Πώς θα απομακρύνετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά

Write a comment

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι περισσότεροι ξεπλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν τα απολαύσετε. Έτσι, απομακρύνετε τυχόν χώματα που έχουν μείνει επάνω καθώς και διάφορα μικρά ζουζουνάκια. Πώς θα απομακρύνετε, όμως τα φυτοφάρμα ή τα υπολείμματά τους που μόνο καλό δεν κάνουν στην υγεία σας; 

Οι ερωτήσεις σας πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι σίγουρα πολλές. Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση φυτοφαρμάκων στα προϊόντα; Χρειάζεται να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με ειδικό τρόπο για να είστε σίγουροι ότι είναι πεντακάθαρα και μπορείτε να τα απολαύσετε με ασφάλεια; Μπορούν όλα τα είδη προϊόντων να πλυθούν με τον ίδιο τρόπο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με διάφορες σοβαρές ασθένειες. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φυτοφαρμάκων και οι επιπτώσεις της κατάποσης αυτών των χημικών ουσιών στον άνθρωπο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του φυτοφαρμάκου» δήλωσε η Δρ Kelly Johnson-Arbor, τοξικολόγος και διευθύντρια στο National Capital Poison Center στην Ουάσινγκτον.

πηγη https://www.oloygeia.gr/

Όπως είπε η ίδια, ορισμένα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές βλάβες, ενώ άλλα σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις της υγείας, ακόμη και με καρκίνο! Άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα περιλαμβάνουν «επιδράσεις στην αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη» που συχνά αποκαλούνται ενδοκρινικές διαταραχές, ανέφερε η Δρ Johnson-Arbor.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι είναι πιθανό να εκτεθούν μέσω των τροφίμων σε πολύ μικρές μόνο ποσότητες ενός φυτοφαρμάκου – πολύ μικρές για να προκαλέσουν κίνδυνο. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, δήλωσε η Δρ Johnson-Arbor, «η ακριβής δόση και ο χρόνος έκθεσης που απαιτείται για να προκληθούν αυτές οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παραμένει άγνωστη».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεσή σας στα φυτοφάρμακα και δείτε πώς θα το κάνετε αυτό.

Πώς θα απομακρύνετε φυτοφάρμακα από τα φρούτα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι να τα πλένετε με το νερό της βρύσης.

«Το απλό τρεχούμενο νερό της βρύσης παραμένει η απλούστερη και ασφαλέστερη μέθοδος για την απομάκρυνση μικροβίων και φυτοφαρμάκων από τα προϊόντα» τόνισε η Δρ Johnson-Arbor.

Τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όσο και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συνιστούν το πλύσιμο των προϊόντων με τρεχούμενο νερό και όχι με άλλα διαλύματα, όπως το ξύδι ή σαπούνια και απορρυπαντικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τη φύση τους απορροφητικά, οπότε γενικά δεν συνιστάται η χρήση οποιουδήποτε τύπου σαπουνιού ή απορρυπαντικού.

«Επειδή τα προϊόντα είναι πορώδη, τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά μπορούν να απορροφηθούν ακόμη και με το σχολαστικό ξέπλυμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες» ανέφερε η Emma Laing, διευθύντρια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Georgia.

Δεν πρέπει να μουλιάζετε τα φρούτα

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να μουλιάζετε τα προϊόντα σας. Το μούλιασμα των φρούτων και των λαχανικών σε καθαρό νερό μπορεί να φαίνεται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον βαθύ καθαρισμό τους πριν από την κατανάλωση.

Παρόλο που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από την επιφάνεια των προϊόντων, η Δρ Johnson-Arbor προειδοποίησε ότι αυτός ο τρόπος μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε εξάπλωση των μικροβίων, αυξάνοντας πολύ περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης.

Και κάτι άλλο που ίσως δεν γνωρίζετε: Μην αφήνετε τα πλυμένα φρούτα και λαχανικά μέσα στο νεροχύτη σας! Πολλοί ακουμπάνε τα φρούτα και τα λαχανικά στο νεροχύτη και τα ξεπλένουν εκεί μέσα. «Ο νεροχύτης σας είναι πιο βρώμικος απ’ ό,τι νομίζετε» τόνισε η Δρ Johnson-Arbor. Το καλύτερο είναι τα ακουμπάτε μέσα σε μεγάλο, καθαρό μπολ ή σε κάποιο βαθύ πιάτο και ποτέ να μην αφήνετε στον νεροχύτη ή ακόμη και στον πάγκο τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε.

Ποια φρούτα θέλουν καλύτερο καθάρισμα

Τα προϊόντα με ρωγμές, τραχιές επιφάνειες και φύλλα απαιτούν πιο σχολαστικό καθαρισμό. Αυτό ισχύει και για τα φρούτα που είναι ανθεκτικά και έχουν σκληρό κέλυφος (όπως τα καρπούζια) μέχρι και τα πολύ ευαίσθητα, όπως τα μούρα. Και αν πλένετε ένα φρούτο ή λαχανικό με πολλές γωνίες και σχισμές, μπορεί να μην αισθάνεστε σίγουροι ότι έχετε απομακρύνει όλη τη βρωμιά και όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ο Chris Young, κηπουρός και συγγραφέας κηπουρικής από την Καλιφόρνια, έχει συμβουλές γι’ αυτά τα προϊόντα. «Ξεκινήστε ξεπλένοντάς τα απαλά κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φρούτα, όπως τα μούρα, δεν πρέπει να τα πλένετε πολύ έντονα, καθώς μπορεί να μαλακώσουν και να λιώσουν. Για τα φυλλώδη χόρτα, ξεχωρίστε τα φύλλα και ξεπλύντε τα ξεχωριστά, εξασφαλίζοντας ότι όλες οι πλευρές τους έχουν καθαριστεί καλά. Για προϊόντα με τραχιές επιφάνειες ή ρωγμές, όπως τα πεπόνια ή το κουνουπίδι, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να τρίψετε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Σκουπίστε τα με ένα καθαρό πανί για να στεγνώσουν ή χρησιμοποιήστε μια καθαρή χαρτοπετσέτα πριν τα καταναλώσετε.

Μην ξεχνάτε να πλένετε ακόμη και το καρπούζι και το πεπόνι

Το γνωρίζατε ότι είναι πολύ σημαντικό να πλένετε ακόμη και τα προϊόντα με χοντρή φλούδα, όπως το καρπούζι και το πεπόνι;

«Το πλύσιμο των καλοκαιρινών προϊόντων που αποφλοιώνονται και καταναλώνονται χωρίς τη φλούδα, όπως το πεπόνι ή το μάνγκο, απαιτεί το ίδιο επίπεδο προσοχής με τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται ολόκληρα», εξήγησε η Laing. «Ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να φάτε τη φλούδα σε ορισμένα προϊόντα, το πλύσιμο είναι σημαντικό για να ελαχιστοποιήσετε τη βρωμιά και τα βακτήρια που θα μπορούσαν να μεταφερθούν από την επιφάνεια» στο ίδιο το φρούτο κατά το ξεφλούδισμα ή την κοπή.

Φροντίστε να έχετε μια καθαρή, απαλή βούρτσα για τα φρούτα

Μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα του απλού νερού με λίγο τρίψιμο, δήλωσε ο Young. «Οι περισσότεροι άνθρωποι παραλείπουν το βήμα του ήπιου τριψίματος της επιφάνειας των φρούτων και των λαχανικών».

Και πρόσθεσε ότι «η τριβή που δημιουργείται από το τρίψιμο ή το βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς, των βακτηρίων και ορισμένων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Θυμηθείτε λοιπόν να τρίβετε απαλά τα προϊόντα σας ή να χρησιμοποιείτε μια απαλή βούρτσα για πιο αποτελεσματικό καθαρισμό».

Φροντίστε φυσικά να διατηρείτε τη βούρτσα για τα φρούτα σας καθαρή, προκειμένου να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων και την πιθανή μεταφορά υπολειμμάτων βρωμιάς και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν φυτοφάρμακα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα είναι να επιλέξετε βιολογικά προϊόντα. Τα προϊόντα που είναι πιστοποιημένα βιολογικά δεν περιέχουν τεχνητά φυτοφάρμακα.

Βέβαια και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πρέπει να ξεπλένετε με νερό και να τρίβετε ελαφρά για να φεύγουν οι βρωμιές και τα φυσικά μικρόβια. Αλλά η αγορά βιολογικών προϊόντων μειώνει σημαντικά τις ανησυχίες για χημικά φυτοφάρμακα στα αγαπημένα σας καλοκαιρινά λαχανικά.

Write comments...
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.