Ελαιόλαδο: Αύξηση κλοπών και νόθευσης - Πώς θα προστατευτούν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Πολλά είναι τα περιστατικά κλοπής τόσο ελαιόκαρπου όσο και ελαιόλαδου που έχουν καταγραφεί από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ συλλήψεις γίνονται και για νόθευση.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 13 περιπτώσεις κλοπής ελαιόκαρπου και 28 περιπτώσεις κλοπής ελαιόλαδου, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία για νοθευμένο ελαιόλαδο, για ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο πωλούν διάφοροι επιτήδειοι. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν τρία τέτοια περιστατικά:

1. Χαλκιδική: Υπεξαίρεση και απάτη σε αγροτικό συνεταιρισμό με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου.

2. Δυτική Αχαΐα: Κλοπή ελαιόκαρπου, όπου το λάδι το οποίο πουλήθηκε ήταν αξίας πάνω από 10.000 ευρώ.

3. Πέλλα και Κοζάνη: Δύο περιπτώσεις με πώληση ελαιολάδου αμφιβόλου ποιότητας.

Πώς γίνεται η νόθευση

Το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με πιο φθηνά φυτικά έλαια ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Ζαμπέλας.

Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει και το χρώμα του ελαιόλαδου.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Εδώ και αρκετές ημέρες, έχουμε βγάλει και ένα δελτίο τύπου στον ΕΦΕΤ όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται λάδι, λέει ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Το σχετικό δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επίσης θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές. Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να δείχνει αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.

πηγη  www.huffingtonpost.gr