Η αρχαιότερη ελληνική βυθισμένη πόλη του κόσμου που μάγεψε το BBC (βίντεο)

Κοντά στο χωριό Βιγλάφια, λίγο πριν την Ελαφόνησο, και μεταξύ της στεριάς και μιας μικρής νησίδας το Παυλοπέτρι «κοιμόταν» στα νερά της Λακωνίας.

Το ελληνικό υποβρύχιο «θαύμα» για το οποίο το 2011 προβλήθηκε εκτενές ντοκιμαντέρ από το BBC αναφορικά με τις έρευνες των αρχαιολόγων στην περιοχή, δεν είναι άλλο από το Παυλοπέτρι.

Κοντά στο χωριό Βιγλάφια, λίγο πριν την Ελαφόνησο, και μεταξύ της στεριάς και μιας μικρής νησίδας το Παυλοπέτρι «κοιμόταν» στα νερά της Λακωνίας για περίπου 5.000 χρόνια, μέχρι που το 1967 ανακαλύφθηκε από τον Νικολά Φλέμινγκ και την ομάδα του.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η ελληνική «Πομπηία» αποτελείτο από 15 διώροφα κτίρια, τα οποία βρέθηκαν σε βάθος 3-4 μέτρων, ενώ η πόλη είχε συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, διάφορα κτίρια και νεκροταφείο. Μετέπειτα έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2009 αποκάλυψαν ότι η αρχαία πόλη εκτεινόταν σε εννέα στρέμματα!

Για την χρονολογία που δημιουργήθηκε υπάρχουν διάφορες εκδοχές με την πρώτη να εκτιμά ότι κτίστηκε γύρω στο 1.600- 1.100 π.Χ. Η δεύτερη εκδοχή, βασισμένη στα ευρήματα, υποστηρίζει ότι η πόλη κατοικείται από το 2.800 π.Χ., στις αρχές της εποχής του χαλκού.

Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το Παυλοπέτρι βυθίστηκε το 375 μ.Χ. με τον σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο.

Απολαύστε, λοιπόν, μια πτήση με drone πάνω από το Παυλοπέτρι με την βοήθεια του youtuber haanity.

Δημοφιλή Αρθρα