Επιστήμονες δίνουν έκστασι σε χταπόδια, τους σκάνε τα feelings, γίνονται κολλητοί

Ένα κάπως πιο κεφάτο πείραμα από τα συνηθισμένα πραγματοποίησε η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, σύμφωνα με τον Guardian. Οι επιστήμονες ήθελαν να διερευνήσουν την κοινωνικότητα των χταποδιών και ποιος καλύτερος τρόπος για να τονώσεις την κοινωνικότητα των χταποδιών από το να τους δώσεις λίγο MDMA;

Τα χταπόδια πήραν κι αυτά λίγο από την ουσία που είναι ευρύτερα γνωστή ως έκστασι (εκστανό), με τα αποτελέσματα της έρευνας να σοκάρουν τους επιστήμονες. Όπως δήλωσε η νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της μελέτης, Γκιουλ Ντολέν:

«Το MDMA είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να διερευνήσουε εάν ένα χταπόδι μπορεί να γίνει κοινωνικό.

Η φυσική εχθρότητα των πλασμάτων εξαφανίστηκε και έγιναν ευαίσθητα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σεροτονίνη, η οποία πλημμυρίζει τον εγκέφαλο μετά από μια δόση MDMA, προκάλεσε την κοινωνική συμπεριφορά. Τα χταπόδια είναι διάσημα για την ευφυΐα τους. Μπορούν να μάθουν να περιηγούνται σε λαβύρινθους και να ξεβιδώνουν βάζα για να βρουν φαγητό.»

Τα χταπόδια υπό κανονικές συνθήκες είναι λιγότερο κοινωνικά από εμάς πρωί στη δουλειά με χανγκόβερ, με αποτέλεσμα ακόμη και να τρώνε το ένα το άλλο. Κι όμως το MDMA μπορεί να κουλάρει ακόμη και τα χταπόδια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology. Στα πλαίσια της μελέτης, τα χταπόδια τοποθετήθηκαν σε μια δεξαμενή με τρεις θαλάμους που επικοινωνούν: έναν άδειο, έναν με μια πλαστική φιγούρα και έναν τρίτο με ένα άλλο χταπόδι σε ένα κλουβί.
Τα χταπόδια αρχικά μπήκαν σε μια γυάλα με αραιωμένο MDMA και αφέθηκαν εκεί μέχρι να τους τα σκάσει κανονικά. Ακουσμένα, τα χταπόδια φάνηκε να κάθονται πολύ παραπάνω με το χταπόδι – φιλαράκι από ότι στεγνά. Ενώ κανονικά πήγαιναν κοντά στο κλουβί με το ένα μόνο πλοκάμι, το MD τα έκανε χίπηδες. Όπως σχολίασε η Ντολέν, «αγκάλιαζαν το κλουβί και εξέθεταν μέρη του σώματός τους που συνήθως προστατεύουν από άλλα χταπόδια».
Τα feelings φάνηκε να σκάνε σε όλα τα μαλάκια, παρότι ο εγκέφαλός τους είναι πολύ διαφορετικός. Όπως δήλωσε ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολόγος του Imperial College London Ντέιβιντ Νατ, το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι συναισθήματα και ενσυναίσθηση μπορεί να μην υπάρχουν μόνο στον άνθρωπο. Όπως δήλωσε ο καθηγητής:

«Το παραπάνω πείραμα απλά αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο χαρακτηριστικό, δεν είναι ούτε ένα χαρακτηριστικό των θηλαστικών, είναι χαρακτηριστικό του εγκεφάλου. Επίσης, δείχνει ότι η σεροτονίνη διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ειδών.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γκιουλ Ντολέν:

«Tα ευρήματα μπορούν να φέρουν νέες ευκαιρίες για την ακριβή μελέτη του αντικτύπου ουσιών όπως το MDMA σε ένα ευρύ φάσμα ζώων που σχετίζονται εξελικτικά με τους ανθρώπους.»

Ελπίζουμε να το θυμηθείτε αυτό την επόμενη φορά που θα το δείτε πάνω στο τραπέζι μαζί με ούζα ή τσίπουρα.