ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια αγωνία Απειλούν να ρίξουν ένα εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Δραματική είναι η κλιμάκωση της ανησυχίας που επικρατεί στην Ιαπωνία αλλά και στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τις τελευταίες ώρες.

Σιτς 01:15 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 2 του πυρηνικού εργοστασίου στη Fukushima με παράλληλη εκροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα No 4 ύστερα από πιθανή έκρηξη υδρογόνου, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την έκρηξη, ξεκίνησε εκκένωση του εργοστασίου με 50 άτομα να παραμένουν στους χώρους του εργοστασίου προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειες ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Στη αεροφωτογραφία απεικονίζεται ο πυρηνικός σταθμός της Fukushima, πριν από την έκρηξη

Ο πυρηνικός σταθμός της Fukushima, μετά τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1,2 και 3

Μέχρι στιγμής το σύστημα ψύξης του πυρήνα βρίσκεται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα το μισό μέρος των «ράβδων ελέγχου» να παραμένει εκτός νερού και τη θερμοκρασία να αυξάνεται, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για τήξη του πυρήνα. Το περιστατικό έχει χαρακτηριστεί επιπέδου πέντε, με αναφορές από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να το τοποθετούν στη θέση έξι στη «διεθνή κλίμακα πυρηνικών γεγονότων» της INEA.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στα 8.217 microsievert/hour, ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τα φυσιολογικά επίπεδα που μπορεί να δεχτεί το ανθρώπινο σώμα σε έναν χρόνο. Το συγκεκριμένο ποσοστό έχει οριστεί στα 1.000 microsievert/hour και 40 λεπτά πριν τη νέα έκρηξη ήταν 1.941 microsievert/hour. Ακόμα οι πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα του ραδιενεργού νέφους που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα είναι συγκεχυμένες με τις ιαπωνικές Αρχές να καθησυχάζουν τους πολίτες της χώρας ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία μετά από τα 30 χιλιόμετρα.

Η φωτιά στον αντιδραστήρα No 4 έχει σβήσει σύμφωνα με το κρατικό ιαπωνικό κανάλι VHK και το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji, με την ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία να επιβεβαιώνει την πληροφορία. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό ωστόσο η φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του προκάλεσε την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας τα οποία ανιχνεύτηκαν στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano.

Σε επίσημη συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι της εταιρείας Tepco ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα σημείο της δεξαμενής (power vessel) που περιβάλλει το περίβλημα του πυρήνα το οποίο αποτελεί την τρίτη και τελευταία ασπίδα του πυρηνικού καυσίμου πριν αυτό έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα. Δεν ξεκαθάρισαν αν έχει προκληθεί ρήγμα στη δεξαμενή, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν βγει νερά γεμάτα ραδιενέργεια στο περιβάλλον, γεγονός που αν ισχύει αποτελεί το σοβαρότερο περιστατικό μετά τις ατομικές βόμβες που είχαν πέσει στο έδαφός της στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα πίεσης-ψύξης μέσα στη δεξαμενή έχει προσωρινά τεθεί εκτός λειτουργίας προκαλώντας την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στον αντιδραστήρα.

Επιπλέον, τόνισαν ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το μισό μέρος των «ράβδων ελέγχου» (control rod) παραμένει ακόμα εκτός νερού. Οι τελευταίοι διατηρούν την αλυσιδωτή αντίδραση των σχάσεων του πυρηνικού υλικού σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και ανάλογα με τη θέση τους μεταβάλλεται και ο αριθμός των σχάσεων. Όσο βαθύτερα βυθίζονται τόσο περισσότερα νετρόνια επιβραδύνουν, μειώνοντας τον ρυθμό των σχάσεων. Όσο περισσότερο μένουν έξω από το νέρο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ρυθμός των σχάσεων. Παρατεταμμένη παραμονή τους έξω από το επιβραδυντικό υλικό, οδηγεί σε μερική τήξη του πυρήνα και αυξάνει περισσότερο τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα, οδηγώντας σε πυρηνική έκρηξη. Συνυνολικά 185.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από δέκα πόλεις που βρίσκονται μέσα στη ζώνη εκκένωσης.

Υπάρχουν φόβοι ότι τελικά υπήρξε διαρροή ραδιενεργού υλικού καθώς παρατηρήθηκε μείωση της πίεσης στον αντιδραστήρα αμέσως μετά την έκρηξη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο πηγές μέσα από την εταιρεία Tepco. Εκείνη τη στιγμή ο άνεμος έπνεε προς τα νότια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν στην πρωτεύουσα Τόκιο.

Τους φόβους για διαρροή ραδιενεργού υλικού ήρθε να επιβεβαιώσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Naoto Kan σε συνέντευξη τύπου στις 11:00 ώρα Ιαπωνίας. Ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι υψηλά στους χώρους του εργοστασίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διαρροής. Απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για την κατάσταση του αντιδραστήρα No2 και αναφέρθηκε στη γενική κατάσταση του εργοστασίου, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη. «Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην γίνουν άλλες εκρήξεις στους υπόλοιπους αντιδραστήρες» είπε. Επιπλέον, ζήτησε από τους κατοίκους που μένουν μεταξύ 20ου και 30ου χιλιομέτρου από το εργοστάσιο της Fukushima να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εκπρόσωπος τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yuki Edano, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας με τη μορφή μικρών σωματιδίων, η οποία όμως δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων που βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον αντίκτυπο της ραδιενέργειας στα σωστικά συνεργεία. Ζήτησε και αυτός από τους κατοίκους της ζώνης μεταξύ 20ου και 30ου να παραμείνουν στα σπίτια τους και για όσους βρισκόντουσαν έξω την ώρα της έκρηξης να προβούν σε μια σειρά από ενέργειες πρόληψης και προστασίας πριν εισέλθουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρέπει να τινάξουν καλά τα ρούχα τους και τα μαλλιά τους και σε καμία περίπτωση να μην ξαναβγούν από τα σπίτια τους.

Σχετικά με το ραδιενεργό νέφος που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη, εξήγησε ότι δεν είναι επικίνδυνο για τους κατοίκους που βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό το ραδιενεργό νέφος που εκλήθηκε από την έκρηξη του αντιδραστήρα να φτάσει στο Τόκιο μέσα σε 10 ώρες.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιαπωνία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας με τα πρώτα κράτη να λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα. Η γαλλική πρεσβεία ζήτησε από τους Γάλλους πολίτες της που μένουν στο Τόκιο να παραμείνουν μέσα στα σπίτια για το φόβο μόλύνσης από τη ραδιενέργεια, ενώ η αεροπορική εταιρεία Air China ακύρωσε όλες τις πτήσεις της για την Ιαπωνία από το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι θα κάνει εκτενείς ελέγχους στα εισαγώμενα προϊόντα από την Ιαπωνία.

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο χωρίς ωστόσο να ξεκαθαριστεί αν to καίσιο και το ιώδιο που βρέθηκαν εκεί, συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Νωρίτερα, το απόγευμα είχε ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano, ότι το περίβλημα της δεξαμενής στον ίδιο αντιδραστήρα No 2 είναι πιθανό να έχει υποστεί ζημιές χωρίς όμως να είναι σαφές το μέγεθος της ζημιάς, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι οι «ράβδοι» ελέγχου παρέμειναν για 140 λεπτά, εκτός νερού.

Οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, από την προσβολή ραδιενεργούς ακτινοβολίας, σε ανθρώπους.

-