ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα να δηλώσει παρών για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Βούλα Κεχαγιά
Πολιτικό Ρεπορτάζ

Φρένο στα πάσης φύσεως σενάρια και πρωτίστως τις εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτροπές προς τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος μετά το εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έβαλε η Κουμουνδούρου. 

Λίγες ώρες μετά την οδυνηρή για όλους ήττα κι έπειτα από την πρώτη συνεδρίαση συλλογικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του δήλωσε “παρών” διαψεύδοντας τις προσδοκίες των πολιτικών του αντιπάλων ότι θα μπορούσε και να αποσυρθεί από τη νέα εκλογική μάχη. Η χαρακτηριστική φράση που δήλωσε ήταν “είμαι εδώ, δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα”.

Στη συνεδρίαση έγινε σύμφωνα και με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μία πρώτη αποτίμηση των αιτίων της εκλογικής καθίζησης, όμως συγχρόνως όλα τα μέλη του οργάνου που συνεδρίαση σε διευρυμένη σύνθεση ζήτησαν με σαφήνεια από τον Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στις επάλξεις και να εξακολουθεί να ηγείται του κόμματος μπροστά σε μία ακόμη κρίσιμη εκλογική μάχη με διακύβευμα το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα λειτουργεί ανεξέλεγκτος. Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επιθυμεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη κατανοώντας την βαρύτητα του εκλογικού αποτελέσματος όμως το σύνολο των στελεχών ζήτησαν από τον ίδιο να μην προβαίνει σε δεύτερες σκέψεις γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χρειάζεται πρωτίστως ενότητα και συσπείρωση.

Κάπως έτσι αποφασίστηκε να συνεδριάσει αύριο το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας, η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να ακουστούν και τυχόν ενστάσεις μελών του οργάνου συνολικά ως προς την εκλογική στρατηγική που ακολούθησε το κόμμα.

 

Κατά τις πληροφορίες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου τονίστηκε πως το κεντρικό προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που στηρίχτηκε στις αναγκαιότητες της απλής αναλογικής δεν περπάτησε και δεν έπεισε πως μπορεί να διασφαλίσει κυβέρνηση σταθερότητας δεδομένης και της αρνητικής διάθεσης των ηγεσιών των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Στοιχείο που υπερτόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του δήλωση: «Στις εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγύριζαν περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι. Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική εντός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού».

Η συγκεκριμένη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα επιτρέπει πάντως την ανάγνωση πως στον δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αλλάξει αποφασιστικά στάση απέναντι στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις κοιτάζοντας τα του οίκου του, δηλαδή το πώς θα “διορθώσει” τα εκλογικά του ποσοστά και να δημιουργήσει συνθήκες ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ. Εξ ου και η επισήμανσή του πως καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτρέψει την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου πρωθυπουργού, κάτι που ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη πως καλό θα ήταν η ΝΔ να εκλέξει τουλάχιστον 180 βουλευτές ώστε να προχωρήσει (μόνη της) στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

Κατά τα άλλα σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου στη χθεσινή συνεδρίαση κοινός τόπος ήταν η διαπίστωση πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. 

Άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό.