ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βαρουφάκης... βρήκε τη λύση: Προτείνει να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης

Με μια πρόταση βγαλμένη από τον 18ο αιώνα, ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει να καταργηθεί το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και να κοινωνικοποιηθούν.

Εξηγώντας γιατί το ΜέΡΑ25 στηρίζει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή για να ανοίξει «ο φάκελος των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων», ο γραμματέας του κόμματος είπε: «Καιρό τώρα απαιτούμε να ανοίξει ο Φάκελος των Μνημονίων, όπως παλαιότερα η Βουλή άνοιξε τον Φάκελο της Κύπρου. Ναι, λοιπόν, να ανοίξει και ο Φάκελος των ΜΜΕξαπάτησης, τα οποία, προφανώς, χρησιμοποιούν και στημένες δημοσκοπήσεις για να εξαπατούν».

Επεκτείνοντας το σκεπτικό του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «η ρίζα του κακού είναι ότι το πολιτικό σύστημα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτρέψει στα αρπακτικά αυτής της χώρας να μονοπωλούν την ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Στη φύση τους είναι να τα χρησιμοποιούν για να εξαπατούν τους πολίτες, αποκρύπτοντας τα εγκλήματά τους εναντίον των πολιτών. Είναι σοφό να περιμένει κανείς να πληρώνουν για αντικειμενικές δημοσκοπήσεις; Όχι βέβαια», για να προσθέσει: «Για να το πω ξεκάθαρα: Αν δεν κοινωνικοποιηθούν τα μέσα, αν δεν περάσει η ιδιοκτησία τους από την ολιγαρχία στον δήμο, θα συνεχίσουν να εξαπατούν με πλαστές δημοσκοπήσεις, κάτι που καμία εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να διορθώσει».

Είπε επίσης ότι «οι δημοκράτες γενικότερα κι η Αριστερά πιο συγκεκριμένα δεν έχουμε κανένα λόγο να ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικειμενικές», καθώς «οι ερωτήσεις τους, οι επιλογές που θέτουν στους πολίτες δεν είναι ποτέ ουδέτερες. Ενισχύουν συστηματικά την κυρίαρχη ιδεολογία. Αποσπούν τους πολίτες από τη δράση και την αυτοοργάνωση, μετατρέποντας την πολιτική σε πεδίο προβλέψεων, αντί για πεδίο δράσης και ενισχύουν τη θέση των μέσων αποδυναμώνοντας τον Δήμο, τη δημοκρατία».

Και κατέληξε λέγοντας: «Να ανοίξει ο Φάκελος των ΜΜΕ στη Βουλή. Αλλά, για να λυθεί το πρόβλημα, για να υπάρξει ελπίδα δημοκρατικής ενημέρωσης, απαιτείται η κατάργηση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ και η κοινωνικοποίησή τους. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα γίνει αυτό. Μην περιμένετε όμως να ακούσετε για αυτήν στα ΜΜΕξ...».

 

Πηγή: iefimerida.gr -