Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης


Δύο μεγάλα μουσικά γεγονότα πρωταγωνιστούν στο φετινό εορταστικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Η όπερα Ριγκολέττο του Τζουζέπε Βέρντι που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και η πρωτοχρονιάτικη συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024.

Η νέα παραγωγή της θρυλικής όπερας Ριγκολέττο του διάσημου Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι θα παρουσιαστεί για τρεις βραδιές, στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», σε σκηνοθεσία Ερίκ Σεβαλιέ, με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών και τη συμμετοχή καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών, όπως οι Federico Longhi, Αντώνης Κορωναίος, Ειρήνη Καράγιαννη κ.α , υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη
Myron_Mixailidis_maestros
Ο Μύρων Μιχαηλίδης
Οι περιπέτειες του Ριγκολέττο, γελωτοποιού της αυλής, της κόρης του Τζίλντα, του Δούκα της Μάντοβα και των ανθρώπων της αυλής και της πόλης ζωντανεύουν μαγικά. Ο Βέρντι εμπνέεται αθάνατες μελωδίες, για να αποδώσει σε τρεις πράξεις τον έρωτα, την προδοσία, την εκδίκηση και τον θάνατο.
 
Κορυφαία παραμένει διαχρονικά η άρια Λα ντόνα ε μόμπιλε, που ο δούκας τραγουδά στην Τρίτη Πράξη του έργου και αποτελεί ύμνο στον γυναικείο χαρακτήρα και το απόλυτο σύμβολο της παγκόσμιας όπερας. 
 
Ο Ριγκολέττο είναι μία από τις γνωστότερες όπερες παγκοσμίως και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1851 στη Βενετία. Η πρεμιέρα του έργου ήταν ένας θρίαμβος, οι κριτικοί της εποχής μιλούσαν για καινοτομία του ύφους και της μορφής, ενώ η άρια Λα ντόνα ε μόμπιλε τραγουδιόταν σε όλη τη Βενετία το επόμενο πρωί.

Επιπλέον, η υποδοχή της νέας χρονιάς θα γίνει με τη συναυλία μιας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ορχήστρες, της πολυβραβευμένης Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης η οποία θα παρουσιάσει ένα γιορτινό ρεπερτόριο, στις 3 και 4 Ιανουαρίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, με σολίστ τον καταξιωμένο σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο.

 
Η Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης (Wiener KammerOrchester, WKO) ιδρύθηκε το 1946 και έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες δωματίου διεθνώς. Την καλλιτεχνική της διεύθυνση έχουν αναλάβει μέσα στα χρόνια επιφανείς αρχιμουσικοί.

ΠΗΓΗ  protothema.gr