ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αλλαγές και εκπτώσεις στους λογαριασμούς των κινητών

Οι συζητήσεις είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο και εντός των προσεχών ημερών θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσμευση των εταιρειών

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο για έμμεσες μειώσεις στα συμβόλαια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και αύξηση των προσφερόμενων δεδομένων ανά πακέτο σύνδεσης.

Το σχέδιο βρίσκεται σε επεξεργασία και έρχεται έπειτα από παραίνεση τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μειώσουν τις υψηλές χρεώσεις δεδομένων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, οι συζητήσεις είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο και εντός των προσεχών ημερών, όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσμευση των εταιρειών στον εξορθολογισμό των τιμολογίων προς τα κάτω.

Οπως επισημαίνουν στο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αδύνατον η κίνηση αυτή να αφορά σε µια οριζόντια μείωση, ίδια για κάθε πάροχο, δεδομένου ότι πρόκειται για µια αυτορρυθµιζόµενη ελεύθερη αγορά, ενώ υπάρχει και το κρίσιµο ζήτηµα του ανταγωνισµού µεταξύ των εταιρειών και το «αγκάθι» της υπερφορολόγησης του κλάδου. Ωστόσο, θα αποτελέσει μια ανάσα για τους καταναλωτές, που είτε θα µειώνει το τελικό ποσό που πληρώνουν οι συνδροµητές κάθε µήνα, είτε θα πολλαπλασιάζει τις παρεχόµενες υπηρεσίες και κυρίως τη χρήση δεδοµένων µε την ίδια χρέωση.

Αυτό συνεπάγεται µια έµµεση µείωση στα συµβόλαια, δεδοµένου ότι οι καταναλωτές θα καλύπτονται από χαµηλότερα σε τιµή συµβόλαια τα οποία αναµένεται να προσφέρουν περισσότερα δεδοµένα (data). Την ίδια ώρα, αν και τα ζητήµατα µείωσης της υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία δεν λύθηκαν µε το φορολογικό νοµοσχέδιο, η κυβέρνηση φέρεται να παραδέχεται ότι πράγµατι οι φόροι είναι υψηλοί. 

Πηγή:  /www.voria.gr