ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο εμπλέκεται ο Γιώργος Παπανδρέου στη μαζική φυγή «κολλητών» του στον ΣΥΡΙΖΑ -Τι λέει η Χαριλάου Τρικούπη

Είναι η Ρεγγίνα Βάρτζελη προπομπός ένταξης των παπανδρεϊκών στον ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμη και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου; Το ερώτημα αυτό είναι στα χείλη πολλών στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το μπαράζ ανακοινώσεων χθες από την Κουμουνδούρου για τα στελέχη που αποτελούν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η απουσία Παπανδρέου από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (έλειπε στο εξωτερικό), η στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η σφοδρή κριτική του Παύλου Γερουλάνου και του αδελφού του τέως πρωθυπουργού Νίκου Παπανδρέου στη Φώφη Γεννηματά, οι διαφοροποιήσεις παπανδρεϊκών βουλευτών στη γραμμή της Χ. Τρικούπη, είναι κινήσεις που δεν πέρασαν απαρατήρητες από πολλούς. Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου επιδιώκει είτε τη ρήξη με τη Γεννηματά και την επιστροφή του στην ηγεσία του κόμματος, είτε σκέφτεται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς, ανάχωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του διαψεύδουν κατηγορηματικά και τα δύο σενάρια. Τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν εμφανίζεται πρόθυμος να πάρει πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, λένε οι γνωρίζοντες. «Είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετέχει στο ΚΙΝΑΛ. Δεν ετεροκαθορίζει τη στάση του συγκυριακά. Εχει άποψη -όπως με τις Πρέσπες- και τη λέει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λοξοκοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν. Το ίδιο ισχύει και για στελέχη που παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ (μέσω ΚΙΔΗΣΟ), όπως οι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Σαχινίδης κ.λπ.

Ενας εκ των συνομιλητών του Παπανδρέου απορρίπτει τα περί προπομπών του πρώην πρωθυπουργού, θυμίζοντας ότι κανείς από όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακολουθήσει τον πρώην πρωθυπουργό στο εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ: «Ούτε η Βάρτζελη, ούτε ο Ραγκούσης, ούτε ο Τόλκας, ούτε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ούτε ο Παύλος Γερουλάνος. Μόνο ο Θάνος Μωραΐτης, αλλά εκείνος σε τρεις μήνες τον εγκατέλειψε για να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ», λένε. 

«Αν ο Τσίπρας βγει δημόσια και ζητήσει συγγνώμη από τον Παπανδρέου που τον έλεγε Πινοσέτ, προδότη κ.λπ. και αναγνωρίσει ότι έκανε το πατριωτικό του καθήκον ως πρωθυπουργός, θα μπορούσα να καταλάβω να συζητήσει μαζί του ο Παπανδρέου. Αλλά μέχρι τότε δεν έχει κανένα νόημα και κανένα όφελος για τον ίδιο μια τέτοια συζήτηση», λέει στο iefimerida.gr παπανδρεϊκό στέλεχος που διετέλεσε και πρώην υπουργός. Στο σκεπτικό αυτό πρέπει να συνυπολογίσει επιπλέον κάποιος και τον παράγοντα ηλικία: Ο Παπανδρέου είναι πλέον 67 ετών. Τα περιθώρια προοπτικής μιας ενεργούς επανόδου στα πράγματα είναι περιορισμένα.

Παπανδρεϊκοί οι περισσότεροι
Στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ με τα 694 στελέχη, πάντως, φιγουράρουν ονόματα που είχαν συνδέσει το όνομά τους με εκείνο του Γιώργου Παπανδρέου, όπως της Ρεγγίνας Βάρτζελη, που διετέλεσε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου υπήρξε γραμματέας της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κυρία Βάρτζελη είχε αποστασιοποιηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό. Είχε έρθει κοντά με τον επίσης στενό συνεργάτη του Παπανδρέου, Παύλο Γερουλάνο, με τον οποίο συνομιλούσε τακτικά, χωρίς αυτή η επαφή να σηματοδοτεί κάτι πολιτικό. Παράλληλα, είχε εμφανιστεί στην εκδήλωση Μπίστη στο Μέγαρο Μουσικής, τον περασμένο Ιανουάριο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και άλλοι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας Παπανδρέου, με καθαρά παπανδρεϊκό πρόσημο, όπως η Μαρία Θεοχάρη, ο Θάνος Γικόνογλου, η Χρύσα Μανωλιά, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής αλλά και παλαιότεροι βουλευτές όπως ο Χρήστος Πιπεργιάς, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Κώστας Ασλάνης, ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος κ.ά. Στη σύνθεση της ΚΕΑ υπάρχουν επίσης σημαντικά ονόματα συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο προσωπικός του γιατρός Θύμιος Λιβάνης. Ακόμα, πολιτικοί φίλοι του Κώστα Σημίτη, όπως ο Έλληνας γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αχιλλέας Μητσός.

Είχε προηγηθεί το βαθύ ΠΑΣΟΚ

Ολοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στη χορεία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν άλλοι νωρίς (Κοτσακάς, Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου) και άλλοι τελευταία (Ραγκούσης, Μωραΐτης) στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: iefimerida.gr -