ΕΝΤΟΣ

Ραγάδα Πρωκτού & Περιεδρικό Συρίγγιο: Γνωρίστε τις παθήσεις, τα συμπτώματα και την θεραπεία τους.

Ραγάδα Πρωκτού

Πρόκειται για μία πληγή του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας κάποιες φορές μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Η ραγάδα δακτυλίου πρωκτού εμφανίζεται με συχνότητα 1 προς 5 και με αίτια τα οποία δεν είναι πάντοτε σαφή συνδέονται όμως με τη δυσκοιλιότητα. Ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιου προβλήματος προκαλείται τραυματισμός του δέρματος εξαιτίας των σκληρών κοπράνων.

Βασικός σύμπτωμα αποτελεί ο έντονος πόνος αμέσως μετά την κένωση τον οποίο μπορεί να παρομοιάσει κανείς με σκίσιμο ή κάψιμο. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και σε οποίες περιπτώσεις συνοδεύεται από μικρή αιμορραγία.

Θεραπεία Ραγάδας Πρωκτού

Για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί συντηρητική αγωγή η οποία μπορεί να είναι επιτυχής και σε περιπτώσεις πρόωρης ραγάδας να οδηγήσει ακόμα και στην ίαση.

Σε περίπτωση υποτροπής ωστόσο απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση χρησιμοποιεί Laser ή R-F είναι αναίμακτη και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως την ίδια μέρα σπίτι του.

 

Περιεδρικό Συρίγγιο

 7 Haemo

Το περιεδρικο συρίγγιο αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις εξέλιξη του περιεδρικού αποστήματος, του αποστήματος δηλαδή που δημιουργείται από λοίμωξη στην περιοχή του πρωκτού και συνίσταται σε ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο ορθό και το δέρμα. Δια μέσου μία μικρής οπής εμφανίζεται αποβολή δύσοσμου υγρού το οποίο μπορεί να έχει πυώδη, οροπυώδη ή κοπρανώδη μορφή.

Απαντά σε 1 προς 10.000 ανθρώπους ενώ είναι συχνότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Εκτός από την εκροή υγρού στα συμπτώματα που συνοδεύουν το περιεδρικό συρίγγιο συμπεριλαμβάνονται η φαγούρα ή ο πόνος και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετός.

Θεραπεία του περιεδρικου Συριγγίου

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι όπως και στην περίπτωση του περιεδρικού αποστήματος καθαρά χειρουργική. Συνίσταται στην εύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου του συριγγίου όπως και του συριγγώδους πόρου. Ταυτόχρονα υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια του έσω και έξω σφικτήρα.

Ενημερωθείτε ολοκληρωμενα για τις παραπάνω παθήσεις. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα που διατηρεί ο γενικός χειρουργός στην Αθήνα Γιώργος Σάμπαλης: sambalis.gr