ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Έφτασε η ώρα της κάλπης - Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Η πρώτη «μάχη» για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής ξεκινά σήμερα με τον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Φαβορί και αουτσάιντερ ετοιμάζονται περιμένουν την… απόφαση των ψηφοφόρων του κόμματος, η οποία αναμένεται να βγει λίγο μετά τις 9 με 9.30.

Αλέξανδρος Διαμάντης 

Κοινοβουλευτικός συντάκτης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Κούρσα για τρεις

Τότε εικάζουν οι αρμόδιοι ότι θα υπάρχει μια σαφή εικόνα ως προς το ποιοι δύο θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Ουσιαστικά και με βάση της δημοσκοπήσεις, πρόκειται για μια κούρσα για τρεις. Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να μονομαχήσουν τις δύο… πρώτες θέσεις, με τους υπόλοιπους τρείς να λειτουργούν (κυρίως στον επόμενο γύρο) ως ρυθμιστές. Όλοι, πάντως, ομολογούν ότι ο «προεκλογικός» αγώνας έγινε σε «συντροφικά» επίπεδα, δίχως μεγάλες κόντρες ή ακόμα και χτυπήματα κάτω από την μέση! Ακόμα, δε, και η τηλεμαχία δεν στιγματίστηκε από κάποια αψιμαχία που να λάβει αργότερα διαστάσεις.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα στην Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί η συμμετοχή. Το 2017, 220.000 πολίτες είχαν ψηφίσει με το νούμερο αυτό να θεωρούν ότι είναι η βάση. Δηλαδή εκτιμούν ότι είναι πιθανό η συμμετοχή να ξεπεράσει τους 250.000 με 300.000, νούμερο που θα δείξει την… δυναμική του κόμματος για την επόμενη ημέρα. Μία επόμενη ημέρα που φαντάζει, πάντως, αρκετά δύσκολη σε ότι αφορά κυρίως την διάταξη των εσωκομματικών δυνάμεων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν δύσκολη τη «συγκατοίκηση» των υποψήφιων αρχηγών, δεδομένων των διαφορετικών ιδεολογικών «ρευμάτων» που πρεσβεύουν.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται να στηθούν συνολικά σε όλη την επικράτεια 813 κάλπες. Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 7 το απόγευμα, εάν δεν δοθεί κάποια παράταση εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα. Δικαίωμα ψήφου με βάση την απόφαση των αρμόδιων οργάνων έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 17 ετών αλλά και αλλοδαποί αρκεί, μεταξύ άλλων, να έχουν μαζί την άδεια παραμονής και διαβατήριο. Σε ότι αφορά το αντίτιμο έχει οριστεί στα τρία ευρώ ενώ δεν θα δώσουν χρήματα για να ψηφίσουν στο δεύτερο. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ψηφίσει αλλά δεν είναι ούτε μέλος ούτε φίλος του ΚΙΝΑΛ μπορεί συμπληρώνοντας τα απαραίτητα έγγραφα να ψηφίσει κανονικά.

Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι

Στην Μεταμόρφωση, στις 8:30 το πρωί θα ψηφίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ την ίδια ώρα στην αίθουσα του δημαρχείου στη Λιοσίων θα ψηφίσει ο Παύλος Χρηστίδης. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη θα ψηφίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται στις 9:30 στο Δημοτικό Αθλητικό & Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στην Αθήνα θα ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς αναμένεται να καταθέσει το ψηφοδέλτιό του στο δημαρχείο Ταυρου, Επταλόφου και Πειραιώς στις 10.45 πμ. Στο κέντρο της Αθήνας στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας θα ψηφίσει ο Παύλος Γερουλάνος ενώ ο Χάρης Καστανίδης, θα ψηφίσει στις 11:30 στη Θεσσαλονίκη, στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στη γωνία της 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας.

πηγη  ethnos.gr