Ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας: Τι σημαίνει η μείωση για τους καταναλωτές

Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου διορθώνεται εν μέρει μια σημαντική επιβάρυνση του κόστους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009

Κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής στους νέους ηλικίας έως 29 ετών και οριζόντια περικοπή του στο 10%, από τον Ιανουάριο του 2022, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα λαμβάνουν πιο φθηνούς λογαριασμούς από το 2022.

Σήμερα, το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%. 

Στου λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο 39% με 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη.

Το κόστος των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θα μειωθεί σημαντικά, καθώς στην καρτοκινητή επιβάλλεται οριζόντιο τέλος 12% ανεξαρτήτως του ποσού ανανέωσης. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι θα είναι οι νέοι έως 29 ετών που διαθέτουν συμβόλαιο ή καρτοσυμβόλαιο κινητής, οι οποίοι θα δουν το τέλος να μηδενίζεται. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το αν και πως ακριβώς θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή. 

Για παράδειγμα, ένας νέος που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ του αναλογεί ειδικό τέλος 12%, δηλαδή 3 ευρώ. Ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται στα 28 ευρώ (βασική χρέωση και ειδικό τέλος) με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 34,72 ευρώ. Μετά την εφαρμογή του μέτρου ο τελικός λογαριασμός θα είναι στα 29 ευρώ, δηλαδή ο καταναλωτής θα δει μείωση στον λογαριασμό του 5,72 ευρώ τον μήνα ή 68,64 ευρώ τον χρόνο.

Στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες αλλά και τις επαγγελματικές συνδέσεις τη μεγαλύτερη μείωση από την οριζόντια μείωση του ειδικού τέλους στο 10% θα δουν όσοι πληρώνουν πιο ακριβά συμβόλαια και ειδικά όσοι πληρώνουν περισσότερο από 150 ευρώ τον μήνα.

Το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα δεδομένων Internet, εκτός από αυτά που περιλαμβάνει το συμβόλαιο και αυτό διότι το τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 10% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

πηγη https://www.ethnos.gr/