Παγκόσμια Ημέρα Βουνού: Αντίσταση στη μετατροπή της φύσης σε εργοτάξιο

Πεζοπορία στο Οροπέδιο, Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021

Έκκληση προστασίας των βουνών από τα αιολικά και την ερημοποίηση απευθύνουν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, και καλούν σε πεζοπορία στο Οροπέδιο Λασιθίου την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 2002 για να ενισχύσει το ενδιαφέρον του κόσμου για σημασία των Βουνών και των ορεινών οικοσυστημάτων για τη ζωή όλων μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τα βουνά φιλοξενούν το 50% των hotspot της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, ενώ περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της γης βασίζεται στο νερό των βουνών για την επιβίωσή του. Η ορεινή οικογενειακή γεωργία και κτηνοτροφία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής βιοποικιλότητας και της διατροφικής ασφάλειας του πλανήτη.

Η Κρήτη είναι κατεξοχήν ορεινό νησί με μεγάλους ορεινούς όγκους, συνδεμένους εδώ και χιλιάδες χρόνια με τους ανθρώπους. Το νερό που πίνουμε και ποτίζουμε τη γη προέρχεται σχεδόν όλο από τα βουνά. Σήμερα όμως, τα βουνά μας και τα οικοσυστήματά τους απειλούνται από την ερημοποίηση λόγω της διάβρωσης του εδάφους, γεγονός που επιταχύνεται από την κλιματική αλλαγή, την κατασκευή αιολικών πάρκων και άλλων έργων, την ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων αλλά και από την υπερβόσκηση.

Ενώνοντας τον αγώνα μας με ανάλογες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, καλούμε σε πεζοπορία την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 στο Οροπέδιο Λασιθίου. Αίτημά μας να σταματήσει η επέλαση των αιολικών πάρκων, των ηλιοθερμικών και των υβριδικών έργων σε όλα τα βουνά της Κρήτης και να προστατευτούν τα βουνά από την ερημοποίηση. Επιλέξαμε αυτόν τον μοναδικό τόπο για τη δράση μας για να συμπαρασταθούμε ενεργά στους κατοίκους και τους φορείς που αντιστέκονται σθεναρά στην εγκατάσταση δεκάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Δίκτης.

Ο ορεινός όγκος της Δίκτης που περιβάλει το Οροπέδιο ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 είναι ένας τόπος με τεράστια οικολογική και πολιτιστική αξία. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές θα επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές με τις βάσεις στήριξης, τους δρόμους πρόσβασης και τα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας. Ταυτόχρονα θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και την τοπική οικονομία.

Στην δράση καλούν η κίνηση πολιτών Φυσητήρες, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πεζοπορία θα γίνει σε συνεργασία με τους ΕΟΣ Λασιθίου και Ηρακλείου.

Εκκίνηση από τη είσοδο του χωριού Πλάτη στις 8:30 το πρωί, προς την κορυφή Τούμπα Μούτσουνα σε υψόμετρο 1538 μ. Διάρκεια: 5 ώρες. Βαθμός Δυσκολίας: 2 Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά υποδήματα και μπαστούνι, αντιανεμικό αδιάβροχο μπουφάν, καπέλο, πρόχειρο φαγητό και νερό.

Πληροφορίες - Συμμετοχή:

ΕΟΣ Ηρακλείου, Δικαιοσύνης 53, Δευτέρα έως Πέμπτη 20:30 - 22:30, τηλ. 2810-227609.
ΕΟΣ Λασιθίου, μέχρι Παρασκευή 10 Δεκ. το βράδυ στα τηλ. 6948040401 & 6972667591.
ΟΠΗ στο 6977471845 ώρες 10:00-14:00 και 18:00-20:00 μέχρι Παρασκευή 10 Δεκ. το βράδυ.