Οι Κινέζοι έκαναν το θαύμα τους -Ανάρπαστη η τεχνολογία που καταργεί βενζίνη και diesel

Write a comment

Αυξάνεται η δημοφιλία της ημι-στερεάς κατάστασης μπαταρίας της WeLion, η οποία υπόσχεται να βάλει τέλος στο άγχος της αυτονομίας.

Λύση σε ένα από τα βασικά μειονεκτήματα τωνηλεκτρικών αυτοκινήτων, το οποίο αποθαρρύνει μια μεγάλη μερίδα οδηγών από το να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στα συγκεκριμένης τεχνολογίας ΙΧ, φαίνεται ότι δίνει η κινεζική εταιρεία Beijing WeLion New Energy Technology.

Πρόκειται για το πρόβλημα της περιορισμένης αυτονομίας που έχουν τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναγκάζοντας τους οδηγούς να αναζητούν εναγωνίως σταθμούς φόρτισης, ώστε να ανεφοδιάσουν την μπαταρία των ΙΧ τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Αντίδοτο» φαίνεται ότι αποτελεί η μπαταρία ημι-στερεάς κατάστασης (semi-solid state) της Beijing WeLion New Energy Technology που έχει ενεργειακή χωρητικότητα 150 kWh και υπόσχεται ότι μπορεί να χαρίσει στα ηλεκτρικά ΙΧ έως και 1.000 χλμ. αυτονομίας με μια φόρτιση.

Τυγχάνοντας της υποστήριξης της μεγάλης κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nio, τον Μάιο του 2024 η εταιρεία κατάφερε να διαθέσει σε κατασκευαστές οχημάτων συνολικά 482,9 μεγαβατώρες (MWh) μπαταριών, 30,9% περισσότερες απ’ ότι έναν μήνα νωρίτερα.

 

Σύμφωνα με κινεζικά ειδησεογραφικά Μέσα, η αύξηση της χρήσης της μπαταρίας της Beijing Welion New Energy Technology από τους εγχώριους κατασκευαστές καταδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να ενσωματώσουν στα αυτοκίνητά τους σύγχρονα συστήματα που θα εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα με μια φόρτιση και έτσι θα καταστήσουν τα οχήματά τους ιδιαίτερα ελκυστικά στο καταναλωτικό κοινό.

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης (δηλαδή με στερεό ηλεκτρολύτη) θεωρούνται καλύτερη επιλογή από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου (ο ηλεκτρολύτης έχει τη μορφή τζελ, δηλ. είναι υγρός) που σήμερα αποτελούν την κυριάρχη τεχνολογία.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των solid state μπαταριών συγκριτικά με τις ιόντων λιθίου είναι ότι έχουν μικρότερες διαστάσεις και βάρος, μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, φορτίζουν γρηγορότερα, ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς είναι μικρότερος και απαιτούν λιγότερα υλικά με αποτέλεσμα να έχουν έως και 39% μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

 

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια πλήρως στερέας κατάστασης μπαταρία που να έχει διατεθεί στην αγορά.

Αντιθέτως, προσώρας παράγονται συσσωρευτές ημι-στερέας κατάστασης (όπως αυτοί της WeLion), όπου ηλεκτρολύτης φέρει έναν συνδυασμό στερεών και υγρών στοιχείων, γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς επίσης βελτιώνει την αποδόση των μπαταριών.

Η μπαταρία ημι-στερεάς κατάστασης της WeLion τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2021 όταν η Nio αποκάλυψε το σεντάν της “ET7”, ενώ τον Απρίλιο του 2024, στο πλαίσιο τελετής στην πόλη Ναντσίνγκ οι δύο εταιρείες γιόρτασαν από κοινού τη μαζική παραγωγή των εν λόγω συσσωρευτών ενέργειας. Πρόσφατα, μάλιστα, το ET7 της Nio κάλυψε 1.046 χιλιόμετρα δίχως να χρειαστεί φόρτιση. -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν στραφεί στον συγκεκριμένο τύπου μπαταριών είναι ο όμιλος GAC και η IM Motors, ενώ θετική στη χρήση solid state μπαταριών φαίνεται πως είναι και η Chery, μια κρατική κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.

Write comments...
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.