ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος- Σε ηλικία 99 ετών, στο Παλάτι του Windsor

Θρήνος στη Μεγάλη Βρετανία καθώς πέθανε σε ηλικία 99 ετών στο παλάτι του Windsor ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Την είδηση του θανάτου του Δούκα του Εδιμβούργου έκαναν γνωστή με ανακοίνωσή τους τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. "Με βαθιά λύπη η Αυτής Μεγαλειότης, η Βασίλισσα ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου", ανέφερε το παλάτι στη δήλωσή του. 

"Ο Φίλιππος πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίνσδορ", ανακοίνωσε το παλάτι ενώ μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζεται πως δηλώσεις για την απώλεια της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας θα γίνουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

H ανακοίνωση για το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου αναρτήθηκε και στην πόρτα του παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Πρίγκιπας Φίλιππος

Ανάρτηση στοο Twitter για το θάνατο του Φίλιππου έκανε και το ζεύγος Χάρι - Μέγκαν στο επίσημο λογαριασμό του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.

 Είχε υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση στην καρδιά

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, είχε πάρει εξιτήριο στα μέσα Μαρτίου από το νοσοκομείο King Edward VII του Λονδίνου πήρε ο 99χρονος έπειτα από ένα μήνα νοσηλείας.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου εισήχθη στις 16 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο μετά από εισήγηση του γιατρού του καθώς είχε αισθανθεί αδιαθεσία. Τελικά παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες εκεί καθώς εμφάνισε συμπτώματα "λοίμωξης" ενώ στη συνέχεια υπεβλήθη και σε επέμβαση στην καρδιά.

Εξιτήριο πρίγκηπας Φίλιππος

O "Έλληνας" πρίγκιπας

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας είναι ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποίο είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Πρίγκιπας Φίλιππος

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο με τον πρίγκιπα Φίλιππο ντυμένο τσολιά

Μια ιστορική φωτογραφία με τον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο ντυμένο τσολιά σε ηλικία μόλις 9 ετών ανάρτησε πρόσφατα στο twitter ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν.

Με ειδικότητα στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης ο Όσκαρ Αάνμοεν δημοσίευσε το ντοκουμέντο του 1930 με τον πρίγκιπα Φίλιππο που, όπως είναι γνωστό, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

πηγη  thetoc.gr

-