ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η εβδομάδα της κρίσης για το σύστημα υγείας και την άρση του lockdown – Ανατροπή με τα σχολεία

Δύσκολα και τα επόμενα 24ωρα αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Μακρινό το ενδεχόμενο για άρση του lockdown την 30η Νοεμβρίου.Τι θα συμβεί με τα σχολεία. Που ενδέχεται να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα

 
Διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως και τα επόμενα 24ωρα θα είναι το ίδιο δύσκολα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση τουλάχιστον των κρουσμάτων κορονοϊού εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Στην πραγματικότητα, αυτό το θετικό νέο αναμένουν στην κυβέρνηση για να πάρουν τη μορφή σχεδίου οι ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την άρση του lockdown, η οποία θα γίνει σε φάσεις.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο πλέον ότι η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει από τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι ρυθμοί της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και συνεπακόλουθα της πίεσης στο σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά αργοί και δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση και άρση των περιορισμών.

Το νέο δεδομένο που προκύπτει, μάλιστα, ως προς το σχέδιο για τη λήξη του lockdown είναι το άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή της (Antenna) η Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, πρώτα θ’ ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και Λύκεια, προσθέτοντας ότι ο ακριβής χρόνος της επαναλειτουργίας των σχολείων εξαρτάται από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Πριν φτάσουμε, όμως, στο σημείο της ανακοίνωσης του σχεδίου για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, παραμένει ως εκκρεμότητα εάν η κυβέρνηση θ’ αποφασίσει την αυστηροποίηση των μέτρων που ήδη ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως εμφανίζεται να ζητάει μερίδα των ειδικών. Αλλά κι αν αυτό θα ισχύσει για μεμονωμένες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο ή για το σύνολο της χώρας.

Το ενδεχόμενο να γίνει πιο αυστηρό το lockdown είναι συνεπώς πιθανό αυτή τη στιγμή για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όπως και το ενδεχόμενο η άρση των περιορισμών να καθυστερήσει γι’ αυτές τις περιοχές σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είχε μπει σε καθεστώς lockdown νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα κι έχει συμπληρώσει πλέον τρεις εβδομάδες σ’ αυτό, το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι ακόμη και σήμερα πενταπλάσιο εν συγκρίσει με αυτό της Αττικής!

πηγη https://www.newsit.gr/