2810.gr

Σε βαρύ κλίμα η κάθοδος της Α. Διαμαντοπούλου αύριο στο Ηράκλειο

Της Χρυσούλας  Καλλιγιαννάκη
altΤα… απόνερα θα επιχειρήσουν να μαζέψουν τα κορυφαία στελέχη που εξορμούν το Σαββατοκύριακο στην Περιφέρεια, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαιότητας λήψης των σκληρότατων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την κυβέρνηση.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, θα επιχειρήσουν σε Ηράκλειο, Χανιά και Αγιο Νικόλαο αντίστοιχα, να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ηχηρό ράπισμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό του μέσου Ελληνα πολίτη.
Την ίδια στιγμή οφείλουν να έρθουν προετοιμασμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουν και το κύμα της οργής που σίγουρα δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα, αλλά αναμένεται να φουντώσει στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.
Στο Ηράκλειο η κυρία Διαμαντοπούλου παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί με την πλειονότητα του κομματικού μηχανισμού ως κυβερνητικό στέλεχος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη και να εισπράξει μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς εκτιμάται ότι τα σκληρότατα κυβερνητικά μέτρα στο βάθος του χρόνου θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, προβλέποντας μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.
Εξάλλου ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Μιχάλης Παπαδάκης αναμένεται αύριο να καταθέσει την πρόταση του οργάνου προκειμένου τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να είναι προσωρινού και όχι μόνιμου χαρακτήρα, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει τη μονιμότητά τους.
«Αυτά δεν είναι μέτρα ΠΑΣΟΚ. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Είναι σκληρά επώδυνα, οδυνηρά ιδιαίτερα για την εργατική τάξη» υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Παπαδάκης προσθέτοντας: «από κει και πέρα εμείς περιμένουμε από την κυβέρνηση να πράξει αυτό που δεν έκανε τώρα και να πάρει μέτρα με κοινωνική ευαισθησία. Περιμένουμε και απαιτούμε να λάβει τέτοια μέτρα… με το φορολογικό.
Να εκφράσει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ το λαϊκό αίσθημα που περιμένει επιτέλους κάποια στιγμή να πληρώσουν αυτοί που χρόνια τώρα δεν πληρώνουν, είτε είναι τραπεζίτες είτε διαθέτουν βίλες και κότερα, να πληρώσουν όσοι διαθέτουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία». Εξάλλου, χθες ο γραμματέας του οργάνου απέστειλε κείμενο- πρόταση στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την απόσυρση των σκληρών μέτρων για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.
Δέκτες της κοινωνικής οργής
Τα κομματικά στελέχη και στην Κρήτη γίνονται καθημερινά δέκτες την κοινωνικής οργής που ξεκίνησε να συσσωρεύεται μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης, όπως λένε στην «Τόλμη», μηνύματα που έχουν ήδη διαβιβάσει στην Ιπποκράτους, στους βουλευτές (οι οποιοι ακόμη δεν έχουν εισπράξει ούτε καν μέρος από τις κοινωνικές αντιδράσεις), αλλά και στα κορυφαία στελέχη που επίκειται να επισκεφθούν από αύριο το νησί.
Στην πλειονότητά τους δε, τόσο τα μέλη της Νομαρχιακής αλλά και τα υπόλοιπα ενεργά κομματικά στελέχη κινούνται στην αγορά του Ηρακλείου ή είναι οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι, θίγονται και οι ίδιοι από την κρίση και επομένως σκιαγραφούν με ακρίβεια την κατάσταση.
Τα επιχειρήματα
Από την άλλη πλευρά η κυρία Διαμαντοπούλου αναμένεται να υποστηρίξει, όπως και το σύνολο των συναδέλφων της, ότι η κυβέρνηση προχώρησε στα μέτρα αυτά για τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Όλα τα κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, τα χαρακτηρίζουν αναγκαία μέτρα που δεν έχουν στόχο μόνο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά είναι απαραίτητα για να μπορέσει η χώρα μας να δανειστεί, για τη βιωσιμότητα της οικονομίας, για τη συντήρηση των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων στη χώρα μας.
Η ίδια αναμένεται να υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά μας τα επιβάλλουν και οι δανειστές μας, οι πιστωτές μας, ως εγγύηση αποπληρωμής, σε σύντομο χρονικό διάστημα του χρέους μας.