Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς συνεχίζονται η κρίση και ο Κασσελάκης το 'ριξε στα σφηνάκια

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς συνεχίζονται η κρίση και η αστάθεια στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση και των «6+6», οι οποίοι σήμερα ανακοινώνουν τους ρόλους της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας και μέρος των επόμενων βημάτων τους. 

Η προσπάθεια των «νεοπροεδρικών» να δείξουν ότι «συνεχίζουν κανονικά» και «δεν τρέχει τίποτε», παρότι το κόμμα «αδειάζει» καθημερινά πλέον από στελέχη, πείθει την κοινή γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται χωρίς η νέα ηγεσία του να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το Σαββατοκύριακο το Διαδίκτυο γέμισε από φωτογραφίες του Στέφανου Κασσελάκη να διασκεδάζει σε μπαρ στις Σπέτσες. Οι μη πολιτικές ιστοσελίδες είχαν τίτλους όπως «χωρίς τον Τάιλερ διασκεδάζει ο Στέφανος» και τις αντίστοιχες ώρες οι πολιτικές μετέδιδαν τις αποχωρήσεις που συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έφυγαν και άλλα στελέχη, και πληροφορίες ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσων αποχώρησαν επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η Κουμουνδούρου επιχείρησε να αντιδράσει με ανακοίνωση ότι η Νεολαία συνεχίζει κανονικά και, επειδή μαζί με τους 37 αποχώρησε και ο γραμματέας της, όρισε και νέο γραμματέα, τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο.

Χθες το πρωί, προφανώς από τις Σπέτσες, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ανάρτηση με την οποία ασκούσε κριτική στο φορολογικό, υποσχόταν «σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς εκπλήξεις» και καλούσε τους πολίτες να μπουν στο isyriza.gr, για να γίνουν κομμάτι της «Σύγχρονης Αριστεράς».

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την κινητικότητα στο isyriza.gr και η αναγγελία της συμμαχίας με την Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά δεν φαίνεται να συγκινεί τα πλήθη.

Η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εξισώσει τις απώλειες με ενδεχόμενες εγγραφές προδίδει απελπισία.

Οι αποχωρήσεις αποτελούν σημαντικές απώλειες. Πολλοί από όσους έφυγαν κατείχαν σημαντικές θέσεις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και κατόπιν ΣΥΡΙΖΑ, είχαν μεγάλη εμπειρία και τώρα οι περισσότεροι εξ αυτών θα μετακομίσουν στο νέο «μαγαζί» που ετοιμάζουν οι «δίπλα», οι «6+6».

Στελέχη που γνωρίζουν όλοι στο κόμμα φεύγουν με δριμύτατες καταγγελίες κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Τον κατήγγειλαν ως αυταρχικό, διχαστικό, ανιστόρητο και με ακροδεξιά τακτική. Τον κατηγορούν ότι «καλεί υπέρ της ενότητας, αλλά προωθεί διαγραφές στελεχών, και μάλιστα με όρους “εσωτερικού εχθρού”».

Ειδικά για τη Νεολαία, αποχώρησαν το 60% του Κεντρικού Συμβουλίου και το 70% των οργανώσεων, αναφέροντας στο κείμενο αποχώρησης ότι ο Στέφανος Κασσελάκης οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση. Λεπτομέρεια: ανάμεσα στα μέλη της Νεολαίας που αποχώρησαν ήταν η ανιψιά του Αλέξη Τσίπρα (κόρη της αδελφής του, Ζανέτ) και ο γιος του Πάνου Ρήγα.

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχουν μόνο οι καθησυχαστικές φράσεις του κ. Κασσελάκη και η άκρατη αισιοδοξία του Παύλου Πολάκη στα social media. Ο οποίος έχει μείνει στο «συστημικοί – αντισυστημικοί», προκαλώντας θλίψη σε όσους έμειναν και ανακούφιση σε όσους έφυγαν.

Μαζί με όλα αυτά, υπάρχει η έντονη ανησυχία, ο προβληματισμός και η αμηχανία όσων μέχρι στιγμής μένουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη μία, έχει χρεωθεί τον Στέφανο Κασσελάκη, από την άλλη, είδε την προσπάθειά του να μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτυγχάνει και το χρεώθηκε και αυτό. Βλέπει τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να τον αποθεώνουν επειδή παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα που διαλύεται και αδυνατεί να αντιδράσει. Εστειλε και μήνυμα μέσω του «Documento» ότι δεν επιτρέπει να χρησιμοποιείται το όνομά του για επιθέσεις σε όσους έφυγαν…

Οι κορυφαίοι που δεν έφυγαν ακόμα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με το δίδυμο Κασσελάκη – Πολάκη και την ομάδα των φανατικών «νεοπροεδρικών». Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι αυτό που έμεινε δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν στις επόμενες ημέρες για οριστικές αποφάσεις. Ενδεικτικά, ο Κώστας Ζαχαριάδης με την ίδια δύναμη που λέει ότι μένει στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τον όρο «αποστάτες» που «κόλλησαν» ο Κασσελάκης και ο Πολάκης στους αποχωρήσαντες.

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Στελέχη που γνωρίζουν λένε ότι, μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, «αδειάζουν» με γοργούς ρυθμούς και οι κομματικές οργανώσεις, με τη νέα ηγεσία να μη γνωρίζει με πόσους και ποιους θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών, που είναι η επόμενη πολιτική μάχη στον ορίζοντα. Και για πολλούς και το μεγάλο και κρίσιμο τεστ.

Αυτό που επίσης δεν επιβεβαιώνεται είναι η πρόβλεψη Κασσελάκη ότι, επειδή έφυγαν οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ, θα επικρατήσει ενότητα και αισιοδοξία. Οι καβγάδες με τους «δίπλα» συνεχίζονται αμείωτοι.

Και όσο και αν λένε στην «Ομπρέλα» ή τους «6+6» ότι αντίπαλοί τους είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θα αναλωθούν με συνέχιση του πολέμου με τον ΣΥΡΙΖΑ των Κασσελάκη – Πολάκη, στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι η δική τους πολιτική επιβίωση και επιτυχία εξαρτάται απολύτως από την πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ανοίγει δίαυλος επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ και «6+6»

 Ηταν και είναι γνωστό σε όλους όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη λεγόμενη Κεντροαριστερά ότι στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν συστηματικά τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βιάζονται, αλλά παρακολουθούν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποκλείσει την επιστροφή στελεχών που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν προκλητικοί απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Παράδειγμα; Γιάννης Ραγκούσης.

Οταν όπως κάποια μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είπαν ότι κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γυρίσει πίσω, δεν έδειξε σύμφωνος. Οπως επίσης έδειξε να θέλει να κρατήσει τη διαχείριση του μείζονος αυτού ζητήματος για τον εαυτό του, γι’ αυτό και απέρριψε την πρόταση να δημιουργηθεί Επιτροπή που θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν άρεσε σε πολλούς…

Οι πληροφορίες λένε ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσεγγίζει ήδη μεσαία και γνωστά στις τοπικές κοινωνίες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (είτε ήταν παλιά στο ΠΑΣΟΚ είτε όχι) και ζητά να υπάρξει από εδώ και στο εξής ένας δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους.

Γνωρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι ενδεχόμενες μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις στο κόμμα του. Δεν είναι μόνο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που έχει εκδηλώσει ανοικτά τη διαφωνία του. Τις απόψεις Κωνσταντινόπουλου ενστερνίζονται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, για να οδηγήσει σε αύξηση ποσοστών, πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο. Δηλαδή να έρθουν στο κόμμα πρόσωπα που γνωρίζει ο κόσμος, ώστε η ενίσχυση των δυνάμεων να εμπεδωθεί. Δεν πρόκειται να συνομιλήσει ποτέ με Κασσελάκη και Πολάκη. Θα επιχειρήσει, ωστόσο, σύντομα να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που συστήνουν σήμερα οι τελευταίοι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ικανοποιημένοι στη Χαριλάου Τρικούπη από την άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις σημερινές δημοσκοπήσεις. Πρόσεξαν και τον πρωθυπουργό, που, στην τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή, «ξόδεψε» όλη του την πρωτολογία για να απαντήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, λένε, θεωρώντας πως και αυτό τους βολεύει.

Πρόσφατα, μιλώντας στο Thessaloniki Summit, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Με πολιτικούς όρους, δηλαδή εάν συμφωνούμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως έγινε με ένα κομμάτι της ανανεωτικής Αριστεράς το οποίο είναι στο ΠΑΣΟΚ ή με ανθρώπους της οικολογίας, με χαρά να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε».

Ολοι κατάλαβαν ότι αναφέρεται στους «6+6» και όχι στην «Ομπρέλα», που γνωρίζει ότι είναι αρνητική σε οποιοδήποτε άνοιγμα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρεται στην Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο και όχι στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Δημοφιλή Αρθρα