Απολογισμός εργασιών του 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ι.Α.Κ.Ε.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου TUI Magic Life Candia Maris (Αμμουδάρα Μαλεβιζίου), από 9 έως 11 Ιουλίου 2021, με κεντρικό θέμα: «Κοινωνική ευαλωτότητα και ανάπτυξη: Προκλήσεις στην εκπαίδευση, την οικονομία και τον πολιτισμό».

Για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί και περιορισμοί που ισχύουν για τη διεξαγωγή συνεδρίων εξαιτίας της πανδημίας. Λόγω των υφιστάμενων μέτρων, αξιοποιήθηκαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας για τη διεξαγωγή εργασιών εξ αποστάσεως, καθώς επίσης συμμετείχαν μόνο προσκεκλημένοι και εγγεγραμμένοι σύνεδροι.

Στο Συνέδριο συμμετείχε πλήθος εισηγητών και ερευνητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, από την Κύπρο, την Ευρώπη, μέχρι και το μακρινό Μεξικό, καθώς επίσης εξέχουσες προσωπικότητες της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της πολιτικής. Οι συνεδριακές εργασίες περιλάμβαναν εισηγήσεις δια ζώσης και εισηγήσεις εξ αποστάσεως, εργαστήρια, αναρτημένες ανακοινώσεις, καθώς επίσης κεντρικές ομιλίες από προσκεκλημένους εισηγητές. Συνολικά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 350 εισηγήσεις από περίπου 400 εισηγητές, σε έξι παράλληλες αίθουσες, από τις οποίες οι τρεις λειτουργούσαν δια ζώσης και οι τρεις εξ αποστάσεως. Οι βασικοί θεματικοί άξονες του Συνεδρίου ήταν: Δημόσια και ιδιωτική ζωή, Οικονομία και απασχόληση, Κοινωνία και πολιτισμός, Εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι θεματικοί άξονες εξειδικευόταν σε 30 επιμέρους θεματικές ενότητες, οι οποίες κάλυπταν το εύρος του κεντρικού θέματος.

Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κώστας Α. Λάβδας, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, Διευθυντής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Ανδρέας Παπούλας, ο Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτριος Κοτρόγιαννος, ο Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης και ο Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Παπαδάκης.

Εκτός από τους παραπάνω, το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ή με τη συμμετοχή τους ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Γκεγκέρογλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ. Νικόλαος Συριγωνάκης, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ελένη Μπορμπουδάκη, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Μαλεβιζίου κ. Χρύσα Λυρώνη-Πάγκαλου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Χερσονήσου κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριουδάκης, η Διευθύντρια Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Αικατερίνη Ρηνάκη, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηρακλείου κ. Νικόλαος Χρυσάκης, ο Καθηγητής και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Guadalajara του Μεξικού κ. Aristarco Regalado Pinedo, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε. κ. Θεόδωρος Τσούχλος, εκ μέρους της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κ. Αιμίλιος Σολωμού, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.ά. Συμμετείχαν επίσης, πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και το Ι.Τ.Ε., από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού, καθώς επίσης Διευθυντές και στελέχη της Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού κ.ά.

Στην πανηγυρική τελετή για τη λήξη των εργασιών έγινε η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού για τις καλύτερες επιστημονικές εργασίες του Συνεδρίου, στις κατηγορίες: α) εργασίες προπτυχιακών φοιτητών, β) εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών, γ) εργασίες νέων επιστημόνων που παρουσιάζουν για πρώτη φορά μια επιστημονική εργασία. Επιπρόσθετα, βραβεύτηκαν οι 20 καλύτερες εργασίες, οι οποίες διακρίθηκαν ανά θεματική ενότητα.

Το Ι.Α.Κ.Ε. τίμησε τον κεντρικό ομιλητή και καταξιωμένο σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο Καθηγητή, κ. Κώστα Λάβδα, για τη γενικότερη συνεισφορά του στην Επιστήμη και τα Εθνικά μας ζητήματα, την πολύτιμη συμβολή του στην προβολή των ελληνικών σπουδών στις ΗΠΑ και τη συμμετοχή του στο 7ο Συνέδριο.

Την απονομή πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλεαος Μποκέας και η Πρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε. κ. Ελένη Μαράκη. Η κ. Μαράκη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον κ. Λάβδα και για την υποστήριξη που παρέχει στο Ινστιτούτο από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.

Σε ιδιαίτερη τιμητική εκδήλωση βραβεύτηκαν, επίσης, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, για το επιστημονικό, το διοικητικό και το εν γένει έργο του, καθώς και ο κ. Νικόλαος Χρυσάκης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηρακλείου, για την πρωτότυπη, σε σχέση με το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου, συγγραφική εργασία, με θέμα «Το Νομικό Status των Zώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη. Εγχειρίδιο Νομοθεσίας και Αστυνομικών Ενεργειών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς».

Από το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, καθώς και η περιήγηση στα αξιοθέατα του Δήμου Μαλεβιζίου, με την εθελοντική συνδρομή της ξεναγού κ. Αθηνάς Σφακάκη - Κυριακάκη, κατά τις οποίες οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μουσική, τη γαστρονομία και την παράδοση της Κρήτης.

Το Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. αφήνει το αποτύπωμά του ως ένα εξαιρετικά σημαντικό επιστημονικό γεγονός στον τόπο μας, με θετικές εντυπώσεις σε όλους τους δια ζώσης και τους εξ αποστάσεως συμμετέχοντες. Παρομοίως, πρόσφερε υψηλή ικανοποίηση στους διοργανωτές, που ανταπεξήλθαν με επιτυχία σε ένα δύσκολο εγχείρημα, καθότι το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι σύνεδροι ανανέωσαν με χαρά το ραντεβού τους, σύμφωνα και με την προτροπή της Προέδρου του Ι.Α.Κ.Ε. κ. Ελένης Μαράκη κατά την πανηγυρική τελετή της λήξης των εργασιών, για το επόμενο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.ΚΕ., με την ευχή να γίνει σε ευνοϊκότερες συνθήκες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΛΕΝΗ Π. ΜΑΡΑΚΗ

MSc, PhD, Προϊσταμένη Κ.Ε.Σ.Υ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ
MSc, Συντονιστής Ε.Ε. ΠΕ01

Δημοφιλή Αρθρα