ΕΛΛΑΔΑ

Ασπίδα 24 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Οσα θα πει απόψε ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό, αλλά και για την στήριξη σε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο

Αποφασισμένος να συγκρατήσει τις οδυνηρές επιπτώσεις της αναμενόμενα μεγάλης ύφεσης και να οδηγήσει με ασφάλεια το σκάφος της χώρας στα νερά της ανάκαμψης το 2021 φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως θα υπογραμμίσει στο σημερινό του μήνυμα. Ένα πυρηνικό όπλο μεγέθους 24 δις ευρώ έως το τέλος του έτους είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακίσει την ελληνική οικονομία, ως απάντηση στην ύφεση, που κληροδοτεί το περί τους 3 μήνες lockdown της πανδημίας του κορονοϊού.

Μείωση προκαταβολής φόρου με αυτοματοποιημένο σύστημα μέσω Taxis

Εάν προστεθούν σε αυτά και τα μέτρα των 6,5 δις ευρώ, που «τρέχουν» από την προηγούμενη περίοδο το συνολικό πακέτο αγγίζει τα 24 δις ευρώ. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, εξάλλου, με νόημα πως το τραπεζικό σύστημα έχει διαθέσιμο για την πραγματική Οικονομία ακόμη ένα πακέτο, συνολικού ύψους 22 δις ευρώ, ήτοι 12 δις από το waiver και 10 δις ευρώ από την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Στελέχη, που συμμετείχαν ενεργά στον καταρτισμό, του πακέτου στήριξης, που ανακοινώνεται το απόγευμα, επισημαίνουν πως οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις διέπονται από συγκεκριμένη φιλοσοφία, θα έχουν σπονδυλωτή εφαρμογή και αποσκοπούν όχι μόνο να κρατήσουν ζωντανές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου θέσεις εργασίας,. αλλά και να προλειάνουν το έδαφος, ώστε η χώρα να είναι από τις πρώτες, που θα απολαύσουν τους καρπούς…της ανάκαμψης το 2021.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει στο τηλεοπτικό του μήνυμα πως μετά την έως τώρα επιτυχημένη απόκρουση της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση εισέρχεται στην επόμενη φάση, αυτή της επανεκκίνησης της Οικονομίας. Ειδικότερα για το πακέτο στήριξης για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να το χαρακτηρίσει γέφυρα ασφάλειας για επιχειρήσεις και εργαζομένους σε πρώτη φάση έως τον Σεπτέμβριο, καθώς ορισμένες δράσεις του θα έχουν ορίζοντα έως τις αρχές Φθινοπώρου και σε δεύτερη φάση έως το τέλος του έτους, καθώς άλλες παρεμβάσεις του θα εκτείνονται έως το τέλος του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, εξάλλου, να παρομοιάσει την ύφεση με ένα μακρύ και δύσβατο μονοπάτι, κατά το οποίο οι κυοφορούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στόχο έχουν να περιφρουρήσουν επιχειρήσεις και εργαζομένους από τις επικίνδυνες παγίδες του επομένου εξαμήνου. Τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη εξηγούν πως κατ αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να προσφέρει σε επιχειρήσεις και εργαζομένους την ορατότητα, που χρειάζονται τουλάχιστον έως τις αρχές του 2021, να τους πείσει ότι το δίχτυ ασφαλείας, που θα απλωθεί, είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους και να ενισχύει εν τέλει τους ήδη παγιωμένους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

πηγη https://www.ethnos.gr/