ΕΝΤΟΣ

Άμεση ανάγκη καθαρισμού και αντιπλημμυρικών έργων στους ποταμούς και τα ρέματα της Κρήτης και ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου

ΕΡΩΤΗΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Για άλλη μια χρονιά οι κάτοικοι οι φορείς της Κρήτης, και ιδιαίτερα των Χανίων, αγωνιούν και είναι αγανακτισμένοι για την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ποτάμια και ρέματα τα οποία βρίσκονται κοντά ή μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού δεν έχουν προχωρήσει ακόμα και  στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, δεν έχουν καθαριστεί φρεάτια, δεν έχουν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και άλλες παρεμβάσεις, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι βροχοπτώσεις. 

Ειδικά μετά την πρόσφατη  εμπειρία των περσινών έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων με τραγικά αποτελέσματα σε καταστροφές, απώλειες περιουσιών ακόμα και με απώλειες ανθρωπίνων ζωών, η αγωνία είναι μεγαλύτερη.

Τα κονδύλια που παρουσιάζει η Περιφέρεια Κρήτης ως αντιπλημμυρικά έργα, πέρα από το ότι είναι ανεπαρκή, αφορούν αποκαταστάσεις από τις περυσινές καταστροφές, χωρίς καμία πρόβλεψη για πρόληψη και αντιπλημμυρική θωράκιση για το μέλλον, άμεσα και μακροπρόθεσμα. 

Ήδη μια πρώτη βροχή απείλησε με υπερχείλιση το Γεροπόταμο και υποχρέωσε το δήμο Φαιστού σε προληπτικό κλείσιμο των διαβάσεων του. Ο διαγωνισμός για τη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Γιόφυρο του Ηρακλείου έχει κολλήσει.

Δεν αρκούν κάποιες εργολαβίες καθαρισμού καλαμιών που πράγματι έχουν γίνει «δάση»  στην κοίτη και στις όχθες των ρεμάτων και εκτός των κινδύνων σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα, επί πλέον αποτελούν εστία μόλυνσης, υποβαθμίζουν δραματικά το περιβάλλον και απειλούν τη δημόσια υγεία  δίπλα σε σπίτια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους.

Η συνεχιζόμενη απουσία πρόληψης, η έλλειψη μελετών και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, αναδείχνει την προχειρότητα και ανεπάρκεια των «καθαρισμών» και την κοροϊδία της εκ των υστέρων αποκατάστασης των ζημιών. Η ευθύνη των προηγούμενων και τωρινών κυβερνήσεων, Περιφερειών και Δήμων είναι τεράστια. 

Γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με τη συνεχιζόμενη έλλειψη σχεδιασμού για τη λαϊκή στέγη και την ανεξέλεγκτη αυθαίρετη δόμηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, παρά τις αναξιόπιστες εξαγγελίες μελετών και χρηματοδοτήσεων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Περιφερειάρχης 

  1. Ποια άμεσα ουσιαστικά μέτρα καθαρισμού των ποταμών και των ρεμάτων προτίθεται να πάρει ;
  2. Πως προτίθεται να προχωρήσει στη μελέτη ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και στην προώθηση της κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή ;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης 

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ