ΕΛΛΑΔΑ

«Λουκέτο» ή απολύσεις βλέπει 1 στους 4 επαγγελματίες – Το 81% υπέστη ζημιές εν μέσω καραντίνας

Έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση της ψυχολογίας στην αγορά, του βαθμού αισιοδοξίας των επαγγελματιών και της κατάστασης που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν διενήργησε η Opinion Poll σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ).

Τα αποτελέσματα της αποτυπώνουν το κλίμα και τα προβλήματα των επαγγελματιών στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με το 81% εκ των ερωτηθέντων να απαντούν ότι υπέστησαν ζημιές στην πρώτη φάση της πανδημίας, στην φάση δηλαδή του lock down, έναντι ενός μόλις 19% που απαντούν το αντίθετο.

Το 56% των επαγγελματιών δηλώνει μάλιστα ότι αυτή η κατάσταση επηρέασε το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς τους πολύ και αρκετά έναντι ενός 44% που θεωρούν ότι το επηρέασε λίγο( 29% ) ή καθόλου ( 15%).

Από την άλλη το 55% θεωρεί ότι τα μέτρα που είχε λάβει η Κυβέρνηση στο προηγούμενο διάστημα τους βοήθησαν.

Κλίμα

Το 27% δηλώνουν, εξάλλου, πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, έναντι του 20% που δηλώνουν λίγο και του 32% που δηλώνουν καθόλου.

Ο βαθμός αισιοδοξίας ανεβαίνει όταν η ερώτηση επικεντρώνεται στην δική τους επιχείρηση, καθώς το 45% δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο για την επιχείρησή του, το 43% λίγο και το 11% καθόλου.

Παράλληλα, το 9% των επαγγελματιών εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα κρατήσει μέχρι έξι μήνες, το 31% μέχρι ένα χρόνο, το 27% μέχρι δύο χρόνια και ένα 4% εκτιμά ότι μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Οι φόβοι για «λουκέτα» και απολύσεις

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 63% θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της επιχείρησής του και το 37% θεωρεί ότι μάλλον ή πιο κατηγορηματικά δεν την έχει εξασφαλίσει.

Το 24% των επαγγελματιών θεωρεί μάλιστα ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του. Το 76% εμφανίζει μία μικρότερη ή μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Ακόμη, το 26% θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα πως το 77% θεωρεί ότι θα βοηθούσε αν οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ως κεφάλαια κίνησης με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο συμφέροντες όρους.

Διευκρινίζεται ότι όταν ξεκίνησε η έρευνα (πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18-21 Μαΐου, σε δείγμα 703 επαγγελματιών του Λεκανοπεδίου Αττικής) δεν είχε ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η παρουσίαση των νέων μέτρων έγινε στις 20/5, όταν η δημοσκόπηση ολοκληρωνόταν.

Αναλυτικά η έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ΕΔΩ.

πηγη https://eleftherostypos.gr/