Γιώργος Παπανδρέου: Ο πραγματικός λόγος που αποσύρεται από την Σοσιαλιστική διεθνή

Από χθες Πέμπτη είναι γνωστό πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

Στην ανακοίνωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς ηγείται της Οργάνωσης από το 2006, δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σεβόμενος τις διατάξεις του Καταστατικού της Οργάνωσης που ο ίδιος εισηγήθηκε και αποφασίστηκαν στο Συνέδριο που έγινε στη Νότιο Αφρική το 2012 και προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό θητειών και ειδικότερα, δύο θητείες».

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα για τη θέση του προέδρου μεγαλύτερο φαβορί είναι ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των υποψηφίων και έχει ήδη λάβει την υποστήριξη πολλών αντιπροσωπειών.  

Πάντως η αλήθεια είναι ότι ένας επιπλέον λόγος που ο Γιώργος Παπανδρέου δε θα είναι εκ νέου υποψήφιους είναι το γεγονός ότι δεν ηγείται κόμματος. Η απορρόφηση του ΚΙΔΗΣΟ από το ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο συνέδριο και η ουσιαστική κατάργηση του έχει αφήσει τον πρώην πρωθυπουργό χωρίς κόμμα. Οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος επικεφαλής ή για να εκλεγεί είναι να ηγείται κόμματος ή να είναι γραμματέας. Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εκλογής. 

Ανεξαρτήτως της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου πως η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει χάσει την αίγλη αλλά και το κύρος που είχε στο παρελθόν. 

πηγη  https://www.topontiki.gr/