Lungo, affogato ή romano; Πώς τον πίνεις τον εσπρέσο;

Ποια η διαφορά ανάμεσα στον latte και τον cappuccino; Γιατί ο Americano ονομάστηκε Americano; Και ποια είναι η σωστή δόση του εσπρέσο; Ολες οι απορίες σε ένα μίνι λυσάρι. 

Espressopedia

Solo: μια δόση σερβιρισμένη σε φλιτζάνι εσπρέσο. O πραγματικός solo είναι σπάνιος αφού συνήθως, σερβίρεται λίγο λιγότερος από doppio.

Doppio: διπλή δόση.

Normale: η κλασική συνταγή εσπρέσο.

Ristretto: με λιγότερο νερό από τον normale με αποτέλεσμα να είναι πιο πυκνός και δυνατός (αγαπημένος των Ιταλών).

Lungo: με περισσότερο νερό από τον normale. Ένας εσπρέσο 30 ml ετοιμάζεται σε 20-25 δευτερόλεπτα ενώ 50-60 ml lungo σε ένα λεπτό.

Macchiato: με μια σταγόνα γάλα ή αφρόγαλα από πάνω (από όπου το όνομα αφού σημαίνει λεκές).

Latte: εσπρέσο με γάλα (η διαφορά με τον macchiato είναι ότι εδώ το γάλα είναι από κάτω). Παραλλαγή του είναι ο mocha με σιρόπι σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα. 

Americano: εσπρέσο που προστίθεται καυτό νερό (αντίθετα με τον long black όπου σερβίρεται το νερό και ρίχνουν τον εσπρέσο από πάνω). Πήρε το όνομα από τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Ρώμη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που αραίωναν τον εσπρέσο με νερό για να τον προσαρμόσουν στον αμερικάνικο καφέ που είχαν συνηθίσει.

Corretto: με λίγο αλκοόλ κατά προτίμηση γκράπα.

Cappuccino: ένας καφές σε τρία, εσπρέσο, ζεστό γάλα και αφρόγαλα σε στρώσεις. Οι Ιταλοί δεν τον σερβίρουν με τριμμένη σοκολάτα από πάνω αλλά αν είστε τυχεροί μπορείτε να το φάτε με το χαρακτηριστικό biscotto.

Affogato: το sundae των ενηλίκων, όπως λένε οι Αμερικανοί. Μια μπάλα παγωτό βανίλια και από πάνω δυνατός εσπρέσο.

Romano: με λίγο λεμόνι ή ένα κύβο ζάχαρης (γενικά, ο εσπρέσο δεν πίνεται με ζάχαρη. Πρέπει να είναι λίγο πικρός, αλλά όχι πολύ, γιατί τότε σημαίνει ότι είναι κακό χαρμάνι ή ότι δεν έχει διηθηθεί σωστά).

πηγη  https://www.olivemagazine.gr/