Στις Βρυξέλλες το διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας και Τουρκίας

Αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητες τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας είναι η Αθήνα. Τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, στιγμάτισαν τη νέα απόπειρα της γειτονικής χώρας να παραχαράξει την ιστορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με στόχο να αποδομήσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και να εδραιώσει τις συμμαχίες της Αθήνας ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 20 υπουργοί Εξωτερικών. Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι φυσικά οι τουρκικές προκλήσεις με πιο πρόσφατη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Άλλωστε, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζουν να επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία των δύο χωρών.

Το θέμα είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει ασχολίαστο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραµπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει.

Ωστόσο, η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση της Λιβύης επικύρωσε την Κυριακή τη συμφωνία με την Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του μνημονίου για τη δικαιοδοσία στη θάλασσα καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια των δύο πλευρών.

Ακολούθησαν όμως και «εμπρηστικές» δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών». Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. «Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε» σημείωσε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο». Έκανε, μάλιστα, λόγο και για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού το 1922.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι η Τουρκία εκτίθεται! «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.  Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις και τις αντοχές της Αθήνας. Παράλληλα, η Άγκυρα σχεδιάζει να προσθέσει και ένα τρίτο γεωτρύπανο στο δυναμικό της, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Δημοφιλή Αρθρα