Ένα νησί, πέντε πελάγη

Με μεγάλη συγκίνηση όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για την πολιτιστική αναβάθμιση των μικρών τόπων μας πληροφορηθήκαμε από το υπουργείο Πολιτισμού ότι η πρόταση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου για Φεστιβάλ Πολυθεματικών Δράσεων με τίτλο «Κάσος: Ένα νησί, πέντε πελάγη» εγκρίθηκε και επιχορηγείται. 

Αναλυτικά το φεστιβάλ (προβλεπόμενες ημερομηνίες 4-8 Αυγούστου) περιλαμβάνει:

1. Στην τοποθεσία Αντιπέρατος, με θέα το Κρητικό πέλαγος, σημείο όπου έγινε η απόβαση του τουρκοαιγυπτιακού στόλου τον Ιούνιο του 1824 στο Ολοκαύτωμα της Κάσου, η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Κερασία Σαμαρά υποδύεται τη Γυναίκα της Κάσου. Ακολουθεί σύντομη ομιλία του πανεπιστημιακού Εμμανουήλ Περσελή.

Επιπλέον, τα παιδιά έχουν προετοιμάσει ποιήματα και αναφορές στο ιστορικό γεγονός και οι μουσικοί ερμηνεύουν παραδοσιακούς σκοπούς με τη συμμετοχή του χορευτικού συνόλου. 

2. Στο πιο σημαντικό αρχαιολογικό σημείο του νησιού, την Ελληνοκαμάρα, με θέα το Αιγαίο, ένα σπήλαιο όπου βρέθηκαν ίχνη ζωής από τον 3ο και 4ο π.Χ. αιώνα, ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μαστροπαύλος ενημερώνει τους θεατές για την ιστορία του σπηλαίου, απαντάει στις ερωτήσεις και τις απορίες των παιδιών, ενώ η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά παρουσιάζει ένα κείμενο. Η εκδήλωση κλείνει με συναυλία κλασικής μουσικής στην αυλή του Αγ. Φανουρίου.

3. Ένα παραδοσιακό κασιώτικο γλέντι βγαλμένο από τα παλιά «στήνεται» στις Χαδιές, στο μοναστήρι του Άη Γιώργη, που χτίστηκε το 1690 με θέα το Λιβυκό πέλαγος.

Γίνεται ειδική αναφορά από τους ειδικούς στην τέχνη της Μαντινάδας και ακολουθεί γλέντι με δωρεάν φαγητό για όλους. 

4. Σ’ ένα μητάτο, με θέα το Καρπάθιο (παραδοσιακό οίκημα στις αγροτικές περιοχές της Κάσου, όπου ψήνονται σιτάκα, αλευρά κ.ά.), προσβάσιμο για τον πολύ κόσμο, οι επισκέπτες θα δουν πώς γίνονται τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα. Μουσική, χορός, δρώμενα συμπληρώνουν την εκδήλωση 

5. Στην Αγία Τριάδα, λίγα χιλιόμετρα από το Αιγύπτιο πέλαγος, στην αυλή και τις αίθουσες του μοναστηριού, αναβιώνουν όλα τα κασιώτικα παιχνίδια, όπως έχουν καταγραφεί σε βιβλίο από τον συμπατριώτη μας καθηγητή Νικόλα Τουσούνη.

Σας περιμένουμε!

 

πηγη topontiki.gr

Δημοφιλή Αρθρα