26/09/2017 και ώρα 14:24, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. να τον εφοδιάσει με καπνικά προϊόντα.

(Γ) Την 26/09/2017 και ώρα 15:43, ο κατηγορούμενος (1) Κ.Ε ενημερώνει τον κατηγορούμενος (2) Γ.Β ότι έχει αφήσει τα καπνικά προϊόντα στην πόρτα του σημείου όπου βρισκόταν ο δεύτερος.

(Δ) Την 27/09/2017 και ώρα 20:49, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε την άδεια για το αν θα δώσει σε άτομο που βρίσκεται σε έτερο δωμάτιο του οικήματος που βρισκόταν, τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ενώ ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε να του φέρει και αποσμητικό χώρου, καθόσον βρωμάει η τουαλέτα του δωματίου όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο άτομο.

(Ε) Την 29/09/2017 και ώρα 16:14, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. ζητάει από τον κατηγορούμενο (1) Κ.Ε. εφοδιασμό με προϊόντα καπνού.

(ΣΤ) Την 30/09/2017 και ώρα 16:40, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. καλεί άγνωστο άνδρα, τον οποίο ενημερώνει ότι θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα.

(Ζ) Την 30/09/2017 και ώρα 17:18, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. καλεί τον κατηγορούμενο (1)Κ.Ε και τον ενημερώνει σχετικά με πρόβλημα υγείας του «μωρού», ήτοι του προσώπου, που βρισκόταν στο χώρο μαζί του.

Περαιτέρω, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου της τηλεφωνικής σύνδεσης 6981688304 υπό στοιχεία συνδρομητή του κατηγορούμενου (2) Γ.Β., για το προ της επισύνδεσης της συγκεκριμένης τηλεφωνικής σύνδεσης χρονικό διάστημα, προέκυψε ότι:

(Α) Ο κάτοχος-χρήστης της τηλεφωνικής σύνδεσης 6981688304 ενεργοποιούσε κεραίες που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά το χρονικό διάστημα από 31/03/2017 έως και 18/09/2017. Την 18/09/2017 και απογευματινές ώρες, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β μετακινήθηκε από την Θεσσαλονίκη στο Ηράκλειο, με την μετακίνηση να πραγματοποιείται με αεροπορική πτήση βάσει του χρόνου εναλλαγής των κεραιών που ενεργοποιούσε η τηλεφωνική σύνδεση. Βραδινές ώρες της 18/09/2017, ο κατηγορούμενος (2) Γ.Β. εγκαταστάθηκε σε σημείο που καλυπτόταν από την κεραία εταιρίας COSMOTE με κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ», όπου και παρέμενε σταθερός μέχρι και την 02/10/2017. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη κεραία καλύπτει την Γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, όπου βρίσκεται η επιχείρηση (Χονδρικό εμπόριο φορτηγών, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων και λεωφορείων) με επωνυμία «...» (Α.Φ.Μ. ), της οποίας διαχειριστής – διευθύνων σύμβουλος τυγχάνει ο κατηγορούμενος (1) Κ.Ε..

(Β) Την 18/09/2017 και ώρες 12:09 και 12:17, ήτοι την ημέρα που αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Ρέθυμνο, δέχθηκε δύο (2) εισερχόμενα μηνύματα από την τηλεφωνική σύνδεση 6946180070, υπό στοιχεία συνδρομητή Π.Σ.

(Γ) Κατά το χρονικό διάστημα από 31/03/2017 έως και 26/09/2017, αναπτύσσει επικοινωνίες με τον κατηγορούμενο (7) Σ.Ε, καθώς και με τηλεφωνικές συνδέσεις που αντιστοιχούν σε μέλη της οικογένειας του κατηγορούμενου (7) Σ.Ε.. Ειδικότερα, την 17/09/2017 απογευματινές-βραδινές ώρες, ήτοι την προηγούμενη ημέρα της μετάβασης στην Κρήτη, καταγράφονται τρεις (3) επικοινωνίες του κατηγορούμενου (2) Γ.Β.με την τηλεφωνική σύνδεση 6970089671 που κατέχει και χρησιμοποιεί ο κατηγορούμενος (7) Σ.Ε. Με την συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση καταγράφονται επικοινωνίες και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Καταγράφονται επίσης επικοινωνίες (i) με την τηλεφωνική σύνδεση 6... υπό στοιχεία συνδρομητή Σ.Ε. ο οποίος τυγχάνει υιός του κατηγορούμενου (7) Σ.Ε., (ii) την τηλεφωνική σύνδεση 69... υπό στοιχεία συνδρομητή Τ.Ι, ο οποίος τυγχάνει νυμφευμένος με την κόρη του κατηγορούμενου (7)Σ.Ε., και (iii) την τηλεφωνική σύνδεση 6972727711 υπό στοιχεία συνδρομητή Κ.Ε. , ο οποίος έχει νυμφευθεί την αδερφή του κατηγορούμενου (7) Σ.Ε..

Κατόπιν των ανωτέρω, αστυνομικοί έθεσαν σε διακριτική επιτήρηση την επιχείρηση με επωνυμία «...» του κατηγορούμενου (1) Κ.Ε. στη γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου. Κατά το διάστημα της επιτήρησης διαπιστώθηκαν (i) η ταχτική προσέγγιση του κατηγορούμενου (1) Κ.Ε σε συγκεκριμένο οίκημα που βρισκόταν στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης, και (ii) η μετάβαση πρωινές ώρες της 29/08/2017 του κατηγορούμενου (6) Π.Χ με δίκυκλη μοτοσικλέτα τύπου BMW στο σημείο πλησίον του οικήματος όπου είχε διαπιστωθεί ότι προσέγγιζε ο κατηγορούμενος (1) Κ.Ε., όπου ήχησε «συνθηματικά» την κόρνα της μοτοσικλέτας και αμέσως αποχώρησε.

πηγη www.bloko.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ