ΕΛΛΑΔΑ

Aegean: Προχωράμε βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις

«Τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση

Ως θετικά αλλά λίγα συγκριτικά με τα μέτρα που υιοθετούνται σε άλλες χώρες αποτιμά η AEGEAN τα μέτρα στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών που ανακοινώθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει: «Τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Αφορούν όλο τον κλάδο, εταιρείες αεροδρόμιων, επίγειας εξυπηρέτησης και φυσικά αεροπορικές, μικρές και μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήματα για καμία».

Αναφορικά με το βασικό μέτρο, το οποίο αφορά τη στήριξη των εργαζομένων, επισημαίνει πως το πρόγραμμα διασφαλίζει για τους εργαζόμενους έως τις 31/12/2020 τη μερική κάλυψη (ύψους 60%) της απώλειας εισοδήματος, στην περίπτωση μειωμένης απασχόλησης (Συν-Εργασία).

Συμπληρώνει, πάντως, ότι «αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν σε όλη την ΕΕ, με τα περισσότερα, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη, να προβλέπουν σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη στο κόστος εργασίας του εργοδότη», ενώ προσθέτει ότι τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και να εξελιχθούν υπογραμμίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να επεκταθεί η ισχύς τους, ως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021».

Η AEGEAN επισημαίνει επίσης ότι κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως 5 ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. «Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας».

Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται επίσης ότι «η θωράκιση με ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκ. ευρώ, που διατήρησαν οι μέτοχοι εντός εταιρείας και η στήριξη των τραπεζών, μας δίνει κάποιο χρόνο να προσαρμοστούμε».

Καταλήγοντας τονίζει ότι η εταιρεία θα παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικά, τους δικούς της ανθρώπους. «Η  προσπάθεια προσαρμογής θα γίνει σε όλες τις κατευθύνσεις, προμηθευτές, αεροδρόμια και παραγωγικότητα». Αναγνωρίζει ότι «ο δρόμος της αντιμετώπισης των συνεπειών θα είναι δύσκολος με ανάγκη για συνεργασία και επίπονες προσαρμογές από όλα τα μέρη», αλλα δεσμεύεται να κάνει την απαραίτητη προσπάθεια υπενθυμίζοντας ότι στην αρχή μιας τέτοιας κρίσης, «βρέθηκε υγιής και, έστω και λίγο, περισσότερο ανθεκτική από πολλές άλλες και πολύ μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης».

πηγη www.ethnos.gr