O κορονοϊος τρομάζει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο του πλανήτη

Το Νορβηγικό κρατικό fund, το οποίο διαθέτει χαρτοφυλάκιο ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων φαίνεται να κλονίζεται από τον συνδυασμό της κρίσης του κορονοϊου και των χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, έχοντας χάσει 124 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.

Γιάννης Μαντζίκος / .liberal.gr/ 

Συγκεκριμένα, το κρατικό fund αποτιμάται στα 930 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τα  1,1 τρισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους. Μέσα σε λίγο  καιρό, το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο υποχώρησε 16,2%, διαγράφοντας σχεδόν το σύνολο των κερδών 20% που καταγράφθηκαν πέρυσι, ενώ το χαρτοφυλάκιο μετοχών του, έχει χάσει το 22,8% της αξίας του. 

Το 2019 ήταν ένα έτος- ορόσημο για την Νορβηγία αφού όχι μόνο το ενεργητικό του έσπασε το φράγμα των 10 τρισ. κορονών (1 τρισ. δολαρίων) αλλά συμπληρώθηκαν 50 χρόνια αφότου η χώρα ανακάλυψε πετρέλαιο. 

Το κρατικό ταμείο, ιδρύθηκε το 1990 και έχει καταφέρει να διαθέτει το 1% των μετοχών παγκοσμίως αλλά και διάφορα ακίνητα και ομόλογα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τη Νορβηγία μια εύρωστη οικονομικά χώρα, την ίδια στιγμή που άλλα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους.

Πριν λίγες μέρες, η κεντρική τράπεζα δήλωσε πως έχει διορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς ο Ινγκβε Σλαιγνκσταντ ανακοίνωσε τον προηγούμενο Οκτώβριο ότι θα αποχωρήσει μετά από 12 χρόνια στη θέση. Όμως ο αντικαταστάτης του Νικολάι Τάνγκεν αναλαμβάνει σε μια μάλλον ταραχώδη περίοδο, καθώς η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει το «θησαυροφυλάκιο». 

Αυτό γιατί, η ανεργία στη Νορβηγία πενταπλασιάστηκε αυτό τον μήνα με δεδομένο ότι οι εταιρίες ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις και αναστολή λειτουργίας λόγω κορονοϊου. 

Η καταγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, από το 5,3% πριν από μία εβδομάδα και μόλις πάνω από το 2,3% στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής υπηρεσίας απασχόλησης και πρόνοιας NAV.

Έτσι λοιπόν, το νορβηγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε δάνεια, καθυστέρηση καταβολής φόρων και επιπλέον δαπάνες έως 280 δισ. κορώνες (25,25 δισ. δολάρια) για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δύο φορές, από το 1,5% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%. Χωρίς τη συμβολή του ταμείου το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Νορβηγίας θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 8% σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Financial Times.

Ο νέος διευθύνων έχει επίσης να αντιμετωπίσει την διαμάχη που υπάρχει εδώ και χρόνια ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα της χώρας και το Υπουργείο Οικονομικών για το ποιος πραγματικά ελέγχει το ταμείο το οποίο αλλάζει σταδιακά επενδυτικό προσανατολισμού. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2019 προκάλεσε αίσθηση η ανακοίνωση των ιθυνόντων ότι θα πωληθούν οι συμμετοχές σε εταιρίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου και θα υπάρξει στροφή προς την «πράσινη ενέργεια». 

Όπως φαίνεται λοιπόν ακόμα και σε χώρες όπου το χρήμα «ρέει άφθονο» υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά...

Δημοφιλή Αρθρα