Το Παγκρήτιο «τρέχει» να προλάβει την UEFA

Αγώνα δρόμου προκειμένου να γίνουν τα έργα στο Παγκρήτιο και να καταφέρει, εφόσον εγκριθεί από την UEFA, να φιλοξενήσει τους αγώνες της εθνικής ανδρών για την προκριματική φάση του EURO 2020 δίνει η ΕΠΟ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς θα πρέπει οι έδρες να δηλωθούν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Η ομοσπονδία έχει καταλήξει στη «λύση» του Παγκρήτιου, όμως για να πληροί το εν λόγω τα στάδιο τα κριτήρια της UEFA – άνθρωπος της οποίας το επιθεώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο– χρειάζεται να γίνουν αρκετές βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Τα έργα αυτά αφορούν το σκέπαστρο (όπου θα πάνε και τα περισσότερα χρήματα, αφού προβλέπεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για να λυθεί το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους), τις αίθουσες για τα ΜΜΕ, τα VIP, τον ηλεκτρονικό πίνακα, τα αποδυτήρια, τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, τις τηλεπικοινωνίες και τα καθίσματα «bucket», τύπου Τσάμπιονς Λιγκ στους πάγκους.

Το κόστος των έργων υπολογίζεται περίπου στις 700.000 ευρώ. Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, 300.000 ευρώ θα δοθούν από την Περιφέρεια, αφού στόχος είναι το Παγκρήτιο να αποτελέσει έδρα της εθνικής ανδρών «για τα επόμενα 4-5 χρόνια». Το θετικό για την ΕΠΟ είναι ότι θα δώσει τους δύο πρώτους αγώνες της διοργάνωσης εκτός έδρας με το Λιχτενστάιν στις 23 Μαρτίου και με τη Βοσνία τρεις ημέρες μετά.

Οι εντός έδρας αγώνες αρχίζουν τον Ιούνιο με την Ιταλία στις 8 και την Αρμενία στις 11. Μέχρι τότε φαίνεται να υπάρχει χρόνος, αλλά από την άλλη, όπως αναφέραμε, η δήλωση των εδρών θα πρέπει να γίνει εντός Φεβρουαρίου, ενώ η έγκαιρη χρηματοδότηση και περάτωση των έργων με τη συνεργασία διαφορετικών νομικών προσώπων αποτελεί στοίχημα και ζητούμενο.

Γιατί, όμως, το Παγκρήτιο είναι αυτή τη στιγμή «μονόδρομος» για την εθνική ομάδα; Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, όλα τα άλλα γήπεδα της επικράτειας έχουν αρνητικά που καθιστούν την παρουσία της σε αυτά απαγορευτική. Το γήπεδο Καραϊσκάκη, που αποτέλεσε τη μόνιμη έδρα της Εθνικής από το 2004 έως το 2017 αποκλείεται λόγω των κακών σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τη διοίκηση της ομοσπονδίας. Αλλά και η Τούμπα, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα έδρα της Εθνικής, τέθηκε «νοκ άουτ» από τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι μόλις πληροφορήθηκαν ότι εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, έστειλαν μήνυμα ότι η Εθνική είναι «ανεπιθύμητη»!

Το «κρύο» και «αχανές» ΟΑΚΑ συνδέθηκε με τις κακές εμφανίσεις της Εθνικής στους αγώνες του Nations League, την παρουσία ευάριθμων «νεοναζί» στον αγώνα με την Εσθονία τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ δεν το προτιμούν οι διεθνείς. Τα γήπεδα της Περιφέρειας, όσον αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως το AEL FC ARENA, το Πανθεσσαλικό και το Παμπελοποννησιακό αποκλείονται από μία εκ των προϋποθέσεων που θέτει η UEFA και είναι η ύπαρξη διεθνούς αεροδρομίου, η απόσταση του οποίου από το γήπεδο δεν θα ξεπερνά τη μιάμιση ώρα οδικώς.

Ειδικά για το Παμπελοποννησιακό υπήρξε αίτημα προς την ΕΠΟ για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα της Εθνικής από τον Δήμο Πατρέων και την ΕΠΣ Αχαΐας.

Ομως, με εξαίρεση το γήπεδο της Λάρισας, το οποίο, ωστόσο, έχει σημαντικό πρόβλημα με τον χλοοτάπητα, τα υπόλοιπα γήπεδα συμπεριλαμβανομένου και του Καυταντζογλείου, χρειάζονται όπως και το Παγκρήτιο, χρήματα για έργα βελτίωσης ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις της UEFA.

To ίδιο ισχύει και με το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», το οποίο θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έδρα της Εθνικής. Ομως, η μη χρησιμοποίησή του από τον Παναθηναϊκό, το εντάσσει στην κατηγορία των γηπέδων που χρήζουν βελτιώσεων.

Οι παίκτες επιθυμούν να αγωνίζονται στο Παγκρήτιο, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Οσο για τη μάχη με τον χρόνο που δίνεται, Στ. Αρναουτάκης και Ν. Τζώρτζογλου (πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου) υποστηρίζουν ότι το γήπεδο θα είναι πανέτοιμο εντός των προθεσμιών και ποντάρουν στην υποστήριξη που θα έχει η ομάδα από τους Κρητικούς φιλάθλους, οι οποίοι «αγκαλιάζουν όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα όταν αυτά αγωνίζονται στο νησί».