Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου - Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Το κόστος διαβίωσης από πόλη σε πόλη του κόσμου μπορεί να διαφέρει θεαματικά, με ορισμένες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη να είναι...διαβόητες για τις υψηλές τιμές ενοικίων και φαγητού τους, σε συνάρτηση με τα κέρδη του μέσου εργαζόμενου.
Σε σύγκριση λοιπόν με την συγκεκριμένη πόλη, πώς αποτιμώνται τα αντίστοιχα κόστη σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως για παράδειγμα η Αθήνα;

Χρησιμοποιώντας την Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς, ο Victor Dépré (hypntic.data) χρησιμοποίησε στοιχεία του 2022 από το Numbeo για να συγκρίνει το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου σε 578 πόλεις από όλο τον κόσμο, απεικονίζοντας τα ευρήματά του σε ένα διαδραστικό γράφημα:

Ο μελετητής απεικόνισε με γαλάζιο χρώμα τις πόλεις όπου το κόστος διαβίωσης είναι μεγαλύτερο από την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ οι πόλεις, στις οποίες συμβαίνει το αντίστροφο, απεικονίζονται με μωβ. Όπως βλέπετε η Αθήνα, μαζί με την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και την Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται στην πρώτη ομάδα.

Αν και η Νέα Υόρκη αποτελεί οπωσδήποτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «ακριβής» πόλης, τα στοιχεία του Numbeo δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένες άλλες πόλεις που είναι ακριβότερες. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφεται η πρώτη δεκάδα. Στη δεξιά στήλη βλέπετε το πόσο υπερβαίνει το κόστος ζωής την αγοραστική δύναμη – για παράδειγμα, αν μια πόλη έχει δείκτη 121.00, αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα διαβίωσης υπερβαίνουν κατά 21% την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών.

ακριβές πόλεις

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων, όπου το κόστος ζωής υπερβαίνει κατά 50% αυτό της Νέας Υόρκης.  Η ζωή στο Χάμιλτον είναι τόσο ακριβή, εν μέρει διότι οι Βερμούδες εισάγουν σχεδόν τα πάντα – από το φυσικό αέριο μέχρι είδη παντοπωλείου και ρούχα. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τα έξοδα είναι περίπου 30% υψηλότερα, σε σχέση με την Νέα Υόρκη. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στην περιοχή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Numbeo, τα παντοπωλεία της Ζυρίχης είναι 58% πιο ακριβά από αυτά της Νέας Υόρκης και οι τιμές των εστιατορίων είναι κατά 55% υψηλότερες. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως η αγοραστική δύναμη του μέσου κάτοικου Ζυρίχης είναι επίσης αρκετά υψηλή, κάτι που αντισταθμίζει το υψηλό κόστος ζωής.