Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες επαγγελματικές ομάδες και η «αυτορρύθμιση»

Με τις διαδοχικές του παρεμβάσεις την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειξε μόνο τον ξεκάθαρο προσανατολισμό προς τον οποίο είναι στραμμένο το «πηδάλιο» της κυβέρνησης στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Απευθυνόμενος προς όσους ακόμη δεν στοιχίζονται δίπλα στα 6,3 εκατομμύρια των εμβολιασμένων Ελλήνων, πρόβαλε τις εικόνες και τις καταστάσεις από τα… πολύ προσεχώς με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι εάν δεν μπουν κάτω από την «ομπρέλα» της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας»: το ενδεικτικό αυτό παράδειγμα με τα covid-free καταστήματα της εστίασης που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, είναι η πρόβλεψη μιας πραγματικότητας που ήδη διαμορφώνεται σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και αποτυπώνεται στην κυβερνητική καταγραφή.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε στην τοποθέτησή του στο ψηφιακό συνέδριο της που συνδιοργάνωσαν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering, να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα παράσχει την νομοθετική κάλυψη σε όσους επαγγελματίες κάνουν αυτήν την επιλογή:

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν -και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιοριστεί από τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει μεταβληθεί. Η φάση των τελικών συζητήσεων αλλά και η λήψη των οριστικών αποφάσεων προγραμματίζεται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα, η Επιτροπή Βιοηθικής, έχοντας διαγράψει έναν κύκλο ευρύτατων συζητήσεων και επαφών με αρκετούς κλάδους, θα παραδώσει το πόρισμά της.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, είναι σαφές ότι μετά τον γύρο των φθινοπωρινών διαβουλεύσεων θα πρέπει να μπει οριστικά τέλος στην ακροβασία που διακινδυνεύει το τείχος ανοσίας αλλά και ένα νέο κύκλο έξαρσης της πανδημίας:

 

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της, θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» ήταν η εμφατική σημείωση του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα δε, και κατά την τακτική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει:

«Η αντίληψη, ότι “δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ”, είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Η... καμπάνα της υποχρεωτικότητας εκτός από τους υγειονομικούς χτυπάει και για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικίας εργαζομένων, αλλά και για άλλες κρίσιμες υπηρεσίες του δημοσίου.

Μάλιστα, αρμόδιες πηγές δεν απέκλειαν την εκδήλωση και άλλων περιπτώσεων, όπως της ΕΜΑΚ.

Ειδικά για την κατηγορία του δυναμικού στις ΜΦΗ, έχουν ήδη δημιουργηθεί οι σχετικές γέφυρες προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο CNN Greece, οι ελευθερίες που θα απολαύουν όσοι βρίσκονται στο κλαμπ των εμβολιασμένων θα αφορούν συνολικά την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών.

Κατά την ίδια ανάλυση αυτές οι διευκολύνσεις, και η συζήτηση γύρω από αυτές. θα λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους ακόμη ανήκουν στις τάξεις των σκεπτικιστών.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές διαβλέπουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία να δίνεται ώθηση στη μειωμένη δυναμική των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες, προς τις οποίες η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της.

πηγη   CNN.gr

Δημοφιλή Αρθρα