Δημοσκόπηση Πώς «βαθμολογούν» την κυβέρνηση και τι προβλέπουν για το ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο πριν συμπληρωθούν 100 ημέρες από την εκλογική αναμέτρηση του καλοκαιριού και ενώ έχει ήδη γίνει αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις δίνουν μία εικόνα του πολιτικού σκηνικού. Σε όλες τις μετρήσεις η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει δύο σημαντικές προκλήσεις: την ακρίβεια και τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές. 

Την ίδια στιγμή έχουν ενδιαφέρον και τα ευρήματα για το πως βλέπουν οι πολίτες το τοπίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σαφέστερη βέβαια εικόνα θα υπάρχει σε δεύτερο χρόνο καθώς έχουν περάσει λίγες μόνο ημέρες από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ειδικότερα τα βασικά σημεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι τα εξής:

-Η πορεία των τιμών σε όλες τις μετρήσεις φαίνεται πως αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν στο κυβερνών κόμμα. Το επόμενο διάστημα στο πεδίο της ακρίβειας θα δοθεί μια δύσκολη μάχη, με την οικονομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. 

-Ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα η χώρα βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση απαντά το 61.9% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Opinion Poll και το 62% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Metron Analysis.

-Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έμεινε ικανοποιημένη από τον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας Daniel. Σύμφωνα με την Alco «καθόλου ικανοποιημένο» δηλώνει το 49% των ερωτηθέντων και «λίγο ικανοποιημένο» το 27%. Στον αντίποδα το 19% δηλώνει «αρκετά ικανοποιημένο» και υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 2% που δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο».

-Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές ήταν σε «λάθος κατεύθυνση» σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Pulse. Στην ίδια έρευνα το 6% απαντά σε «σωστή κατεύθυνση» και το 33% σε «σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται περισσότερα» 

-Σύμφωνα με την Metron Analysis το 34% των ερωτηθέντων έχει θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση, ποσοστό που πέφτει στο 12% για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι λένε οι πολίτες για το ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρουν έχουν τα στοιχεία για το πως βλέπουν οι πολίτες την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Τα βασικά …. μηνύματα είναι τα εξής:

-Στην έρευνα της Opinion Poll στην ερώτηση αν υπάρχει ικανοποίηση από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» απάντησε το 25%, «μάλλον ναι» το 22,2%, «μάλλον όχι» το 19,4%, «όχι» το 22,2%, ενώ το 11,1% αντιστοιχεί στο «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

-Στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα ενότητας στο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Pulse το 58% των ψηφοφόρων του κόμματος απάντησε «σίγουρα ή μάλλον ναι» , ενώ το 32% είπε «σίγουρα ή μάλλον όχι».

-Αναφορικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη το 56% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Alco θεωρεί πως πρέπει να πάει προς την κεντροαριστερά και το 23% προς αριστερά. Στους ψηφοφόρους του κόμματος τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται στο 53% και στο 34% αντίστοιχα, ενώ ένα 6% επιθυμεί να συνεχιστεί η ίδια πολιτική (υπάρχει και ένα ποσοστό 7% που δεν απαντά).

-Τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου - σύμφωνα με την Pulse- θα πάνε για το 57% των ψηφοφόρων του κόμματος «λίγο η πολύ καλύτερα». Το 19% απαντά «λίγο ή πολύ χειρότερα» και το 18% λέει «τα ίδια».

πηγη  www.ethnos.gr

Δημοφιλή Αρθρα