ΚΟΣΜΟΣ

Οσκαρ: Στο Nomadland το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας – Δεν τα κατάφεραν οι ελληνικές ταινίες

26 Απριλίου 2021 

Η Κλόι Ζάο είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού των Οσκαρ που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας. Η αποψινή τελετή απονομής είχε και ελληνικό ενδιαφέρον.

Μόλις η δεύτερη γυναίκα

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου με το «Hurt Locker») και η πρώτη ασιατικής καταγωγής.

Η Ζάο ήδη απέσπασε με το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και 55 ακόμα βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής.

Η ίδια δήλωσε παραλαμβάνοντας το Οσκαρ Σκηνοθεσίας:

«Ευχαριστώ την Ακαδημία και τους συνυποψηφίους μου. Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Οταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ‘οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί’.

«Πάντα καλοσύνη»

»Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Εβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους… Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Οι ελληνικές υποψηφιότητες

Η αποψινή τελετή απονομής είχε και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς ο Γιώργος Λαμπρινός διεκδίκησε το Οσκαρ Καλύτερου Μοντάζ για τον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ το Οσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας για τη δουλειά του στη «Δίκη των 7 του Σικάγο» του Ααρον Σόρκιν.

Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν αφού το βραβείο καλύτερου μοντάζ πήγε στην ταινία Sound of Metal, και αυτό της φωτογραφίας στην ταινία Mank.

-