ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η Εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή του Ψυχάρη για τα δάνεια που πήρε από την ALPHA BANK?…

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του Σταύρου Ψυχάρη και των 10 συγκατηγορουμένων του στελεχών της Alpha Bank, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε ζημιά της τράπεζας από αυτά.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, τόσο τα δάνεια αυτά όσο και οι τροποποιήσεις που έγιναν στις δανειακές συμβάσεις έγιναν με βάση τη συνήθη τραπεζική πρακτική σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης αλλά και τις εκτιμήσεις που υπήρχαν τότε πως θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη της οικονομίας.

Κάθε τραπεζική πρακτική ενέχει κίνδυνο, ωστόσο παρά το ρίσκο αυτό αποδείχθηκε η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να εξασφαλιστούν σε μεγάλο βαθμό οι απαιτήσεις και να μη μείνουν στον δρόμο οι 2.500 εργαζόμενοι του ΔΟΛ.

Όσο για τον Σταύρο Ψυχάρη, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τα τραπεζικά στελέχη πέραν των συναλλαγών του. Άλλωστε, μέχρι το 2010 σύμφωνα με την εισαγγελέα ήταν συνεπής στις δανειακές υποχρεώσεις του και φαινόταν απόλυτα φερέγγυος.

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε, δε, το γεγονός ότι ουδεμία μομφή σε βάρος των τραπεζικών στελεχών έχει υπάρξει από το νυν Δ.Σ. της τράπεζας αλλά και από τα αποτελέσματα των εσωτερικών ελέγχων.

Ο κ. Ψυχάρης αντιμετωπίζει κατηγορίες για κακούργημα σε υπόθεση που αφορά στα προσωπικά δάνεια του Σταύρου Ψυχάρη ύψους 44.700.000 ευρώ, τα οποία είχε λάβει από την Alpha Bank με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Τον Νοέμβριο του 2017 του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία καθώς φέρεται να πήρε το επίμαχο δάνειο χωρίς να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις.

Ο συνολικός δανεισμός του ΔΟΛ από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων έφτασε σχεδόν το ποσό των 190 εκατ. ευρώ.

https://europost.gr/