Κύκλωμα εκβιαστών: Η 43χρονη αρχηγός και ο τρόπος δράσης – «Έχω δώσει 120.000 ευρώ» λέει επιχειρηματίας

Write a comment

Όλο και πληθαίνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές.

Το κύκλωμα των εκβιαστών πουλούσε προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία της Αθήνας, προκειμένου να μην υπόκεινται σε ελέγχους με το αζημίωτο φυσικά.

Στο κύκλωμα συμμετέχουν και δύο υψηλόβαθμοι συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού και μέλη του ΠΑΣΟΚ,

Ο ένας ακούγεται σε διαλόγους «φωτιά» να παζαρεύει με τη φερόμενη ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο δεύτερος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε τις δικές του εξηγήσεις μιλώντας στο Star. Αποκάλυψε ότι η 43χρονη «εγκέφαλος» ήταν εκείνη που τον είχε προσεγγίσει.

«Τη γνώριζα ως μεσολαβήτρια. Λόγω της φύσης της υπηρεσίας μου μιλώ καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ζητούν πληροφορίες σχετικά με την πορεία μιας υπόθεσής τους. Μέσα στα πλαίσια αυτά μίλησα. Μια υπόθεση στην Αττική που ήταν του χειρισμού της υπηρεσίας μου. Έχει συνδεθεί το όνομά μου με πράξεις, οι οποίες δε συνάδουν με τη συμπεριφορά μου και τη θέση την οποία έχω», υποστήριξε ο συνδικαλιστής.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι δωροληψία, παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, καθώς σε μια τηλεφωνική συνομιλία ευρέθη να μιλάει για μια υπόθεση που αφορά την υπηρεσία του, με τη φερόμενη αρχηγό. «Δε μου έχει απαγγελθεί κατηγορία επίσημη, δεν έχω συλληφθεί», ξεκαθάρισε.

Πώς δρούσε το κύκλωμα
Αν οι καταστηματάρχες ή οι ξενοδόχοι δεν ήθελαν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν και πάλι έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους, θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις και θα πληρώσουν πρόστιμο.

Συνήθως τα χρήματα τα έπαιρνε ο αδελφός της 43χρονης που κινούσε τα νήματα, και στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους.

Η όλη διαδικασία της δωροδοκίας ήταν ιδιαίτερα σύντομη για να μην κινήσουν υποψίες. Διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, όπως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.

Οι διάλογοι φωτιά
Ένας από τους δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού ακούγεται σε διάλογο «φωτιά» να παζαρεύει με τη φερόμενη αρχηγό του κυκλώματος.

Υπάλληλος Υπουργείου Πολιτισμού: Ναι ρε παιδί μου, για να το περάσει γρήγορα τώρα ο άλλος. Πάμε ένα τριχίλιαρο;

Γυναίκα Αρχηγός: Μμμ, νομίζω δύο είναι καλύτερα εδώ.

Υπάλληλος Υπουργείου Πολιτισμού: Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι να πάμε για διακοπές ρε. Άντε ρε. Άντε και το βλέπουμε μεταγενές το άλλο θέμα.

Γυναίκα Αρχηγός: Εεε.

Υπάλληλος Υπουργείου Πολιτισμού: Για ένα πάνω για ένα κάτω.

Γυναίκα Αρχηγός: Καλά θα το δω, κοίτα θα μιλήσω και σου λέω.

Από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι είχαν στρατολογηθεί για την Οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Έχω δώσει πάνω από 120.000 ευρώ»
Στον ΑΝΤ1 πάντως μίλησε επιχειρηματίας που η εγκληματική οργάνωση τον εκβίαζε, όπως λέει, για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Δημοσιογράφος: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;

Καταστηματάρχης: Το 17’ ή το 16’, ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ δέκα από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό, δεν μπορούν να τους αποφύγεις, χρόνια το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί δέκα χρόνια όχι ένα και δύο.

Δημοσιογράφος: Τι λεφτά σου ζήτησε;

Καταστηματάρχης: Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει 10.000-15.000 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;

Καταστηματάρχης: Πάνω από 120.000 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας ν΄αντιστεκόταν στις απαιτήσεις του κυκλώματος;

Καταστηματάρχης: Δεν παίζει το σενάριο να μη μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου η οποία της φάνηκαν πολλά τα δυόμιση και τελικά πλήρωσε πέντε.

πηγη www.newsit.gr

Write comments...
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.