ΕΝΤΟΣ

Θαλάσσια ατυχήματα: Η υπακοή στους κανόνες ασφαλείας σώζει ζωές

Την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας υπογραμμίζουν με κάθε τρόπο όσοι ξέρουν τη θάλασσα καθώς τα θαλάσσια ατυχήματα με ταχύπλοα σκάφη είναι όλο και πιο συχνά την καλοκαιρινή περίοδο. Η απροσεξία, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και τα νομοθετικά κενά στην απόκτηση διπλωμάτων αποτελούν βασικές αιτίες.

Η θάλασσα δεν είναι αστείο πράγμα αν δεν τη σεβαστείς, λένε οι ναυτικοί. Υπάρχουν βασικοί κανόνες για κάθε πλοηγό, αλλά και επιβάτη ταχύπλοου που θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που Έλληνες και ξένοι, όταν νοικιάζουν ένα σκάφος, ξεχνούν όλα όσα πρέπει να κάνουν. Αποτέλεσμα; Να καραδοκεί το ατύχημα που μπορεί να έχει τραγική κατάληξη.

Το Α και το Ω για μια ασφαλή διαδρομή με ένα ταχύπλοο είναι η πιστή τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Η μη τήρηση των κανόνων οδηγεί, δυστυχώς, συχνά σε σοβαρά ατυχήματα αλλά και σε απώλεια ζωών. Το ατύχημα στην Κάρυστο, ανασύρει στα Επτάνησα τις μνήμες από το περσινό θανατηφόρο δυστύχημα στους Παξούς.

Οι βασικοί κανόνες όταν οδηγούμε ή επιβαίνουμε σε ταχύπλοο είναι απλοί:
-Δεν καθόμαστε ποτέ στην πλώρη την ώρα που το σκάφος κινείται
-Ο οδηγός φορά πάντα στο χέρι την ασφάλεια του σκάφους
-Σε περίπτωση κυματισμού, καλό είναι οι επιβάτες να βρίσκονται στο πίσω μέρος και όρθιοι για να απορροφούν τους κραδασμούς
-Τηρούμε τα όρια ταχύτητας, τις σημάνσεις και τους κανόνες ασφαλείας
Δεν θα πρέπει να χειρίζονται το ταχύπλοο επιβάτες που δεν έχουν δίπλωμα

Η ενοικίαση ταχύπλοου, αναλόγως με το σκάφος που θα διαλέξουμε, είναι ιδιαίτερα προσιτή για μια οικογένεια ή μια παρέα. Αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες, η θαλάσσια βόλτα στις παραλίες της χώρας μας θα αποτελέσουν μια υπέροχη εμπειρία και αυτό το καλοκαίρι.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Γιάννης Ανδριώτης

Πηγή: ΕΡΤ