ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαία ατυχήματα ή μήπως τροχαία εγκλήματα;

Δεν σταματούν τα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός στη Βουλή προκύπτει ότι η Κρήτη έχει το τετραπλάσιο ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 53% των ατυχημάτων γίνονται στην Αττική και εξ αυτών θανατηφόρα είναι το 3%, στην Κρήτη το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 30%.

* Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Μανόλης Δρεττάκης χρησιμοποιεί τον όρο «τροχαία εγκλήματα», αντί του όρου «τροχαία ατυχήματα». Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί στην άσφαλτο οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στην εγκληματική συμπεριφορά εκείνων που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, τους προκαλούν.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

* Οι περισσότεροι νεκροί και τραυματισμοί από τροχαία οφείλονται στην παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δηλαδή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, την παραβίαση του κόκκινου, το παράνομο ξεπέρασμα, την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα, την οδήγηση χωρίς κράνος στα δίκυκλα, χωρίς ζώνες ασφαλείας στα Ι.Χ. ή άλλα οχήματα, ή ακόμα και χωρίς δίπλωμα.

* Εκτός, όμως, από τους οδηγούς τα τροχαία οφείλονται και στις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, πράξεις και παραλείψεις των οποίων, αποτελούν την αιτία ορισμένων τροχαίων. Για παράδειγμα η μη αντιμετώπιση προβλημάτων (κακοτεχνίες και λακκούβες) στο οδικό δίκτυο, η μη σήμανση, η μη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, η άδεια ανάρτησης διαφημιστικών ταμπλό που εμποδίζουν την ορατότητα, ή ελλιπής εκπαίδευση στα σχολεία κλπ.

* Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες για τους νεκρούς στην άσφαλτο δεν ευθύνεται κανείς από τους παραπάνω, όπως π.χ. ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, ανακοπή καρδιάς του οδηγού,  απροσεξία των πεζών κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τον όρο «τροχαία ατυχήματα».

πηγη https://www.anatolh.com/ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ