Στις διεθνείς αγορές, η τιμή του αργού πετρελαίου σταθεροποιήθηκε χθες στα 79,73 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έπειτα από συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Έντονη ήταν η ανησυχία ανάμεσα στους επενδυτές για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 στη χώρα παρά τους περιορισμούς.

Ρευστότητα και αστάθεια

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό διατηρήθηκε σήμερα λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι οι τιμές είχαν υποχωρήσει έπειτα από ένα δημοσίευμα που ήθελε τον ΟΠΕΚ+ να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής έως 500.000 βαρέλια την ημέρα και το οποία στη συνέχεια διέψευσε η Σαουδική Αραβία. 

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 0,1% στα 80,09 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης νωρίτερα σήμερα. Το Brent για τον παράδοσης Ιανουαρίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 87,48 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο μήνα λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση και καθώς οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο και ενός συμπληρωματικού σχεδίου της G7 για πλαφόν. Το πλέγμα των μέτρων έχει σκοπό να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια πληθωριστική άνοδο στις τιμές του αργού, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

Η εγχώρια αγορά

Κι ενώ το σκηνικό της ρευστότητας καλά κρατεί και οι διεθνείς αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, οι καταναλωτές στην Ελλάδα περιμένουν να πάρουν μία μικρή οικονομική «ανάσα» από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά. 

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς διαπιστώνουν την αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων, αλλά επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία τους μελλοντικά θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Θέμις Κιουρτζής, μιλώντας προσφάτως στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι η βενζίνη έχει πέσει τρεισήμισι λεπτά από τον προηγούμενο μήνα και το πετρέλαιο είκοσι πέντε.
«Η πτώση των καυσίμων έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και δέκα ημέρες και του πετρελαίου από τα μέσα του προηγούμενου μήνα. ‘Εχουμε μία σημαντική μείωση, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης με τη βοήθεια και της ισοτιμίας του ευρώ που πέρασε το δολάριο. Και όλα αυτά είναι μία συγκυρία η οποία έχει αποκλιμακώσει τις τιμές των διυλιστηρίων και προφανώς θα περάσουν στα πρατήρια και στους καταναλωτές», τόνισε ενώ σημείωσε ότι οι τιμές είναι πρόσκαιρες και δεν μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις.

Πόσο θα μειωθούν οι τιμές στην αντλία

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, το πετρέλαιο κίνησης κινείται κοντά στο 1,90 και η τάση είναι η τιμή να πέσει χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα, όπως και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ανάλογη κίνηση με αυτή του πετρελαίου υπολογίζεται πως θα κάνει και η τιμή της αμόλυβδης. 

https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2022/11/petrelaio-350x174.jpg 350w, https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2022/11/petrelaio-151x75.jpg 151w" sizes="(max-width: 488px) 100vw, 488px">

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, η μέση τιμή της αμόλυβης (95 οκτ) διαμορφώθηκε χθες Δευτέρα στα 2,052 ευρώ ανά λίτρο ενώ το diesel κίνησης στα 1,994 ευρώ ανά λίτρο.

πηγη newmoney.gr