Ελαστογραφία και στερεοτακτική βιοψία μαστού – Εσείς γνωρίζετε τις εξετάσεις που σώζουν ζωές;

Γενικά οι υπέρηχοι παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην απεικονιστική μέθοδο και επιφέρουν ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο αποτέλεσμα για το αν ένας όγκος χαρακτηρίζεται καλοήθης ή κακοήθης.

Για τον έλεγχο των μαστών και την ακριβή θέση ενός ευρήματος που έχει ήδη απεικονιστεί στην απλή ψηφιακή μαστογραφία, η ελαστογραφία μαστού θεωρείται η πλέον ευκρινής απεικόνιση με σχεδόν 100% αξιοπιστία.

Ελαστογραφία μαστού

Δεν συνεπάγεται κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας, επειδή δεν κάνει χρήση ακτινοβολίας αλλά χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα, προασπίζοντας την υγεία της γυναίκας. Η ελαστογραφία μαστού διεξάγεται από ειδικό ακτινοδιαγνώστη εξειδικευμένο στους υπερήχους μαστού.

Η ελαστογραφία σε γενικά πλαίσια είναι μία νέα τεχνική που μετράει τη σκληρότητα ή την ελαστικότητα των ιστών, διακρίνοντας τους παθολογικούς ιστούς από τους φυσιολογικούς.

Μία πιο εντατική και εξελιγμένη εξέταση που μπορεί να ζητηθεί από τον ειδικό γιατρό είναι η στερεοτακτική βιοψία.

Στερεοτακτική βιοψία

Σε αυτήν την εξέταση, η γυναίκα ξαπλώνει μπρούμυτα σε ένα ειδικό κρεβάτι. Με τον ίδιο τρόπο, όπως στην μαστογραφία, ο μαστός συμπιέζεται για να βρεθεί επακριβώς το σημείο στο οποίο θέλουμε να γίνει η ακτινοσκόπηση.

Ο γιατρός με τοπική αναισθησία θα κάνει μία μικρή τομή, μέσα από την οποία με μία βελόνα θα πάρει δείγμα ιστού για να γίνει η βιοψία. Στην συνέχεια εφαρμόζεται ένα κλιπ εξαιρετικά μικρό από το οποίο καθορίζεται επακριβώς η θέση στην οποία έγινε η βιοψία. Έτσι η θέση αυτή ελέγχεται στην μαστογραφία για να επιβεβαιωθεί ότι η βιοψία έδωσε το ακριβές αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η στερεοτακτική βιοψία μαστού γίνεται με τη βοήθεια ρομποτικής τεχνολογίας προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια σφάλματος.

Το σημαντικό πλεονέκτημα της στερεοτακτικής βιοψίας είναι ότι απαλλάσσει τον ασθενή από τη διαδικασία της χειρουργικής βιοψίας.

Βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις δύο εξετάσεις μέσα από την ιστοσελίδα του ειδικού ακτινοδιαγνώστη μαστού Πέτρου Μαλακάση.

Δημοφιλή Αρθρα