Οι πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2024

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έστειλε η Εθνική ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ με την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων του Nations League. Η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, εξασφάλισε την άνοδο στη League B, κλείδωσε ότι θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία μέσω των πλέι οφ, εφόσον δεν προκριθεί απ' τα παραδοσιακά προκριματικά του Euro 2024 και κυρίως έδειξε ότι διαθέτει και πάλι μια κανονική ομάδα. 

Το πρώτο στοίχημα επετεύχθη για τη Γαλανόλευκη που πλέον όμως έχει μπροστά της τον στόχο της επιστροφής στα μεγάλα τουρνουά. Το Euro της Γερμανίας αποτελεί την επόμενη πρόκληση καθώς η Ελλάδα έχει να συμμετάσχει σε κορυφαίο τουρνουά απ' το Μουντιάλ του 2014. Απουσίασε απ' το Euro του '16, απ' το Μουντιάλ του '18, απ' το Euro του '21 και φυσικά θα λείψει κι απ' το Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Μια δεκαετία μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας η Ελλάδα θέλει να κάνει το come back αλλά η επιστροφή απαιτεί κάτι περισσότερο από υπέρβαση καθώς κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι ο δρόμος προς το Euro 2024. Στις 9 Οκτωβρίου στην κλήρωση της Φρανκφούρτης, η Ελλάδα θα μάθει τους αντιπάλους της για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Κι αν μη τι άλλο χρειάζεται ένας συνδυασμός καλής ομάδας, τύχης αλλά και μιας καλής κλήρωσης που θα δώσει μεγαλύτερες ελπίδες.

Γκρουπ δυναμικότητας στα προκριματικά του Euro 2024

  1. Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία και οι ομάδες του Final 4 του Nations League: Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία.
  2. Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία.
  3. Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία.
  4. Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Ν. Φερόε, Β. Μακεδονία.
  5. Σλοβακία, Β. Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα.
  6. Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν.

Η διαδικασία της κλήρωσης

Ήδη μετά την ολοκλήρωση του Nations League, τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν οριστικοποιηθεί, ως εκ τούτου έχουν ξεκαθαρίσει και οι ομάδες που αποτελούν τους πιθανούς αντιπάλους της Ελλάδας, η οποία θα βρίσκεται στο τέταρτο απ' τα επτά γκρουπ δυναμικότητας μαζί με Γεωργία, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία. Με καμία απ' αυτές δεν μπορεί να κληρωθεί ως αντίπαλος. 

Απ' την κλήρωση θα προκύψουν δέκα προκριματικοί όμιλοι απ' τους οποίους θα προκριθούν οι δύο πρώτοι (20 ομάδες). Εξασφαλισμένη θέση βεβαίως έχει η διοργανώτρια Γερμανία (21η ομάδα), ενώ τα τρία τελευταία (απ'' τα συνολικά 24) εισιτήρια θα προκύψουν απ' το Nations League και τις χώρες που δεν θα έχουν προκριθεί μέσω των παραδοσιακών προκριματικών. Κι εδώ, στα πλέι οφ του Μαρτίου του 2024, είναι που η Ελλάδα θα έχει εξασφαλισμένη μια δεύτερη ευκαιρία, εφόσον δεν τα καταφέρει στα κλασικά προκριματικά.

Στην κλήρωση της 9ης Οκτωβρίου θα προκύψουν δέκα όμιλοι, απ' τους οποίους οι επτά θα απαρτίζονται από πέντε ομάδες και οι υπόλοιποι τρεις από έξι ομάδες. Η Ελλάδα δεδομένου ότι βρισκόταν στην League C ήταν αναπόφευκτο να τοποθετηθεί στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας ούσα στην 33η θέση. 

Το 2ο και 3ο γκρουπ καθορίζουν τον βαθμό δυσκολίας

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα θα έχει τουλάχιστον έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο καθώς στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας υπάρχουν οι: Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία. Η Ουγγαρία φαντάζει η καλύτερη δυνατή επιλογή, αλλά η τρομερή πορεία της στο Nations League δείχνει ότι διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα.

Ουσιαστικά, η πορεία και η τύχη της Εθνικής θα καθοριστεί απ' τους αντιπάλους που θα προκύψουν απ' τα δύο επόμενα γκρουπ καθώς αν θεωρητικά περάσει ο ισχυρός του ομίλου, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει το εισιτήριο απ' τους επόμενους πιο ισχυρούς, δηλαδή τις ομάδες απ' το δεύτερο και τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Κι εκεί υπάρχουν ομάδες για όλα τα γούστα: από Γαλλία και Αγγλία μέχρι Φινλανδία, Ισραήλ και Βοσνία απ' το δεύτερο γκρουπ, και από Σουηδία και Ουκρανία, μέχρι Αλβανία, Αρμενία και Μαυροβούνιο στο τρίτο γκρουπ. Μπορεί δηλαδή να προκύψει όμιλος «φωτιά» αλλά μπορεί και βατός όμιλος...