Δομική Κρήτης: Πώς διαμορφώνεται το τοπίο μετά την είσοδο Κούτρα

Της Ελένης Μπότα

Στη μάχη της διεκδίκησης σημαντικών έργων έχει μπει η Δομική Κρήτης, η οποία σχεδιάζει το αναπτυξιακό της πλάνο μετά και την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου. 

Ο κ. Κούτρας, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τα περισσότερα εμβληματικά έργα στην Ελλάδα, από την Αττική Οδό μέχρι την Εγνατία και από το Μετρό μέχρι τα  εξειδικευμένα αθλητικά έργα, όπως το ΟΑΚΑ, εισήλθε πρόσφατα ως μεγαλομέτοχος, με ποσοστό 29,31%, στην εισηγμένη.

Ήδη, η εταιρεία εκτελεί δύο μικρά οδικά έργα στην Πελοπόννησο, ενώ παράλληλα διεκδικεί ένα ακόμη οδικό έργο, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και ένα ακόμη φράγμα, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ,

Παράλληλα, η εταιρεία θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το έργο "Επέκταση Ιόνιας Οδού, τμήμα: Ιωάννινα – Κακαβιά", με προϋπολογισμό 234 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και προαίρεση 76 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου.

Επίσης, η Δομική Κρήτης συμμετέχει στον διαγωνισμό για το μεγάλο τμήμα του οδικού άξονα Λαμία-Καρπενήσι, Μακρακώμη-Τυμφρηστός. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται σε 161,29 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 57 μήνες.  

Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το μέτωπο των έργων, η εταιρεία σχεδιάζει τη μεταφορά της έδρας της από την Κρήτη στην Αθήνα, μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ προ ημερών προχώρησε στην ίδρυση υποκαταστήματος με έδρα στο Δήμο Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εκτός και αν προκύψουν συνθήκες που θα οδηγήσουν σε μία τέτοια κίνηση (εξαγορές, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο κύκλος εργασιών της Δομικής Κρήτης εμφάνισε αύξηση στα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,56 εκατ. ευρώ έναντι 1,14 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο ισολογισμού τα Ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αυξημένα σε 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ τον 12/2022, ενώ το σύνολο του Τραπεζικού δανεισμού παρέμεινε σε χαμηλά για τον κλάδο επίπεδα των 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ το 12/2022, με την αντίστοιχη σχέση Ξένα/Ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,46.

 
 
 

Δημοφιλή Αρθρα