Κρήτη: Οικόπεδα κινδυνεύουν να γίνουν… αγροτεμάχια!

Οικόπεδα κινδυνεύουν να γίνουν… αγροτεμάχια , με πολλούς ιδιοκτήτες στην Κρήτη να βλέπουν την αξία της περιουσίας του να εξανεμίζεται.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου ανέφερε πως σε 7 μήνες και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου 2022λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως.

«Αυτό ισχύει για τα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και είναι κατά παρέκκλιση άρτια, δηλαδή μικρότερα από 4 στρέμματα, στα οποία υπό κάποιες προϋποθέσεις οι ιδιοκτήτες τους μπορούσαν να χτίσουν. Αυτό τώρα σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, με εναρμόνιση στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταργηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2022», εξήγησε ο κ. Αράπογλου.

«Καταλαβαίνετε ότι όσοι έχουν ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα χάσουν παντελώς την αξία τους και θα έχουν πλέον αξία αγροτεμαχίου», συνέχισε τονίζοντας πως πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στην Κρήτη είναι πολλές οι περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων. 

Όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να «σώσουν» την περιουσία τους καλούνται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να εκδώσουν οικοδομική άδεια και σε 4 χρόνια από την έκδοσή της να «σηκώσουν» τουλάχιστον τον σκελετό της οικοδομής.

Ωστόσο με το κόστος των οικοδομικών υλικών να έχει εκτοξευτεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου πόλεως οικοπέδων είναι αδύνατο να καταφέρουν να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο. 

Με αυτό το δεδομένο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ανέφερε ο κ. Αράπογλου, έχει ζητήσει να δοθεί 2ετής παράταση για την εφαρμογή της νέας οδηγίας.

πηγη https://creta24.gr/